Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Bölgede Baris Istiyorsa Silahli Güçlerini Karabag'dan Tamamen Çekmeli'

Baglantisizlar Harekati (NAM) Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantisinda konusan Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, “Ermenistan bölgede baris istiyorsa silahli güçlerini Karabag’dan tamamen çekmeli” dedi.

Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Bölgede Baris Istiyorsa Silahli Güçlerini Karabag'dan Tamamen Çekmeli'
Baglantisizlar Harekati (NAM) Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantisi Bakü’de basladi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in baskanliginda "Baglantisizlar Hareketi: Ortaya Çikan Zorluklar Karsisinda Birlik ve Yenilmezlik" basligiyla düzenlenen toplantiya 120 üye devlet ve 18 gözlemci ülkeden Disisleri Bakanlari, üst düzey yetkililer ve 10 uluslararasi örgütün temsilcileri katildi.

Toplantida Türkiye’yi temsilen Disisleri Bakani Hakan Fidan yer aldi.

“Ülkelerin iç islerine müdahale vakalarina karsi sesimizi yükseltmeliyiz”

BM’den sonra en büyük ikinci kurum olarak Baglantisizlar Hareketi’nin, yeniden sekillenen dünya düzeninde yerini bulmasi gerektigini belirten Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, “Bandung Ilkeleri etrafinda kararlilikla durmali, egemenlik ve toprak bütünlügü ihlallerine, ülkelerin iç islerine müdahaleye karsi sesimizi yükseltmeliyiz” dedi.



“Fransa, sömürgeciligi hala sürdüren ülkelerden biri”

Bazi ülkelerin sömürgeciligi sürdürdügüne dikkat çeken Aliyev, “Sömürgeciligi hala sürdüren ülkelerden biri de Fransa. Fransa’nin Avrupa disinda kontrol ettigi topraklar, Fransiz sömürge imparatorlugunun igrenç kalintilaridir. Fransa’nin Komor Adalari’nin Mayotte Adasi üzerindeki egemenligi ve diger denizasiri topluluklarda ve topraklarda yasayan halklar da dahil olmak üzere Yeni Kaledonya halkinin haklarina saygi duymasi gerekiyor. Azerbaycan, yeni sömürgecilik egilimlerinin büyümesinden çok endiseli” ifadelerini kullandi.

“Fransa, sömürge geçmisi ve soykirim eylemleri için özür dilemeli”

Fransa’nin soykirim dolu yönetimi sirasinda yaklasik 1.5 milyon Cezayirlinin katledildigini belirten Aliyev, “Cezayirli özgürlük savasçilarinin kafataslari hala bir Paris müzesinde savas ganimeti olarak saklaniyor. Bu utanmazca ve igrenç bir davranis. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’dan o kahramanlarin cenazelerini Cezayir’e teslim etmesini talep ediyoruz. Fransa’nin, Afrika, Güneydogu Asya ve Baglantisizlar Hareketi üyesi diger ülkelerdeki sömürge geçmisi, kanli suçlari ve soykirim eylemleri nedeniyle özür dilemesi gerekiyor” diye konustu.



“Fransa, Azerbaycan’in Karabag bölgesinde bölücü Ermeni gruplarini destekliyor”

Fransa’nin kendisini insan haklari ve uluslararasi hukuk savunucusu olarak tanitmasina ragmen hala diger ülkelerin iç islerine karismaya devam ettigini söyleyen Aliyev, “Fransa maalesef Azerbaycan’in Karabag bölgesinde bölücü Ermeni gruplarinin destekleyerek jeopolitik rekabet, yabanci askeri varligi ve “Oryantalizm” sömürge politikasi ile ayni nefret uygulamasini Güney Kafkasya bölgesinde de uygulamaya çalismaktadir. Son dönemde Fransiz birliklerinin Mali ve Burkina-Faso’dan çekilmesi, Afrika’daki acimasiz sömürgeci politikasinin basarisizliga mahkum oldugunu bir kez daha gösteriyor” dedi.



“17 yasindaki Cezayirli bir gencin Fransiz polisi tarafindan öldürülmesi, ülkedeki irkçiligin ve Islamofobinin bir baska isaretidir”

Fransa’da polis tarafindan öldürülen genç hakkinda konusan Aliyev, “Yakin zamanda 17 yasindaki Cezayirli bir gencin Fransiz polisi tarafindan öldürülmesi, ülkedeki irkçiligin ve Islamofobinin bir baska isaretidir. Bu baglamda, polisin ates açmasini kinayan ve Fransa’yi kolluk teskilatlarindaki derin irkçilik ve ayrimcilik sorunlarini ciddi sekilde çözmeye çagiran BM açiklamasini destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Fransa, Azerbaycan’daki Ermeni azinliginin savunucusu olarak kendini göstermeye çalisiyor”

Fransa’da Korsika dilinin bile yasaklandigini ifade eden Aliyev, “Etnik azinlik kavramini kabul etmiyor ama ayni zamanda kendisini Azerbaycan’daki Ermeni azinligin savunucusu olarak göstermeye çalisiyor. Bu ikiyüzlülük ve çifte standarttan baska bir sey degil. Fransiz makamlari baskalarina ders vermek yerine kendi ülkelerindeki bu tür rahatsiz edici egilimlerle mücadele etmesi gerekiyor” dedi.



“Islam’i siddet ve terörle özdeslestirme girisimlerinden endise duyuyoruz”

Kültürler arasi diyalogu tesvik etmenin gündemlerinde üst siralarda yer almasi gerektigine dikkat çeken Aliyev, “Yaygin Islamofobi ve yabanci düsmanligi vakalari ile Islam’i siddet ve terörle özdeslestirme girisimlerinden endise duyuyoruz. Danimarka, Hollanda ve Isveç’te Kur’an-i Kerim’in yakilmasi, asagilanmasi ve bunun ifade özgürlügü adi altinda mesrulastirilmasi tamamen sorumsuzluktur, kabul edilemez ve kinanmalidir” diye konustu.



“Ermenistan bölgede baris istiyorsa silahli güçlerini Karabag’dan tamamen çekmeli”

Çatismanin sona ermesinden kisa bir süre sonra Azerbaycan tarafindan Ermenistan’a birbirlerinin egemenliginin ve toprak bütünlügünün karsilikli olarak taninmasina dayali bir baris anlasmasi imzalamak için bes ana ilkenin sunuldugunu vurgulayan Cumhurbaskani Aliyev, “Ermenistan’in Karabag’i Azerbaycan’in bir parçasi olarak tanimak zorunda kalmasina ragmen, Rus baris güçlerinin geçici olarak konuslandigi Azerbaycan topraklarinda hala Ermeni silahli güçlerinin kalintilari var. Ermenistan bölgede uzun zamandir beklenen barisla gerçekten ilgileniyorsa, silahli güçlerini Azerbaycan’in Karabag bölgesinden tamamen çekmelidir. Bölgedeki Ermeni askeri unsurlari silahsizlandirilmali ve terhis edilmelidir” dedi.



“Ermenistan Zengezur Koridoru’nun açilmasini da engelliyor”

Baglantisizlar Hareketi ülkelerine isgal sirasinda ve isgal sonrasinda Azerbaycan’in adil konumunu destekleme konusundaki ilkeli tutumlarindan dolayi derin sükranlarini ifade eden Aliyev, “Ermenistan Zengezur koridorunun açilmasini da engelliyor. Zengezur Koridoru, Ermenistan’in 10 Kasim 2020’de imzalanan kapitülasyon belgesiyle üstlendigi ve dolayisiyla yerine getirilmesi gereken bir diger taahhüttür” diye konustu.

6 Temmuz’a kadar devam edecek toplantida, hareketin gündemiyle ilgili çok sayida ek önlem ve Bakü Deklarasyonu da dahil olmak üzere Nihai Belgelerin kabulü görüsülecek.
Kaynak: İHA