Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'SSK Ve Bag-Kur Emeklisi Ayliklarina Ilave Yüzde 5 Daha Artis Yapacagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "SSK ve Bag-Kur emeklisi ayliklarina ilave yüzde 5 daha artis yapacagimizin müjdesini buradan vermek istiyorum. Böylece SSK ve Bag-Kur emeklilerimizin Ocak 2024’ten itibaren 6 aylik artis orani yüzde 42,6’ya yükseliyor" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'SSK Ve Bag-Kur Emeklisi Ayliklarina Ilave Yüzde 5 Daha Artis Yapacagiz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Bestepe’de gerçeklesen Kabine Toplantisi’nin ardindan millete seslenis konusmasini gerçeklestirdi. 2024 yilinin ilk kabine toplantinin gerçeklestirildigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "2024 senesini ilk kabine toplantisinin ardindan sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu vesileyle bir kez daha yeni miladi yilin ülkemize milletimize ve tüm insanliga hayirlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Sözlerimin hemen basinda harekat bölgesinde teröristlerle girdikleri çatismada sehit düsen kahraman Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve silah arkadaslarina bassagligi diliyorum. Tedavileri su an devam eden yarali askerlerimize Rabb’imden acil sifalar temenni ediyorum" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, saldirilarin ardindan sehit yakinlarinin bir kismiyla telefonda görüstüklerini ifade ederek, "Kendilerine hem taziyelerimizi sunduk. Hem de devletimiz ve milletimiz adina minnettarligimizi ifade ettik. Tarih bilmez, kutsal tanimaz edepsizlere ragmen sehit ailelerinin metaneti, vakari ve sabri karsisinda duygulanmamak elde degil. Rabbim kahraman askerlerimizi cennetiyle, cemaliyle müserref eylesin. Sehitlerimizin kanlarini her zaman oldugu gibi yerde birakmadik. Sadece son 5 günde Suriye ve Irak’taki terör unsurlarina düzenlenen hava harekâtlarimiz neticesinde 114 hedef vuruldu, 78 terörist etkisiz hale getirildi.

Milli Istihbarat Teskilatimiz, 12 Ocak’tan bugüne kadar terör örgütüne ait toplam 60 kritik altyapi ve mühimmat tesisini imha etmistir. Emniyet ve Jandarma birimlerimizin operasyonlarinda yilbasindan bu yana terörle iltisakli 465 kisi gözaltina alinmistir.. Cumartesi günü yaptigimiz dar kapsamli güvenlik toplantisinda sahadaki güncel durumu degerlendirir. Güvenlik birimlerimize yaninda, yöresinde, arkasinda kim olduguna bakmadan tespit ettikleri tüm terör kosullarini yok etme talimati verdik" açiklamasini yapti.

"Terörü kaynaginda bertaraf etme stratejisi, en çok bölgemizde bir ’teröristan’ kurma hesabi yapanlari rahatsiz etmistir"

Bugünkü kabine toplantisinda diger konularin yani sira son dönemde artan terör saldirilarini da tüm yönleriyle ele aldiklarini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, "Öncelikle su hususun altini tekrar çizmek istiyorum. Türkiye’nin, bir süredir kararlilikla uyguladigi terörü kaynaginda bertaraf etme stratejisi, en çok bölgemizde bir “teröristan” kurma hesabi yapanlari rahatsiz etmistir. Bu rahatsizlik, farkli yol ve yöntemlerle defalarca disa vurulmustur. Hazimsizligin ifadesi; -Kimi zaman ülkemiz içindeki aparatlarini harekete geçirerek, kimi zaman ülkemizi isgalci olarak suçlayarak, kimi zaman uluslararasi arenada bizi sikistirmaya çalisarak, kimi zaman sosyal medya üzerinden yalan-yanlis bilgiler yayarak, kimi zaman tetikçiligini yaptirdiklari basin-yayin organlarini kullanarak, kimi zaman da dogrudan canimizi acitmaya yönelik hain terör eylemlerini destekleyerek gerçeklesmistir” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin bölücü elebaslarini kendilerini güvende hissettikleri yerde imha ettikçe, Türkiye’nin önünü kesmeye yönelik girisimlerin daha da arttigini belirten Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

"Bölücü terör örgütü PKK’ya silah, mühimmat, egitim ve himaye destegi saglayarak palazlandirma girisimleri hiz kazanmistir. Ülkemizin Suriye’de ve Irak’ta gerçeklestirdigi sinir ötesi harekatlar sayesinde hedefine ulasamayan bu çabalarin, halen israrla ve inatla sürdürüldügünü çok iyi biliyoruz. Burada bir gerçegin hakkini özellikle ve de kalin çizgilerle çizmekte fayda görüyoruz. Her ne kadar birileri anlamasa da biz sinir ötesi operasyonlarimizla sadece güney sinirlarimizin huzur ve güvenligini garanti altina almiyoruz. Bu operasyonlarla ayni zamanda ülkemizi bir terör koridoruyla kusatma senaryolarini da yirtip attik. Yine bu sekilde teröristlerin zulümleri sebebiyle göç edecek 3-4 milyon siginmacinin kendi topraklarinda kalmasinin temin ederiz. Sinir ötesi harekatlarimiz Türkiye’yi düzensiz göç dalgasi üzerinden iç karisikliga sürüklemeye yönelik oyunlari da bosa çikarmistir."

"Bundan geriye dönüs asla söz konusu olamaz"

Cumhurbaskani Erdogan, geçici siginmaci statüsüyle ülkemizde bulunan 620 binden fazla Suriyelinin terörden kurtarilmis güvenli bölgelere geri döndügünü belirterek, "Beslenme kaynaklari kesilen, yeni bir militan devsiremeyen, sahada sürekli güvenlik güçlerimizin baskisi altinda ezilen terör örgütü kendisine biçilen bölücü rolü uygulama imkani bulamamistir. Sinirlarimiz ötesindeki askeri mevcudiyetimiz, hem vatanimizin güvenligi hem vatandaslarimizin huzur ve esenligi açisindan hayati öneme sahiptir. Bundan geriye dönüs asla söz konusu olamaz. Karsimizdaki tablo gayet açiktir. Türkiye bölücü terör tehdidini ya kaynaginda kurtaracak ya da eskiden oldugu gibi terörle mücadeleyi sinirlari içinde sehirlerini sokaklarinda, mahallelerinde verecektir. Ülkemizin böyle bir felaket karsi karsiya kalmasina kesinlikle müsaade edemeyiz. Dolayisiyla bu mücadeleyi sadece kendimiz, kendi güvenligimiz için degil evlatlarimizin terörsüz bir iklimde büyüyebilmeleri için de sonuna kadar vermek mecburiyetindeyiz. Bu hakikatler dikkate alinmadan gündeme getirilen isler iyi niyetli, ister art niyetli olsun, hiçbir teklifin ülkemize faydasi bizim nezdimizde de karsiligi yoktur. Aksi yöndeki israrli beyanlar sinirlarimiz ötesinde can siper hane sekilde görev yapan askerlerimiz basta olmak üzere milletimizin canini sikmaktan baska hiç bir ise yaramayacaktir. Esasen bu tür gündemlerin ülkemizin planlarini bozdugu kesimler tarafindan kasitli olarak körüklendigine inaniyorum. Türkiye basarili sinir ötesi operasyonlariyla topraklari üzerinde ameliyat yaptirmayacagini çok açik ve net göstermistir" dedi.



"Sehitlerimizin dökülen kanlarinin, yitirdigimiz canlarin hesabini misliyle sormakla kalmayacak, gelecegimizi de güvence altina alacagiz"

