Ayasofya Camii'nin Kapisinin Kirilmasina Iliskin Davanin Görülmesine Devam Edildi

Fatih’te Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi’nde girilmesi yasak alandaki kapiyi kirdigi iddiasiyla 5 yila kadar hapsi istenen sanik Atif Kasar’in yargilandigi davada güvenlik görevlisi tanik olarak dinlendi. Tanik güvenlik görevlisi ifadesinde “Bir erkek sahsin yaklasik 10 dakika kapiyi zorladigini, kapiyi kirarak bu bölmeden geçtigini ve üst kata çikarak yaklasik 3 saat kadar burada uyudugunu gözlemledik” dedi.



Istanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi’ne 3 Temmuz 2022 tarihinde izinsiz alana girerek kapiyi kirdigi iddia edilen sanik Atif Kasar’in yargilanmasina devam edildi. Durusmada tutuksuz sanik Atif Kasar ve müsteki Tuncay Ramazan, avukatlariyla birlikte hazir bulundu. Istanbul Vakiflar Birinci Bölge Müdürlügü’nün avukati da durusmaya katildi.

Müsteki Tuncay Ramazan beyaninda, “Ben Ayasofya sorumlu müdürü olarak kapinin kirildigi bilgisini aldigimda, kameralardan inceleme yaptik. Kameralarda inceledigimiz ve görüntülerini tespit ettigimiz sahis huzurda bulunan kisidir.” dedi.



Ayasofya Camisi’nin güvenlik görevlisi tanik olarak dinlendi

Ayasofya Camisi’nde güvenlik görevlisi olarak çalisan Turgay Benek, durusmada tanik olarak dinlendi. Benek, “Aksam vaktinde görevi devralmistim. Sabah saatlerinde cami içerisinde girilmemesi gereken bölümdeki kapinin kirik oldugunu fark ettim. Buraya normalde herhangi bir kimsenin girmesi yasaktir. Olay hakkinda bilgi edinmek adina kamera görüntülerine baktim. Bir erkek sahsin yaklasik 10 dakika kapiyi zorladigini, kapiyi kirarak bu bölmeden geçtigini ve üst kata çikarak yaklasik 3 saat kadar burada uyudugunu gözlemledik. Biz daha sonra ilgili yerlere basvurduk. Zarar ile ilgili herhangi bir tespit yapilmadi. Bahse konu kapi tamir edilmemistir. Kültür varligi oldugu için bilirkisi raporunun gelmesi bekleniyor diye biliyorum.” diye konustu.



Dosya bilirkisiye gönderildi

Alinan beyanlarin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, ilgili Kültür Müdürlügüne yazi gönderilerek, kapidaki hasarin kültür varligi olup olmadiginin incelemesi yapilarak, tespit edilmesinin istenmesine karar verdi. Mahkeme, yaziya iliskin cevap geldiginde gün beklenmeden, saniga zararin giderilmesi konusunda ihtarda bulunulmasina hükmetti. Öte yandan, olay anina iliskin görüntülerin çözümü yapilmasi için dosyanin bilirkisiye gönderilmesine karar verdi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 3 Temmuz 2022 günü saat 05.00 siralarinda süpheli Atif Kasar’in Ayasofya Camisi’nin içerisinde bulunan kapali yere riza disi girdigi, suça konu kapiya zarar verdigi bu hususun kamera görüntüleri ve süphelinin kismi ikrari ile sabit oldugu anlasildigi aktarildi. Iddianamede, süpheli sahis ifadesinde, depresyon ilaci kullandigini, Ayasofya Camisi’nde namaz kildigini, caminin çikisini bulamadigini, bir süre sonra uyuya kaldigini ve kapiya zarar verip vermedigini hatirlayamadigini ifade etti.

Süphelinin “ibadethanelere ve mezarliklara zarar verme”, “konut dokunulmazligini ihlal etme” suçlarindan 1 yil 6 aydan 5 yila kadar hapis ile cezalandirilmasi istendi.
Kaynak: İHA