Serinyol-Madenli Yolunda Iki Koldan Çalismalar Sürüyor

Hatay Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Daire Baskani Hasan Ziya Hamidiogullari Serinyol-Madenli yolunda iki koldan çalismalarin sürdügünü söyledi.

Serinyol-Madenli Yolunda Iki Koldan Çalismalar Sürüyor
Deprem öncesi Hatay’in bir toparlanma sürecinde oldugunu ve kendilerinin de son iki yillik süreçte EXPO ile birlikte sehri güzellestirme çalismalari yürüttüklerini kaydeden Hamidiogulari, “Eski Antakya sokaklarinin projelerini olusturmus, restorasyonlar yapiyorduk. Altyapilar hizli bir sekilde devam ediyordu. Merkezde 2 tane arterimiz haricinde asfaltlanmayan yer kalmamisti. Maalesef, yaptigimiz tüm çalismalar depremden dolayi agir hasar aldi. ” dedi.

Hamidiogulari, deprem sonrasi ise çalismalarini ortaya çikan ihtiyaçlar dogrultusunda yönlendirdiklerini söyledi.



Depremin ilk günlerinde arama kurtarma çalismalari yaptiklarini, çadir kentlerin olusturulmasinda AFAD’la birlikte aktif rol aldiklarini kaydeden Hamidiogullari konusmasini söyle sürdürdü:” Depremin ardindan Altinözü, Reyhanli, Yayladagi ve Arsuz bölgelerine yogun bir göç oldugunu gözlemledik ve Baskanimiz öncülügünde nüfusun çok oldugu bu noktalarda çalismalarimizi yogunlastirdik.” ifadelerini kullandi.

Hayirseverler ve çesitli kurum, kuruluslarla isbirligi içerisinde kalici barinma alanlari olusturduklarini aktaran Hamidiogullari, sehrin yeniden yapilanmasi konusunda Çevre ve Sehircilik Bakanligiyla koordinasyon içerisinde olduklarini ancak kanun geregi konuya müdahil olamadiklarini sadece AYKOME üzerinden bölgelerin altyapi ve yollarinin yapilmasi konusunda destek verdiklerini dile getirdi.

Hamidiogullari, Hatay özelinde insaat maliyetlerinde ciddi bir artis olduguna vurgu yaparak, “Bir enflasyon, bir artis var ancak yerel firsatçilarin da ortaya çikmasiyla Hatay’da Türkiye geneline oranla garip bir artis var. Isçilik inanilmaz bir sorun. Sehrin ayaga kalkmasini, bir an önce normale dönmesini istiyorsak normal davranmamiz lazim.” dedi.

Yikim sonrasi altyapi ve üst yapilarin tahrip oldugunu, çalismalarin yeni imar planlarina göre yürütülmesi ve imar planlari sonuçlanmadan asfaltlama yapilmamasi gerektiginin altini çizen Hamidiogullari, “Çevre yolu üzerindeki önemli kavsaklarda ciddi bir trafik tikanikligi var. Normalden çok fazla agir vasita ve araç sirkülasyonu var. Mevcut yollar bu trafik yogunlugunu kaldirmiyor. Bu nedenle ikinci bir çevre yoluna ihtiyaç var.” açiklamalarinda bulundu.

Deprem öncesi yapimina baslanan Belen Yolu’na alternatif olmasi planlanan Serinyol-Madenli Yolu çalismalarinin devam ettigini kaydeden Hamidiogullari, Bu yol direkt HADO Limani’na baglaniyor. Serinyol-Arsuz arasi mesafe kisaliyor. Insallah, yilbasina kadar bitirerek hizmete açacagiz. Ayrica tüm ilçelerde çiftçilerimizin kullandigi yollarin tamaminda çalismalar hizla devam ediyor. Defne Devlet Hastanesi yolunu yapmaya baslayacagiz. Kale-Isikli Köyü baglanti yolunun da planlamalarina baslayacagiz. Hassa’yi Kilis’e baglayan bir güzergâh olusturuyoruz. Sehrin etrafini çevreleyen bir ring olacak. Hamidiogullari yapimi devam eden modern Sebze Hali Projesi’ni de 2024 yili baslarinda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.



Konusmasinin sonunda, yasamin devam ettigi bir sehre kibar davranilmasi gerektigini belirten Hamidiogullari, “Sehirde çalisan yikim firmalarini da uyarmak lazim. Yikim yapilirken, is makineleri tasinirken alt ve üst yapilara, köprülere, üst geçitlere zarar veriliyor. Yikim yaparken sulama yapilmali.” uyarilarinda bulundu.
Kaynak: İHA