Uluslararasi Ceza Mahkemesi, Israil'in Isledigi Savas Suçlarina Iliskin Kanitlari Toplamak Için Dijital Platform Kurdu

Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) Savciligi tarafindan Israil’in isledigi savas suçlari, insanliga karsi suçlar ve soykirima iliskin kanitlarin toplanmasi amaciyla dijital bir platform kuruldu.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari 96’nci günde devam ederken, Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) Savciligi tarafindan Israil’in isledigi savas suçlari, insanliga karsi suçlar ve soykirima iliskin kanitlari toplamak için dijital bir platform kuruldu.

Savcilik tarafindan yapilan açiklamada, herkesin söz konusu platforma video ve görüntü de dahil olmak üzere UCM tarafindan kullanilabilecek bilgileri yükleyebilecegi belirtilerek, "UCM’nin yetki alanina giren ve yukarida siralanan suçlarin magduru ya da tanigi olmaniz gerekmiyor. Kimligi belirlenebilir bir gönderici oldugu sürece bilgiler toplu olarak ya da bir kurulus araciligiyla da gönderilebilir" denildi.

Israil’e karsi açilan soykirim davasinin ilk durusmasi yarin basliyor

Güney Afrika’nin Israil’e karsi açtigi soykirim davasinin ilk durusmasi ise yarin Uluslararasi Adalet Divani’nda görülecek.

Güney Afrika, 29 Aralik’ta Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari nedeniyle Israil’e 1948’de Birlesmis Milletler Genel Kurulu tarafindan kabul edilen Soykirim Sözlesmesi kapsamindaki yükümlülüklerini ihlal ettigi gerekçesiyle UAD’de dava açmisti.

Ülkeler arasindaki anlasmazliklari karara baglayan Uluslararasi Adalet Divani (UAD), BM’nin sivil mahkemesi olarak biliniyor ve Güney Afrika ve Israil UAD’ye bagli ülkeler arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA