Kartal Yuvasi Görünümlü Hosap Kalesi Turizme Açiliyor

Van Valisi ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Ozan Balci, restorasyon çalismasinin devam ettigi kartal yuvasi görünümlü Hosap Kalesi’ni turizme açacaklarini söyledi.

Kartal Yuvasi Görünümlü Hosap Kalesi Turizme Açiliyor
Van-Hakkari Karayolu’nun 60. kilometresinde yüksek kayaliklar üzerine kurulu Hosap Kalesi, yerli ve yabancilarin büyük ilgisini çekiyor. Geçmisi itibariyle Urartu Devleti’ne kadar uzanan kale, Osmanli Devleti’ne tabi Mahmudi Beyleri’nin yaptirdigi ihtisamli sekliyle günümüze ulasti. Sarp bir yamaç üzerinde bulunan bölgenin dikkat çeken sembol yapisi, Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Balci’nin girisimleri, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin himayelerinde bu yil baslatilan restorasyon çalismalari devam ediyor. Hosap Kalesi’nde incelemelerde bulunan Vali Balci ve beraberindeki kurum amirleri, buradaki görevlilerden bilgi aldi.

Daha sonra gazetecilere açiklamalarda bulanan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Balci, vatandasin hayatini kolaylastiracak birçok çalismaya imza attiklarini belirtti.

Kadim bir sehir olan Van’in kültür ve turizmine yönelik de çalismalar yaptiklarini ifade eden Vali Balci, “Van tarihi, kültürü ve kimligi olan bir sehrimizdir. Van’da tarihe mal olmus köklü yapilarimiz var. Bunlarin restorasyonu ve ayaga kaldirilmasi konusunda Kültür ve Turizm Bakanliginin himayelerinde Van Valiligi ile Büyüksehir Belediyesi olarak güzel isler yapiliyor. Hosap Kalesi’nin restorasyon projesi basladi ve bu çalismalar devam ediyor. Insallah yolu ve çevre düzenlemesiyle beraber buraya bir fonksiyon verecegiz. Böylece turizme açmis olacagiz” dedi.



“Daha görkemli hale getirecegiz”

Hosap Kalesi’nin yapisi itibariyle çok cezbedici oldugunu dile getiren Balci, “Hosap Kalesi tarihi bir mekandir. Restorasyon çalismasi bittikten sonra vatandasimizin gezip görebilecegi güzel bir mekan olacaktir. Insallah burayi daha görkemli hale getirecegiz. Içerisinde fonksiyonunu kaybetmis mekanlara fonksiyon verilmesiyle beraber kalenin görkemli bir yapiya dönüsecegine inaniyorum. Böylece Van’in kültür ve turizmine önemli bir katki saglayacaktir” diye konustu.

Hosap Kalesi’nin yani sira, Gevas Selçuklu Mezarligi düzenlemesi, Ercis Zortul Kümbeti, Süleyman Han Camii ve kentte büyük bir deger katacak olan eski Van sehriyle ilgili çalismalarinin devam ettigini hatirlatan vali Balci, bu çalismalarin bitmesiyle yeni turizm alanlarinin kazandirilacagini kaydetti.

Kaynak: İHA