Ahlat'ta 'Van Gölü Havzasi Koruma Eylem Plani Ve Uygulama Programi' Toplantisi Yapildi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde yürütülen ’Van Gölü Havzasi Koruma Eylem Plani ve Uygulama Programi’nin degerlendirme toplantisi yapildi.

Ahlat'ta 'Van Gölü Havzasi Koruma Eylem Plani Ve Uygulama Programi' Toplantisi Yapildi


Toplantinin açilis konusmasini yapan Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban, tüm katilimcilara tesekkür etti. Çoban konusmasinda, “Sodali olma özelligiyle önemli bir göl. Bunu konuyu sahiplenme adina çok hassas bir toplanti gerçeklestiriyoruz. Cumhurbaskanimizin esi Emine Erogan’in bu konudaki hassasiyetini emir gibi algiliyoruz. Van Gölü nasil korunacaksa, hangi sahillerle korunacaksa tüm sartlari bugün ortaya birakmaliyiz. Nasil temiz tutulacaksa tüm kaynaklarimizi bunun için seferber etmeliyiz. Bu göller diyarinda en güzel özellige sahip Van Gölü bizim için semboldür, ayakta kalmalidir. Aritmalar mevzusunda belediyelerin elinden alinsin. Isten kaçmiyoruz ama maliyetler noktasinda diger belediye baskanlariyla konustuk, sorun oldugunu gördük. Bunlari sikintiya bagli tutmamaliyiz Bu bölgenin tüm akarsularinin Van Gölü ile bulusturacak bir havza olusturmaliyiz. Kuruma riski ortadan kaldirmakla beraber, temizlikle ilgili tüm cesareti ortaya birakacak bir mücadele içinde olmaliyiz” dedi.

Daha sonra konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, “Ahlat’a gelmek çok güzel. Ama Ahlat’in Van Gölü’ne etkilerini de hep beraber tartisacagiz. 2022 yili Mart ayiyla birlikte basladigimiz Van Gölü’nün korunmasiyla ilgili çalismalarimizdan bugüne kadar 9 toplanti yapmisiz. Toplantilarda Van Gölü’nde yapilan çalismalari adim adim izlemeye çalisiyoruz. Hem dip tarama açisindan, hem su kirliligi, kati atik ve sifir atik bakimindan göle olan etiklerini neler oldugunu ve bunlari giderme noktasinda neler yapabilecegimizi adim adim izlemeye çalisiyoruz. Geldigimiz noktada çok güzel islerde yaptik. Ama eksikliklerimizde çok fazla. Daha hedeflerimizin gerisindeyiz. Buradaki eksikliklerimizi de tartisarak, daha ileri nasil gidebiliriz bunlari degerlendirecegiz. Bu iste en üst düzeyde Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan’in sahiplenmesidir. Bu sahiplenme geçen yillara kadar sadece ülkede ses getiriyordu, artik uluslararasi arenada karsilik buldu” diye konustu.



“Van Gölü kültürel ve dogal mirasimizdir”

Cumhurbaskani Basdanismani Gülsen Orhan, Van Gölü’nün kültürel ve dogal miras olduguna deginerek, “Van Gölü Havzasi Koruma Eylem Planini Cumhurbaskanimizin kiymetli esi Emine Erdogan himaye ediyor. Yaklasik 3 yili geride biraktik. Bizde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz ve kiymetli ekibiyle, yerelde de Van ve Bitlis’teki kurumlarimizla birlikte koordinesini yapiyoruz. Önemli bir mesafe aldigimizi itiraf etmek gerekiyor ama Van Gölü bir kapali havza etrafinda da yakin bir mesafe de olan büyük bir yerlesim söz konusu. Dolayli ve dolaysiz olarak maalesef çok hizli kirleniyor. Uzun yillardan beridir kirleniyor, kirlendi maalesef. Bunun etkilerini uzun bir süre çalisip temizleyebilecegiz. Dezavantajlarimiz ise çok fazla. Yani basimizda çevreye sirayet eden bir kuraklikla da karsi karsiyayiz. Aritma tesisimizin devreye girmesi, dip temizligi, çevre bilinci, egitim, kati atik bertaraf tesisimiz gibi bu konuda önemli bir yol aldik. Benim de takip ettigim kadariyla çok halen çok önemli eksikliklerimiz var. Bunlarin üzerine hep birlikte egilmemiz, hizli bir sekilde çaresine bulacagiz. Van Gölü kapali bir havza, kuraklikla ilgili sorunumuz var. Yillardan beri çok önemli bir kirlilik kat sayimiz var. Bunlarin hepsi Van Gölü için dezavantaj. Van Gölü kültürel ve dogal mirasimizdir. Çocuklarimizin gelecegidir. Allah muhafaza gördünüz Marmara açik havza oldugu halde müsilajla ilgili bir sorunla bas basa kaldi. Çok büyük bir çalismayla temizlendi. Ama Van Gölü’nde böyle bir sorun yasarsak telafisi mümkün olmayabilir. O yüzden bu kadar teknik ve tecrübeli ekip bir aradayken hiçbir seyi düsünmeden, önceliklerimizi bir kenara birakarak Van Gölü’nün temizligine egilmemiz gerekiyor. Hanimefendi Emine Erdogan dünya gündemine çevre bilincini tasiyacak kadar bu konuyu önemseyen bir insan. Ama kendi ülkemizde bu kiymetli varligimizin üzerine egilerek, sahip çikma bilincini olusturalim. Hep birlikte yeniden buradan buna bir start verme ricasinda bulunuyorum. Sifir atik konusunda da sifir atik yönetimiyle ilgili ivedilikle mesafe alinmali bununla ilgili de çagrida bulunuyorum. Mevcut aritma tesislerinin randimanli çalismasiyla ilgili konuyu tekrar hizlica nasil randimanli çalistirabiliriz, kaynak olusturabiliriz, yani mevcut olan tesislerimizle alakali kalici bir çözüm yolu masaya yatirmaliyiz. Derelerin göle atik tasimasi konusu durdurma noktasina egilmeliyiz. Kurakligin etkisini en düsük seviye getirebiliriz. Mevcut olan, yapim asamasinda olan aritma tesislerimizi nasil hayata geçirebiliriz bunlari degerlendirelim. Van Gölü’nün korunmasi bilincini egitimle, sivil toplum kuruluslariyla insanlari suurlandiralim. Bunu bir seferberlik haline dönüstürelim. Toplanti istirakinizden dolayi tesekkür ediyorum” dedi.

Toplanti karsilikli görüs alisverisiyle sona erdi.

Ilçedeki bir alisveris merkezinin konferans salonunda gerçeklesen toplantiya Bitlis Vali yardimcisi Furkan Seyman, Van Vali Yardimcisi Yücel Erdem, Ahlat Kaymakami Batuhan Bingöl, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, çevre ilçe kaymakamlari ile belediye baskanlari ve kurum müdürleri katildi.

Kaynak: İHA