Nizip'e 1 Milyar TL'lik Atik Su Aritma Tesisinin Yapimi Tamamlandi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan Nizip ilçesinde hem evsel hem endüstriyel atik suyu aritacak 1 milyar TL degerindeki Nizip Atik Su Aritma Tesisi tamamlandi.

Nizip'e 1 Milyar TL'lik Atik Su Aritma Tesisinin Yapimi Tamamlandi
Bölgede faaliyet gösteren tarim sektörü için önemli olan Hancagiz Baraji’na akan Nizip Çayi’na temiz suyun desarji için Gaziantep Su ve Kanalizasyon Idaresi (GASKI) tarafindan yapimi tamamlanan Nizip Atik Su Aritma Tesisi 2 ay içerisinde su alarak faaliyete geçecek. Tesisin çalismasiyla Nizip’in atik sularinin tamami temizlenecek.

Türkiye’de ilk defa tesis hem evsel hem endüstriyel atik su tek tesiste aritilacak

Tesis, 30 bin metreküpü evsel 10 bin metreküpü endüstriyel olmak üzere günlük 40 bin metreküp atik suyu aritarak Nizip’in 2050 yilina kadar ihtiyaçlarini karsilayacak. Endüstriyel ve evsel atik suyu bir çati altinda aritmasiyla tesis Türkiye’de bir ilk özelligini de tasiyor.

Tarim ve hayvancilikta verimi arttiracak

Havalandirma havuzlari, yapim ve dizayn asamasinda tesise özel geçiskenli olarak dizayn edildi. 4 havuz gerekli durumlarda kirlilik yüküne karsi geçiskenli vanalar sayesinde tek havuza dönüsebilecek. Hancagiz Baraji’nda kirliligin önüne geçilerek basta zeytin ve fistik olmak üzere tarim arazileriyle hayvancilikta verimin artmasi öngörülüyor.

"Yesil Nizip’e yakisir aritma tesisini hayata geçiriyoruz"

Tesiste incelemelerde bulunan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Nizip’in ihtiyaçlarinin giderilmesi konusunda görev aldiklari her alanda büyük gayret gösterdiklerini belirterek, “Türkiye’de bir ilk burasi. Hem evsel hem endüstriyel atigin aritildigi baska bir tesis yok. Verilen sözün arkasinda duruyoruz. Büyük bir mühendislik çalismasi var. GASKI’nin proje ve kaynak üretme becerisi var burada. Yesil Nizip’e yakisir aritma tesisini hayata geçiriyoruz. Artik küresel isinma ile birlikte su yönetimi hayati bir süreçte. Bunun için çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA