Kentsel Dönüsüm Yasasi Bekleniyor

Gayrimenkul Uzmani Sule Duman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) baslayacak yasama çalismalarinda en önemli konulardan biri olan kentsel dönüsüm düzenlemesinin vatandaslara büyük kolaylik saglayacagini söyledi.

Kentsel Dönüsüm Yasasi Bekleniyor
TBMM Genel Kurulu, 28’inci dönem 2’nci yasama yili çalismalarina 1 Ekim Pazartesi günü baslayacak. Meclis’te ön planda olacak gündem basliklarindan birisi de kentsel dönüsüm olacak. Yeni kentsel dönüsüm yasa teklifi için çalismalarini sürdüren Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile AK Parti Grubu’nun hazirladigi çalismaya göre ‘Kentsel Dönüsüm Baskanligi’ kurulmasi ve Istanbul’a özel bir birim olusturulmasi planlaniyor. Dönüsümün hangi bölgelerde olacagi ve sartlarinin neler olacagi merak edilirken, Gayrimenkul Uzmani Sule Duman konu ile ilgili açiklamalarda bulundu. Kentsel dönüsüme girecek binalar için hak sahiplerinin tamaminin rizasina gerek olmadigini belirten Duman, “Hazirlanan çalismanin taslagina göre kentsel dönüsüme girecek binalarda hak sahiplerinin tamami degil, üçte ikisinin rizasi süreci baslatabilecek” dedi.



“Vatandaslara kentsel dönüsümde büyük kolaylik saglanacak”

Gayrimenkul Uzmani Sule Duman, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan hazirlanan kentsel dönüsüm yasa tasarisinda vatandaslara büyük kolaylik saglanacagini belirtti.

Istanbul’a özel bir birimin de kurulacagini dile getiren Duman, “Düzenlenen taslak çalismalarda ‘kentsel dönüsüm’ ile ilgili yeni bir baskanlik kurulmasini bekliyoruz. Istanbul özelinde de bu baskanliga ait bir alt kurulus olacak ve kentteki riskli alanlarin dönüstürülmesi için çalisacagi ve bütçe olusturacagi konusuluyor. Çalismanin baslamasiyla Istanbul’daki dönüsüm hizlanacak. Bunun yaninda ise hazine alanlari yeniden devletin isleyisine kazandirilacak. Bu alanlara yeni konutlar yapilacak. Bilindigi üzere Istanbul deprem riski tasiyan bir kent. Bu sebeple öncelik imara kapali alanlarda bulunan ve depreme dayaniksiz binalar kentsel dönüsüm ile hizli bir sekilde yapilacak. Vatandasa kolaylik saglanmasi için imara kapali alanlarda evi olanlara rezerv alanlardaki yeni konutlarda düsük faiz ve uygun taksit olanagi saglanacak. Imara kapali alanlar ise park, yesil alan ve toplanma bölgeleri gibi yerlere dönüstürülecek. Bu çalismalara ek olarak evini kentsel dönüsüme verenlere yapilan kira yardimlarinin arttirilmasi ve kentsel dönüsüm oraninin artmasi amaçlaniyor. Bu sayede vatandaslarimiz hem evlerini uygun sartlarda yenilemis olacak hem de depreme karsi önlem alacak. Kentsel dönüsümde vatandaslarin ekonomik sikintiya girmemesi için hem uygun kredi hem de kira yardiminin yükseltilmesi de bekleniyor” diye konustu.

Kaynak: İHA