Cumhurbaskani Erdogan, "Su an üzerinde durulmasi gereken asil husus sinir ötesi operasyonlarin nasil daraltilacagi bizim gündemimizde yok bizim gündemimiz nasil genisletilecegidir. Irak ve ya Suriye’de eli kanli caniler var oldukça bizim de içimiz rahat etmeyecektir. Emperyalistlerin Irak ve Suriye’de bir teröristan kurma planlari masada oldukça hiçbirimiz kendimizi güvende hissedemeyiz. Yaklasik 40 yildir milletimizin canini yakan kuzey Irak daglarinin her karisini güvenli hale getirene kadar bu bölgedeki harekatlarimiz sürecektir. Ayni sekilde Suriye’de Tel Rifat’ta Ayn El Arab’dan Münbiç’e kadar sinsi niyetlerle kurulmus terör hatlarini darmadagin etmeden durmayacagiz. Bilindigi gibi geçmiste buralarla ilgili bize verilmis ancak tutulmamis sözler vardi. Madem bize verilen sözler yerine getirilmiyor. Öyleyse Türkiye’nin kendi güvenligi için gerekli tedbirleri almasina kimse itiraz edemez. Kimse bizden farkli bahanelerle bölücü alçaklarin semirtilmesine seyirci kalmamizi bekleyemez. Önümüzdeki aylarda kimin ne dedigine, hangi tehditlere savurduguna, hangi hesaplar içinde olduguna bakmadan bu dogrultuda yeni adimlari muhakkak atacagiz. Yapacagimiz yeni harekatlarla sadece sehitlerimizin dökülen kanlarinin, yitirdigimiz canlarin hesabini misliyle sormakla kalmayacak, gelecegimizi de güvence altina alacagiz" açiklamasini yapti.

Türkiye’nin terör konusundaki tutumunun çok net oldugunun altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, "Söz konusu terörle mücadele, ülkemizin bekasi, milletimizin huzuru ve güvenligi oldugunda kimligi ne olursa olsun herkes ya yanimizda yer alir ya da karsimizda. Bu isin ortasi, idare-i maslahatçiligi, gri alani görmezden gelinecek ve ya sagira yatilacak tarafi yoktur. Biz bu hususta çok netiz, çok kararliyiz, çok azimliyiz. Terör örgütünü disaridaki destekçileri ve içerideki uzantilariyla beraber tamamen yok etmenin boynumuzun borcu olduguna inaniyorum. Bu konuda milletimizin, hükümetimize desteginin tam oldugunu biliyoruz. Terörle mücadeleyi, siyaset üstü bir konu olarak görerek güçlü destegini hiç esirgemeyen Cumhur Ittifaki’ndaki ortaklarimiz basta olmak üzere tüm siyasi partilere buradan sükranlarimi sunuyorum. Terör gibi milli bir meselede dahi bozgunculuk yapanlari bölücü örgütün tezleriyle hükümetimize saldiranlari ise mahseri vicdana havale ediyorum. 3-5 oy daha fazla alacagiz diye bölücü örgütün muhiplerini kirmizi haliyla karsilayanlar bu yaptiklarinin hesabini elbette milletimize vereceklerdir" degerlendirmesinde bulundu.

"100’üncü yil etkinlikleri Türkiye karsitlari kadar Cumhuriyeti ve kurucusunu siyasi ekmek teknesin haline getirmis piyasa Atatürkçülerini de ciddi manada endiselendirmistir"

Geride biraktigimiz 2023 senesinin Cumhuriyetin 100’üncü yil dönümü olmasi sebebiyle tarihimizde daha özel bir öneme sahip oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Yasadigimiz tüm sikintilara ragmen yurt içinde ve yurt disinda düzenledigimiz etkinliklerle 2023’ün hakkini vermeye çalistik. Bu kapsamda özellikle Istanbul Bogazinda yapilan TCG-Anadolu öncülügünde 100 savas gemimizin gerçeklestirdigi geçit töreni hafizalara kazinmistir. Tören ayni zamanda kimin Atatürk’e ve Cumhuriyet mirasina sahip çiktigini kimin de bunlarin sadece bunlarin istismarini yaptigini ortaya koymustur. Hiç süphesiz 100’üncü yil etkinlikleri Türkiye karsitlari kadar Cumhuriyeti ve kurucusunu siyasi ekmek teknesin haline getirmis piyasa Atatürkçülerini de ciddi manada endiselendirmistir. Siyasetten medyaya, akademiden kültür sanata genis bir alana tezgah açan bu isportacilarin ortak özelligi menfaatperestliktir, samimiyetsizliktir. Bir süredir gündemde tutulmaya çalisilan tartismalar bu hazimsizligin halen geçmediginin ispatidir. Halbuki Türkiye’nin rejimi ile ilgili tereddütler 29 Ekim 1923’te yasasin Cumhuriyet nidalari esliginde bitmis bir tartismadir. Bu konunun siyasi polemik haline getirilmesi dogru olmadigi gibi anayasal bakimdan zaten mümkün degildir. Ülkemizde kimsenin Cumhuriyet ile ilgili bir derdi yoktur, ülkemizde kimsenin Cumhuriyetimizin banisi ile bir derdi yoktur, ülkemizde kimsenin devletin bütünlügü, ülkenin birligi, devletin esenligi ile ilgili sikintisi yoktur. Her kim bu kavramlar üzerinden kendine alan açmaya çalisiyorsa bir büyük yanlisin içindedir. Her kim bu tartismalari farkli niyetlerin koç basi gibi kullanmaya kalkiyorsa bir büyük yanlisin içindedir. Herkes bu tartismalari siyasi rant kapisi haline getirmeye ugrasiyorsa bir büyük yanlisin tam merkezindedir. Her kim bu tartismalari farkli niyetlerin koçbasi gibi kullanmaya kalkiyorsa bir büyük yanlisin içindedir. Her kim bu tartismalari siyasi rant kapisi haline getirmeye ugrasiyorsa bir büyük yanlisin tam merkezindedir" dedi.



"Bize dayatilan gündemlerin degil, hayallerimizin pesinden kosacagiz"

"Elbette varmis gibi gösterilen bu tür tartismalar üzerinden, eskiden beri ülkemizde siyaset ve toplum mühendisligi yapildigini da unutmuyoruz. Siyasi tarihimizde 27 Mayis’tan 12 Mart’a 12 Eylül’den 28 Subat’a kadar bunun pek çok örnegini görmek mümkündür" diyen Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bu tartismalari kimin alevlendirdigini, bunlardan kimin çikar sagladigini, hangi piyonlar kullanilarak ülkemizin nerelere sürüklendigini, milletimize hangi acilarin yasatildigini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Birileri ayni karanlik senaryolari tekrar sahnelemeye çalismaktadir. Milli hafizamizin 28 Subat sürecinden çok iyi bildigi marjinal karakterlerin ve kadrolu provokatörlerin bir anda sagda solda yeniden arzi endam etmesi herhalde tesadüf degildir. Ister bu oyunun aktörleri arasinda ister disaridan bakip gazina gelenlerden olsun, her kim niyetini bozar ve yolunu sasirirsa son on yilda yasananlar akibetinin ne olacagini göstermeye yeterlidir. Birakiniz bireyleri ve kurumlari FETÖ’den PKK’ya kadar bu senaryoda kullanilan örgütlerin aci sonlari dahi tek basina, almasini bilen için bir ibret vesilesidir. Milletimiz ayni yol ve yöntemlere tevessül edenlerin sadece yüzüne tükürmekle kalmayacak, gerektiginde basini da ezecek basirete, dirayete, kudrete ve cesarete sahiptir. Esasen Cumhuriyetimizin 100’üncü yasini kutladigimiz bir dönemde hortlatilmaya çalisilan rejim tartismasinin gerisindeki niyet gayet açiktir. Önümüze kurulan tuzaklarin tamami, Türkiye’yi kalkinma ve demokrasi odakli asil gündeminden kopartip kendi içine kapatarak, bölgesinde ve dünyada artan etkinligini kirmaya yöneliktir. Türkiye’yi tekrar emperyalistlerin boyundurugu altina almak isteyenlerin tezgahina gelmeyecegiz. Ülkemize, milletimize ve demokrasimize hiçbir faydasi olmayan suni gündemlerle vaktimizin ve enerjimizin çalinmasina izin vermeyecegiz.

Bize dayatilan gündemlerin degil, hayallerimizin pesinden kosacagiz. Bizim gündemimizde sadece Türkiye var. Bizim gündemimizde eser ve icraat var. Bizim gündemimizde mazluma el uzatma, düsenin elinden tutma var. Baskalari ne yaparsa yapsin. Biz isimize bakiyoruz. Gece gündüz demeden Türkiye Yüzyilinin insasi için kosturuyoruz. Ülkemizi büyütmenin, sehirlerimizi gelistirmenin, aziz milletimizi daha fazla huzura, daha fazla refaha kavusturmanin derdindeyiz. Bu anlayisla kabine olarak egitimden sagliga güvenlikten adalete, ulastirmadan sehircilige, kültür sanattan dis politikaya, aileden gençlik ve spora genis bir yelpazede programimizi adim adim hayata geçiriyoruz."

"Bu yili ise dünya ortalamasinin 1,5 katina denk gelen bir büyümeyle kapatacagimiz anlasiliyor"

31 Mart Mahalli Idareler Seçimlerini de demokratik bir olgunlukla, sehirlere hizmet yarisi seklinde tamamlayarak geride birakmayi hedeflediklerini söyleyen Erdogan, "Sonra Türkiye Yüzyili gündemiyle yolumuza devam edecegiz. Ekonomide bölgesel ve küresel krizler sebebiyle ortaya çikan sikintilarin yansimalariyla bogustugumuz bir yili geride biraktik. Önümüzdeki 5 yil boyunca küresel büyümenin düsük seviyelerde gerçeklesmesi ve buna bagli kayiplarin artmasi bekleniyor. Bu süreçte Türkiye olarak biz kendi hedeflerimize siki sikiya bagli kalarak yatirim, üretim, istihdam, ihracat ve cari fazla yoluyla büyümeye insallah devam edecegiz. Her küresel kriz Türkiye’nin önüne büyüme ve rekabet liginde üst siralara çikma konusunda yeni firsatlar getirmektedir. Cumhuriyetimizin ilk asrinda yilda ortalama 4,8’lik bir büyüme orani yakalandi. Hükümetlerimiz döneminde bu oran ortalama yüzde 5,4 olarak gerçeklesti. Bu yili ise dünya ortalamasinin 1,5 katina denk gelen bir büyümeyle kapatacagimiz anlasiliyor. Önümüzdeki yillar için büyüme oranlarimizi hep beklentilerin üzerinde tutacagimiza inaniyorum. Tabii bu arada hükümet programlarimizda vatandaslarimiza taahhüt ettigimiz yatirimlari birer birer hayata geçiriyoruz. Depremle yikilan sehirlerimizi ayaga kaldirma çalismalari önceliklerimizin en basinda yer almayi sürdürüyor. Sadece ulastirmada halen insasi süren 26 ayri yol, rayli sistem, havalimani ve uydu projesinin ülkemize kazandiracagi degeri, muhalefetin bizi çekmek istedigi içi bos tartismalarin tamamina degismeyiz" dedi.



"Istihdamda yaklasik 32 milyon kisiyle tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladik"

Il ziyaretlerinde insaati biten ulastirma yatirimlarinin açilislarini yapacaklarini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, "Üzerine en çok titredigimiz husus istihdamda yaklasik 32 milyon kisiyle tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladik. Yüzde 9’a düsürdügümüz issizligi daha asagilara çekmemiz gerekiyor. Bunun için aktif is gücü piyasasi programlarimizin çerçevesini genisletiyoruz. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligimizin uyguladigi programlar için isveren tarafinda aranan istihdam yükümlülügünü 3 kattan 2 kata, istihdam taahhüt oranini yüzde 70’ten yüzde 60’a düsürüyoruz. Böylece isverenlerimiz ihtiyaç duyduklari nitelikli is gücünü kendi is yerinde yetistirme imkanini daha esnek sartlarda kullanabilecektir. Deprem bölgesindeki sehirlerimizde ise bu programi daha fazla destekle yürütecegiz. Bilindigi gibi 6 Subat sonrasi deprem bölgesindeki is yerlerinin bu kurs ve programlarla ilgili yükümlülüklerini zaten kaldirmistik. Ayni sehirlerimizdeki kurs ve programlarin 2024 yili için isveren yükümlülük süresi 3 kat yerine 1 kat, istihdam taahhüdü de yüzde 70 yerine yüzde 30 olarak uygulanacaktir. Bunlara ilave olarak cep harçliklari da deprem bölgesi illerimizde asgari ücretin yüzde 30’u düzeyinde verilecek. Amacimiz depremden etkilenen sehirlerimizdeki isgücü piyasasinin bir an önce toparlanmasini temin etmektir. Ayni sekilde depremde hayvanlari telef olan vatandaslarimizin zararlarini karsiliyoruz. Bütçemizden toplam 910 milyon lira kaynak kullanarak depremzede yetistiricilerimizin telef olan hayvanlarinin yerine yenilerini verdik. En çok yogunlastigimiz alanlardan biri de hayat pahaliligi ve enflasyona karsi verdigimiz mücadeledir. Aylik çekirdek enflasyonun eylüldeki yüzde 5,3 seviyesinden, aralik ayinda yüzde 2,3 seviyesine gerilemesi yürüttügümüz kararli mücadelenin isaretidir. Ancak hayat pahaliligi ve enflasyonla mücadelemizde milletimizin yardimini bekliyoruz. Çünkü bu meselenin teknik boyutu kadar, psikolojik boyutu da önemlidir. Öncelikle ürettigi ve sattigi malin, verdigi hizmetin fiyatini enflasyonla orantili olmayan düzeylerde artiran tamahkar anlayisi ortadan kaldirmaliyiz" diye konustu.



"Emeklerimizin ayliklarindaki artisi birbirine yakinlastiracak yeni bir adim atiyoruz"

Çalisanlari ve emekliler basta olmak üzere insanlarin refah düzeyini yükseltmek için de can basla çalistiklarini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Isçi, memur, emekli maaslarinin ve onlara endeksli ödemelerde yaptigimiz yüksek oranli artislarla bunu kismen sagladik. Insallah önümüzdeki dönemlerde ayni anlayisla çalisanlarimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutmaya devam edecegiz. Türkiye büyüdükçe ortaya çikan katma degerden, milletimizin her kesiminin hak ettigi payi almasi konusunda samimi gayret gösteriyoruz. Geçen yilin son aylarindaki yaptigimiz hesaplarla 16 milyon emeklimizin tamamina bir defaya mahsus 5’er bin liralik ödeme gerçeklestirdik. Çalisan emeklilerimiz de tipki diger emeklilerimiz gibi yil bitmeden 5 bin lira tutarindaki ödemelerini aldi. Bütçe imkanlarimizi zorlama pahasina da olsa emeklilerimizi asla darda birakmiyoruz. Emekli ayliklarindaki artislari da yine bu anlayisla belirliyoruz. Bilindigi gibi 2024 yilinin ilk alti ayi için memur emeklisi ayliklarinda yüzde 49,25, SSK ve Bag-Kur emeklisi ayliklarinda ise yüzde 37,57 artis oldu. Bu farkli artislarin emeklilerimizde yol açtigi rahatsizliklari gördügümüz için, emeklerimizin ayliklarindaki artisi birbirine yakinlastiracak yeni bir adim atiyoruz" dedi.



"Emekli maasi alt sinirini 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çikariyoruz"

"Nispeten daha düsük artis alan SSK ve Bag-Kur emeklisi ayliklarina ilave yüzde 5 daha artis yapacagimizin müjdesini buradan vermek istiyorum" diyen Cumhurbaskani Erdogan, "Böylece SSK ve Bag-Kur emeklilerimizin ocak 2024’ten itibaren alti aylik artis orani yüzde 42,6’ya yükseliyor. Önümüzdeki temmuz ayindaki artislarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklasik ayni oranlarda maas artisina kavusacaklardir. Yani memur, SSK ve Bagkur ayrimi yapmadan tüm emeklilerimizin yillik maas artis oranlari önümüzdeki temmuzda esitlenecektir. Burayi özellikle altini çizerek ifade etmis olduk. Çünkü yilin ikinci yarisindaki maas artislarinda memur emeklileri enflasyon farkini alirken, SSK ve Bag-Kur emeklileri enflasyonun tamamini alacaklari için maas artis oranlarindaki dengesizlik giderilecektir. Ayrica sosyal devlet ilkemiz geregi uygulamaya aldigimiz emekli maasi alt sinirini 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çikariyoruz. Ekonomi yönetimimiz, Orta Vadeli Program’da bu artislari öngörmüs, hazirliklarini buna göre yapmislardir. Meclisimizin de onayini aldiktan sonra artislari bir an önce emeklilerimizin maaslarina yansitmak istiyoruz. Böylece toplam 200 milyar liralik ilave bir kaynagi da emeklilerimizin istifadesine sunmus oluyoruz. Tüm bu artislarin emeklilerimize ve ülkemize milletimize hayirli olmasini diliyorum. Kabinemizde bugün aldigimiz bir kararla 2024’ü emekliler yili olarak ilan ediyoruz. Amacimiz bu vesileyle emeklilerimizin hayat kalitesini artiracak, sosyal haklarini genisletecek, onlara özel hizmetler sunacak yeni hizmetleri devreye almaktir. Sagliktan ulasima, sosyal imkanlardan kültürel faaliyetlere kadar genis bir yelpazeye yayilan bu hizmetler simdiden emeklilerimize hayirli olsun" ifadelerini kullandi.

