Ankara'da 1904 Yilinda Kurulan Kirim Köyü Ilgi Çekiyor

Kirim Tatarlari tarafindan Ankara’nin Gölbasi ilçesinde 1904 yilinda kurulan Ballikpinar Kirim köyü, tarihi havasi ve kültürel dokusuyla ilgi çekiyor.

Ankara'da 1904 Yilinda Kurulan Kirim Köyü Ilgi Çekiyor
1877-1878 Osmanli ile Rus Imparatorlugu arasindaki savas sonrasi Ruslarin boyundurugu altina giren Kirim Tatarlari, Romanya üzerinden Anadolu’ya göç etti.

1904 yilinda Ankara’nin Gölbasi ilçesinde Ballikpinar Kirim köyünü kuran Kirim Tatarlari, Milli Mücadele döneminde de sehitler verdi. Öte yandan yeni neslin kültürel degerlerine sahip çikmasi için köyde kurulan Kirim Evi ise dikkat çekiyor.

“Çok büyük kayiplar vermisler”

Kirim köyünün tarihini Ihlas Haber Ajansi muhabirine anlatan Kirim Türkleri Kültür ve Yardimlasma Vakfi Genel Baskani Tuncer Kalkay, söz konusu köye ilk gelenlerin Kirim Yarimadasi’nin Kerç sehrinden geldigini söyledi.

Kerç sehrinden çikan Kirim Türklerinin bir süre Romanya’da konakladigini ve uzun süren yolculuk sonrasi Anadolu’ya geldiklerini belirten Kalkay, “1904 ile 1905 yillarinda rivayete göre köye geldikten sonra içtikleri sudan dolayi çok büyük kayiplar vermisler. Buraya 30 ile 40 hane gelirken, biz sadece 3 hanenin izine rastlayabildik. Digerleri tamamen kaybolmuslar” dedi.



“Uzun yillar örnek köy olarak gösterilmis”

Köye yerlesenlerin Birinci Dünya Savasi’nda ve Kurtulus Savasi’nda mücadele verdigini dile getiren Kalkay, “Çanakkale savasinda sehit düsenler ve Yemen’de esir düsenler var. Mesela (Kirim Türkü) Kadir Akay, Ingilizlerle 8 yil savasmis ve Yemen’de esir düsmüs. Kurtulus Savasi’na katilan pek çok Kirim Tatari var köyde yasayan. Nasil Osmanli Imparatorlugu’na hizmet ettilerse Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurulusunda rol almis Kirim Tatarlari. Bu köy kurulduktan sonra kendi bilgi birikimleriyle daha teknik tarim teknolojilerini kullanmasindan dolayi uzun yillar örnek köy olarak gösterilmis” ifadelerini kullandi.

1980’li yillara kadar köyün orijinalligini korudugunu kaydeden Kalkay, “Kendi geleneklerini ve kültürlerini devam ettirmis ve adetlerini sürdürmüstür. Bugüne kadar da bu kültür evimizin sayesinde bu yasanmisliklari biz tespit ettik. Bundan sonraki nesiller bu geçmisi ve yasanmisligi ögrenerek ileriye dönük kültür ile kimligi daha iyi anlayacaklardir” diye konustu.

Kirim köyüne Ankara’ya yerlesen Kirim Tatarlari yogun ilgi gösteriyor.
Kaynak: İHA