Asirlik Konakta Yasayan 3 Kardes Bir Tarihi Ayakta Tutmaya Çalisiyor

Gümüshane’de 1800’lü yillarin ortasinda insa edilen tarihi Aksoy Konagi’nda yasayan 3 kardes, bir tarihi ayakta tutmaya çalisiyor.

Asirlik Konakta Yasayan 3 Kardes Bir Tarihi Ayakta Tutmaya Çalisiyor
Kent merkezinde birçok tarihi konaga ev sahipligi yapan Gümüshane’de 1800’lü yillarin ortasinda insa edildigi tahmin edilen Aksoy Konagi, yapisal özellikleriyle tarihi Gümüshane konaklarinin karakteristik özelliklerini tasiyor.

Korunmasi gereken tasinmaz kültür varligi olarak tescil edilen asirlik yapi, kentin en eski konaklari arasinda yer aliyor.

Gümüshane’nin eski yerlesim yeri olan Süleymaniye Mahallesi’nde yasayan dedelerinin simdiki kent merkezine göç etmesinin ardindan Aksoy Konagi’ni insa ederek yasamlarini burada sürdürmeye basladiklarini söyleyen Mustafa Gürbüz Aksoy (75), kardesleri Saban Metin Aksoy ve Hamdi Aksoy’la birlikte yasadiklari konagi asla terk etmeyeceklerini söyledi.



“Ben bu konak olmadan yasayamam”

Dedelerinin Süleymaniye Mahallesi’nden kent merkezine göç ettiginde konagi insa ettiklerini söyleyen Mustafa Gürbüz Aksoy, “Benim anne ve babam Gümüshane’nin eski yerlesim yeri olan Süleymaniye Mahallesi’nde yasiyorlardi. Daha sonra buraya gelip yerlestiler. Dedem bu konagi yaptirdi onlar da geldiler buraya yerlestiler. Benim bu konakta çocuklugumda da yasantim çok güzeldi. Bahçeyle ugrasiyordum, kardeslerimle, eski komsularimizla sohbet ediyordum. Simdi bir komsu arasan bulamiyorsun, sohbet edemiyorsun, evlerine gitmeye çekiniyorsun eskiden böyle degildi. Eskiden yanimizda Karabeyler konagi vardi birlesirdik, ikindi çaylarimizi, aksam çaylarimizi içerdik, otururduk, muhabbet ederdik. Benim burada bir günüm çok güzel geçiyor, hiç sikilmiyorum. Allah göstermesin burasi yikilsa ya da bir apartman olsa hayatta yasayamam. Ben bu konagi terk edemem ki bu babadan ve dededen bize kalan bir emanet” dedi.

Konakta yasamanin bir ayricalik oldugunu söyleyen Saban Metin Aksoy (74) da, “Küçüklügümüz, büyüklügümüz hep burada geçti. Konakta yasayanlar çok rahat. Tabi ki bu konaga bir sey olmasin isterim ama iste bizden sonrakilerin bilecekleri is” diye konustu.

Kaynak: İHA