Dünyanin En Büyük Türk-Islam Mezarligini 2023 Yilinda 170 Bin Kisi Ziyaret Etti

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanin en büyük Türk-Islam mezarligi olarak bilinen Selçuklu Meydan Mezarligi’ni 2023 yilinda 170 bin kisi ziyaret etti.

Dünyanin En Büyük Türk-Islam Mezarligini 2023 Yilinda 170 Bin Kisi Ziyaret Etti
Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da bilinen UNESCO Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi’nde bulunan ve dünyanin en büyük Türk-Islam Mezarligi olan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi basta olmak üzere Ahlat’taki kümbetler, kaleler ve diger tarihi mekanlar son yillarda yogun ziyaretçi akinina ugruyor. Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek, Selçuklu Meydan Mezarligi basta olmak üzere Ahlat’taki tarihi mekanlardaki ziyaretçi yogunlugunun her yil katlanarak arttigini söyledi.

Resmi rakamlara göre 2023 yilinda Ahlat Müzesini 20 bin, Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligini ise 170 bin kisinin ziyaret ettigini belirten Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek, ziyaretçi sayisinda bir önceki yila oranla yüzde 50’den fazla bir artis söz konusu oldugunu söyledi.

Ercek, “Gerek müzemizin ve gerekse Selçuklu Meydan Mezarliginin ziyaretçi sayisi her geçen gün artarak devam ediyor. Her sene bir önceki seneye göre artiyor. Tabi devletimizin buraya olan ilgisi ve Cumhurbaskanimizin burayi ziyaretleri, Kültür ve Turizm Bakanliginin buradaki çalismalari, yaptigi çevre düzenlemeleri ziyaretçi sayisindaki artisa büyük etken oluyor. 2022 yilinda 90 bin ziyaretçiyi agirlamisken 2023 yilinda 170 bin ziyaretçi agirladik. Tabi ki bu büyük bir rakam, yaklasik yüzde 50’nin üzerinde bir rakama denk geliyor. Ziyaretçi sayisindaki artis sevindirici bir olay. Insallah bundan sonraki senelerde de artarak devam edecektir” dedi.

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarliginin çok degerli bir kültür mirasi oldugunu vurgulayan Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi, dünyanin en büyük Türk-Islam Mezarligi konumuna sahiptir. Yine dünyanin en büyük üçüncü mezarligi unvanina sahiptir. Özellikle estetik ve sanatsal degeri yüksek bir kültür mirasidir. Bu kültür mirasini gelecege aktarmak çok önemlidir. Bakanligimiz bu vizyonu tasiyor, bizlerde ayni düsüncedeyiz. Insallah bu güzel mirasi gelecek kusaklara yapilacak projelerle en güzel sekilde aktarimini saglayacagiz. Temennimiz odur ki, ziyaretçilerimiz sürekli artsin çünkü güzel bir kültür mirasidir. Ziyaretçilerimizin gelip görmesini arzuluyoruz. Tüm ziyaretçilerimizi hem müzemizi hem de Selçuklu Meydan Mezarligindaki bu degerli varliklarini görmeleri için bekliyoruz.”
Kaynak: İHA