"Mal ve hizmet ihracatimizi bu yil 375 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz"

Ihracatin ekonomi programlarinin en kritik basliklari arasinda bulundugunu dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, "Geçtigimiz yil ihracatta 256 milyar dolarla hedeflerimizin de üzerine çikarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kirdik. Dis ticaret açigimizda da gözle görülür bir kapanma oldu. Mal ve hizmet ihracatimizi bu yil 375 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz. Insallah daha önceki hedeflerimiz gibi bunu da gerçeklestirecegiz. Turizmde de 2023 rakamlarinin çok iyi gelecegi anlasiliyor. Elbette tüm bu isleri yaparken mali disiplinden taviz vermeyecegiz. Deprem sebebiyle artan harcamalara ragmen geçtigimiz yilin bütçe açigini, öngörülen seviyenin altinda tutmayi basardik. Geçtigimiz yil deprem için 950 milyar lira harcama yaptik. Bu yil ayni çerçevede 1,3 trilyon lira harcama yapmayi öngörüyoruz. Sadece son yirmi yilda depremler nedeniyle olusan hasarlarin giderilmesiyle yenileme ve güçlendirme çalismalari için harcadigimiz para, vergi gelirlerinin 8 katidir. Bir baska ifadeyle devlet olarak tüm kaynaklarimizi milletimizin yaralarinin sarilmasi ve tehditlerin bertaraf edilmesi yolunda seferber ettik. Insasi ve çevre düzenlemesi tamamlanan deprem konutlarinin teslimatina insallah çok yakinda basliyoruz. Illerimizi ziyaret ederek hem depremzede kardeslerimizle kucaklasacak hem sahada yürütülen çalismalarin denetimini yapacak hem de teslime hazir konutlarin anahtarlarini hak sahiplerine insallah takdim edecegiz. Küresel ve bölgesel krizlerin maliyeti yaninda maruz kaldigimiz ekonomik tuzaklarin olumsuz etkilerine ragmen her alanda yatirimlari sürdürüyor, döviz rezervlerimizi de arttiriyoruz. Yaklasik 146 milyar dolarlik bir döviz rezerviyle girdigimiz 2024’te bu rakami daha da arttiracagimiza inaniyorum. Ülkemizin risk priminin düsmesi, yabanci yatirimcilarin piyasalarimiza ilgisinin artmasi, derecelendirme kuruluslarinin görünümümüzü olumluya çevirmesi gibi pek çok isaret dogru yolda ilerledigimizi gösteriyor. Türkiye’nin küresel rekabette giderek artan gücü, uyguladigimiz ekonomi programini basariyla yürütmemize imkan veriyor. Dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasina girme hedefimize ulasana kadar durmadan, duraksamadan, çalismaya, üretmeye, büyümeye devam edecegiz" dedi.



"Alper kardesimizin özellikle bu yolculugu milletimiz için, gençligimiz için hayirli olsun diyorum"

Yarin gece saat 1.11’de uzaya ugurlanacak ilk Türk astronotu büyüyen, güçlenen ve iddia sahibi Türkiye’nin yeni bir nisanesi olarak gördüklerini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Alper kardesimizin özellikle bu yolculugu milletimiz için, gençligimiz için hayirli olsun diyorum. Uluslararasi uzay istasyonunda yürütecegi bilimsel çalismalarda simdiden kendisine basarilar diliyorum" dedi.

Kaynak: İHA