ATSO Baskani Bahar'dan, Aksu'daki Yasanan Rentecar Kriziyle Ilgili Açiklama

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi(ATSO) Baskani Ali Bahar, Aksu Belediyesi’nin havalimani bölgesinde rentecar firmalarinin her araç basina yillik 5 bin TL alinmasiyla ilgili olarak, " Bir meslek grubunu ruhsat alamaz, çalisamaz hale getirecek düzenlemelere acilen ivedi son verilmelidir. Bu konuda yürütmeyi durdurma kararina basvuracagiz" dedi. Aksu Belediye Baskani Halil Sahin ise, "Bunlarin sisteme girmeden korsan çalisasi var ama karaya oturdular. Aksu Belediye Meclisinin aldigi bir karar var, ücret olarak bunu veriyorlar" ifadelerine yer verdi.

ATSO Baskani Bahar'dan, Aksu'daki Yasanan Rentecar Kriziyle Ilgili Açiklama


Baskan Bahar, ATSO 46. Grup Tasit Kiralama ve Ilgili Hizmetler Meslek Komitesi üyelerinin katilimiyla, Aksu ilçesinde yasanan otopark ve ruhsat sorununa yönelik ATSO Toplanti Salonunda açiklamalarda bulundu.

100’e yakin sektör paydaslarinin katilimiyla bir açiklama yapan Baskan Bahar, rentecar sektörünün sorunlariyla uzun zamandir ilgilendiklerini söyledi.



Daha önce 3 belediyeyle ruhsat noktasinda çalismalar yaptiklarini dile getiren Bahar, “ Muratpasa, Kepez ve Konyaalti Belediyelerimiz üçü de gerçekten çok anlayisli davrandilar ve oradaki ruhsat sorunlarimizi asabildik. Fakat uzun zamandir Aksu Belediyemizle bu istisareleri yürütüyoruz. Bizzat kendim de gittim. Arkadaslarimiz da gitti. Birçok insan devreye girdi. Fakat maalesef geldigimiz nokta bu sizler de bizim üyemizsiniz. Bütün sektörlerimize sahip çikmak bizim görevimiz. Üyelerimizin haklarini savunmak bu odanin asli ve birinci görevi. Bugün de bunu gerçeklestiriyoruz. Tabii ki biz de bunu buraya ya da bulasmasini istemezdik. Sektörümüzün böyle magduriyet magdur olmasini istemezdik. Bütün görüsmelerin yapmamiza ragmen maalesef bu noktadayiz” diye konustu.



"5 bin lira talep ediliyor"

Antalya’nin turizmi baskenti olarak anildiginin altini çizen Bahar, “Bu sektörün en önemli tedarikçilerinden biri tasit kiralama firmalari. Ve su anda bu firmalarimiz zor durumda. Hiçbir unsur halledilmeden, bir meslek grubunu ruhsat alamaz, çalisamaz hale getirecek idari düzenlemeler maalesef yapilmaktadir. Suan su dakikada kiralama firmalarina Aksu Belediye Zabita ekipleri tarafindan is yeri açma ruhsati olmadigi için dükkanlarimiz mühürleniyor. Tavan uygun yer dediginde ise her yil her araç basina 5 bin TL talep ediliyor. Hatta günlük kiralama bedeli soruluyor firmalarimiza. Deniyor ki sen günlük kaç paraya kira aliyorsun aracini? Cevap 1000 lira dendiginde, 5 günlügünü de bize vereceksin. Bizim bir ortagimiz oldugunu araç kiralama bir ortagi oldugunu düsünmüyoruz. Belediye onlarin bir ortagi degildir. Bir meslek grubunu ruhsat alamaz, çalisamaz Hale getirecek düzenlemelere acilen ivedi son verilmelidir. Bu konuda yürütmeyi durdurma kararina basvuracagiz. Biz menfaati zedelenen tüm üyelerimiz için bu hakka sahibiz” dedi.



"Neresi hakkaniyet"

Araç kiralayan turistlerin suan firmalara teslim yapamadigina deginen Baskan Bahar, “ Araç teslim alamiyor, anahtar ofiste, evraklar ofiste, ofis mühürlü. Turizmin ortasinda bu kent imaji için herkese soruyoruz, uygun mudur? Bu görüntüler bize hiç yakismamaktadir. Arkadaslar araç kiralama ve firmalarimizla ilgili zaten uzun zamandir birçok sorunu konusuyoruz. Bandrol ücretleri, yüksek dört tane bandrol aliyorlar. Araç fiyatlarini hepiniz biliyorsunuz ne kadar yüksek oldugunu hatta yoktu. Düne kadar. Merdiven altiyla ugrasiyor firmalarimiz. Yogun bir biçimde korsanla ugrasiyor. Trafik sigortasi yapamiyorlar. Bu bile zor hale geldi. Kasko fiyatlari almis basini gitmis. Isleten sifati diye bir sorunla ugrasiyorlar. Yani hepsi sanki bir suçluymus gibi isleten sifati sorunu boyunlarinda bir ilmek. Bu konuda bir kanun çikmasi için zaten ugrasiyoruz. Rentecar firmalarimizin sahipleri sanki potansiyel bir suçluymus gibi sorun yasiyorlar. Muratpasa, Kepez, Konyaalti Belediyemize tesekkür ediyoruz. Onlar da bir bedel aldilar. Sanki bir büronun metrekare fiyatini bir çarpanla çarptilar. Bir kereye mahsus firmalarimizdan bir kereye mahsus para aldilar. Bu paranin da toplami firma basina 3 ile 5 bin lira arasinda. Ve bu bir kereye mahsus. Peki Türkiye’de hiç örnegi olmayan Aksu Belediyesi’nin yapmis oldugu bu uygulamayla araç basina 5 bin lira almak neresi hakkaniyetli? Bugün on araçtan, bes bin liradan, elli bin lira bir firmadan aliyor, bes yüz tane araci olandan 2.5 buçuk milyon lira aliyor. Burada sayi bile problem var. Hatta biz gittigimizde araç basinda 10 bin lira konusuluyordu. Simdi bes bin lira. Hatta biraz daha gelirseniz üzerimize on bin yapariz diyorlardi. Böyle bir söylemi asla ve kata kabul etmiyoruz. Bu konuda yürütmeyi durdurmaya basvuracagiz hukuka” ifadelerine yer verdi.

"Talep metrekareye göre yilda bir kez alinsin"

Bahar, sorunun çözümü için Içisleri Bakanligi ve Antalya Valisi Hulusi Sahin’den destek istediklerini sözlerine ekledi.

Istisare kültürüne inandiklarini ifade eden Baskan Bahar, “Bir kereye mahsus araç basina degil de bir kereye mahsus firmalardan belli bir para istenirse esit bir miktarda bunu da kabul edecegimizi de arkadaslarimiz vasitasiyla ilettik. Ancak bu konuda bir diretme mevzu bahis oldu. Biz menfaati zedelenen tüm üyelerimiz için hukuka basvurma üyelerimiz adina hukuka basvurma hakkina sahibiz. 260’a yakin bu konuda problemleri yerimiz var. 4 tane firma mühürlendi suan. Esnafimizin talebi araç basina bes bin lira alinmamasi, bir kereye mahsus diger belediyeler için yaptigi gibi metrekare fiyatiyla çarpilarak kira ödemesi yönünde bir bedel ödenmesini istiyorlar” ifadelerine yer verdi.



"6-7 babayigit"

Aksu Belediye Baskani Halis Sahin ise konuyla ilgili su bilgileri paylasti: Aksu Belediyesi ilçe belediyesi olarak 2008’da ilçe olmusuz. 15 yil içinde özellikle bölgede havalimani bölgesinde mahallelerin içi her yer araba. Bunlarin neyi var neyi yok dedigimiz zaman mahalleli biz bunlardan rahatsiziz diyorlar. Bu kadar arabanin burada ne isi var, bir de son sürat gelip gidiliyor diye sürekli serzeniste okunuyorlardi. Daha sonra da biz bunlarla bir toplantilar yaptik. Bize geldiler. Bizim sokaga çikmayla ilgili yani sahada çalismayla ilgili sikintilarimiz var. Biz is yeri açma ruhsatlarimizi alalim dediklerinde, bu nasil yapilabilir dendiginde ortak bir karar olusturuldu. Biz depolama alani olarak yeri hazirladik. Aylarca dolgusunu yaptik. Kamera güvenlik sistemiydi, aydinlatmasiydi, bunlari çözdük. Emniyette de gereken yazismalar, görüsmeler yapildi. Olurunu da aldik oranin. Simdi is yeri açmayi verecek sekle getirdik. Aliyorlar da zaten su an. Yani burada 170 küsur isyeri var. Ama bunlarin herhalde 6-7 tanesi babayigit olanlar. Elinde mesela bunun ne kadar araci var? Üç yüz bes yüz. Böyle olanlar var. Digerlerinde bir sikinti gözükmüyor. Digerleri biz is yeri açmamizi alalim. Sahada çalisalim. Devlete belediye neyse verecegimiz bir sey varsa vergimizi de verelim, diyenler var. Bir de böyle yillardir hiç devlete sey vergi vermeyenler var ya bunlar ayni sekilde devam etmek isteyenler var.”



"Tosladilar"

“Biraz daha öteleyelim, elimizdeki araçlari sistemden çikaralim, araç sayisi düserse daha az vergi veririz” hesaplarina girildigini ifade eden Baskan Sahin, “ Bu hesaplara girdiler. Ama bize gelen seye bakildigi zaman bu adamlarin hesabi algi vergi meselesi degil. Gariban olan üç bes arabasi olanlar tamam biz yasal sekle girelim deyip sürekli olarak gerekeni yapiyorlar. Ama öbür türlü dediklerimiz var, onlar hesaba yukaridan birilerini aratmayla, bilmem neyle yapmayla, ATSO, oradan buradan hesap yapmaya çalisiyorlar. Ama buradaki hesap herkes her esnaf yasal zemine geliyorsa geliyor. Bunlar girmeden korsan çalisasi var. Korsan çalismada bir karaya oturdular. Tosladilar. Ama biz araya girdik. Isi düzene sokuyoruz. Meclis karari var. Meclis kararinda meclisin aldigi bir karar var. Ücret olarak bunu da veriyorlar. Isi olsun isteyenler devam ediyor. Burada karar sadece belediye baskanliginda degil, sadece seyinde degil yani burada bir kurum var neticede. Ama bunlar önce bir meslegine bir saygi göstersinler. Devletine bir sahip çiksinlar, belediyesine de sahip çiksinlar. Hele hele orada o isi yap mahalleliye de bir saygi göstersinler. Yani burada üç yüz bes yüz arasi var. Hiç vergi vermemis. Sistemin içinde yok adam. Ondan sonra böyle korsan çalismayla on dört on bes seneyi geçirmisler, yani bu böyle gidecegine hesabini yapiyorlar. Meclis karari olmadan neye göre ücret alacaksin” dedi.



"Meclis karariyla alinan ücret"

Firmalarin yilda bir kez para alinmasi yönündeki isteklerini ve diger belediyelerin bu uygulamayi yapmasiyla ilgili olarak Sahin, “ O zaman bizim burada durmasinlar. Gitsinler oraya gitsinler madem. Eger orasi çok seyse. Burada olan araç kiralanacagi zaman hiç sira yok, sey yok. Araç bulamiyorsun. Iyi de bir günlük alacagi parayi belediyeye,devlete vermis olacak. Yil on iki ay. Hemen hemen bir ay iki ay sikintili oldugunu farz et. Ama geri zaman sürekli olarak araç yok piyasada. Yani bunlar hiç para vermeden böyle alismislar, onun derdindeler. Belediyenin meclis karari ile alinan ücret neyse onu yatiriyorlar. Meclis karari var burada. Simdi bunlar para veresi yok. Aksu Belediyesi 5 bin lira versin o zaman onlara. Büyük sirketler yaygara yapiyor, küçükler geldi yatirdi” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA