Artan Sivrisinek Popülasyonu Hastanelere Basvurulari Artirdi

Manisa’da da görülmeye baslanan Asya kaplan sivrisinegi isirmasi sonucu acil servislere yapilan basvurularda artis yasanmasi dikkat çekti. Yeni bir tür olmasi nedeniyle vücudun diger sivrisineklere göre anormal bir tepki verdigi söyleyen Manisa Sehir Hastanesi Acil Tip Uzmani Dr. Mert Deringöz, panik yapilacak bir durum olmadigini belirtirken, Manisa Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Daire Baskani Erhan Ince üreme alanlarinin yüzde 82’sinin insan kaynakli oldugunu ve vatandaslarin lastikler, bidonlar, kovalar ve saksi altlari gibi durgun su alanlarina dikkat etmesi konusunda uyarilarda bulundu.

Artan Sivrisinek Popülasyonu Hastanelere Basvurulari Artirdi
Türkiye’de son dönemlerde oldukça yaygin görülmeye baslanan Asya kaplan sivrisinegi Manisa’da da vatandaslarin korkulu rüyasi oldu. Diger sivrisineklere göre uzun süreli kasintilarin sürmesi ve büyük sisliklerin görülmesi nedeniyle panik olan vatandaslar acil servislere akin etti. Son 1 aydir Manisa’daki acil servislerde yogunluga neden olan sivrisinek isirmalariyla ilgili Manisa Büyüksehir Belediyesi de harekete geçti. Özel mülk statüsünde yer alan bahçeli siteler içerisinde bulunan su kovalari, balkonlardaki saksilarin altliklari, yol kenarina atilan otomobil veya kamyon lastikleri ise sineklerin üreme kaynaklarinin yüzde 82’sini olusturuyor. Havalarin isinmasiyla birlikte ilaçlama çalismalarina hiz veren Manisa Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Daire Baskanligina bagli ekipler, sivrisineklerin üremesine imkan saglayan ortamlarin ortadan kaldirilmasi için denetimlerine devam ediyor. Ekipler tarafindan yapilan denetimlerde bir site bahçesi içerisinde bulunan sulama amaciyla doldurulmus su kovalarinda milyonlarca sivrisinek larvasina rastlandi. Vatandaslara gerekli uyarilari yapan ekipler kovalari bosaltarak sivrisinek olusumunu engelledi. Yapilan ilaçlama çalismasi ve denetimde atik lastigi kontrol eden ekipler, lastigin içinde su biriktigini ve bu suyun içinde sivrisinek larvasina rastladi. Atik lastigin içindeki suyu bosaltan ve sivrisinek olusumunu engelleyen ekipler daha sonra ilaçlama çalismasi yaparak vatandaslari bu konuda dikkatli olmalari konusunda uyardi.

“Sivrisinek olusum alanlarinin yüzde 82’si insan kaynakli”

Yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Manisa Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Daire Baskani Erhan Ince, “Manisa Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Daire Baskanligi olarak 17 ilçemizde hizmet veriyoruz. Son günlerde gelen sivrisinek sikayetleri üzerine biz de alan kontrollerimizi yapiyoruz. Tespit ettigimiz üzere bir adet kovanin içerisinde binlerce sivrisinek larvasi gördük. Yapilan arastirmalara göre sivrisinek olusum alanlarinin yüzde 82’si insan kaynakli. Burada tespit ettigimiz durumlar gibi atik lastikler, bidonlar, kovalar ve saksi altlari gibi durgun su alanlarinda vatandaslarimizin dikkat etmesi gerekiyor. Buralar sivrisinekler için bir üreme alani. Toplum sagligi tehlikeye atan bu vektörlerle mücadelemiz devam etmektedir. Son zamanlarda küresel isinma ve iklim degisikligine bagli olarak popülasyon artisi da gözlenmektedir. Maalesef ki üreme alanlarinin yüzde 82’si insan eliyle olustugunu düsünürsek vatandaslarimizin da destegine ihtiyacimiz var. Vatandaslarimizdan ricamiz bizim bu çalismalarimiza destek olmalari” dedi.



“Son 1 aydir sivrisinek isirigi sebebiyle acil servislere basvurular artti”

Son zamanlarda acil servislere sivrisinek isirigiyla ilgili basvurularin arttigini söyleyen Manisa Sehir Hastanesi Acil Tip Hekimi Uzmani Dr. Mert Deringöz, “Son dönemlerde, özellikle son 1 aydir genel olarak tüm acil servislerde sinek isirigi sebebiyle basvurular çok artti. Özellikle çocuklarda çok fazla artis gördük. Genelde basvuru sikayetleri geçmeyen uzun süreli kasintilar, buna bagli yaralar ve vücutta döküntü olarak geliyor. Ekstra nadir de olsa alerjik reaksiyonlar görebiliyoruz” diye konustu.



“Yeni bir tür oldugu için de genelde vücudun verdigi tepkiler anormal oluyor”

Asya kaplan sivrisineginin yeni bir tür oldugu için vücuttaki tepkilerin anormal oldugunu söyleyen Dr. Deringöz, “Önceki yillara göre sivrisinek türünde bir degisiklik var. Asya kaplan sivrisinek türündeki popülasyon özellikle Türkiye ve Yunanistan bölgesinde artis gösterdi. Bunlar biraz da istilaci bir sivrisinek türü. Çok fazla popülasyonlar artti. Yeni bir tür oldugu için de genelde vücudun verdigi tepkiler anormal oluyor. Sivrisinek gelir vücuda konar isini bitirir. O sirada biz bir sey hissetmeyiz. Sivrisinek bölgeyi uyusturmak için bazi maddeler, enzimler enjekte ediyor. Enzimlerin içindeki proteinlere de vücut tepki gösterir. O da sislik, kizarik, kasinti olarak kendini gösterir. Sik sik isirildigimiz sivrisinek türüne karsi az tepki göstermeyi vücudumuz ögreniyorken, yeni bir tür sivrisinek isirigina daha siddetli bir tepki vermeye basliyor. Bu da daha büyük kasintilar, daha büyük lezyonlar ve ya bazen daha ciddi alerjik reaksiyonlar gösterebiliyor. Insanlar da bu yüzden daha sik acil servise gelmeye basladilar” seklinde konustu.

Alerjik reaksiyonlar disinda panik yapmaya gerek olmadigini söyleyen Deringöz, “Öncelikle sivrisinek isirigindan korkulacak bir durum olmadigini bilmemiz lazim. Endise ve panik çok fazla görüyoruz. Öncelikle soguk kanli olmak gerekir. Sivrisinek isiriginda ilk basta bol sabunlu suyla o bölgeyi temizlemek gerekir ki sivrisinegin tasidigi baska zararli maddeler ve ya patojenleri vücudumuza almayalim. Ikinci olarak kasimak kaçinmamiz gereken bir davranis. Çünkü kasimaya bagli olarak yara açabiliyoruz. O bölgeyi tahris edebiliyoruz. Cilt enfeksiyonlari ya da daha agir enfeksiyonlara sebep olabiliyor. Kasimak yerine soguk uygulama çok ise yarar. Soguk su altinda bekletmek ya da havluya sarilmis bir buz aküsüyle hem kasintiyi alacaktir hem de sisligi giderecektir. Bu da ise yaramazsa kolonyayla o bölgeyi ovalamak kasinti ve sisligi azaltir. Karbonati az miktarda suyla sulandirip macun haline getirip bölgeye sürmek kasintiyi azaltir. Bunlarla da geçmiyorsa kasinti giderici antihistaminik dedigimiz ilaç grubunu kullaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Geçmeyen sislik, kasinti ve kasintiya bagli mikrop kapmasi durumunda vatandaslarin hastanelere basvurabilecegini belirten Deringöz, “Sivrisinek isirigina bagli ek durumlar var. Kisinin sinege alerjisi olabilir, sinegin proteinlerine karsi alerjisi olabilir. Bu durumlarda vücutta yaygin döküntü basladigi zaman, bogazda sislik, nefes almakta ve yutkunmakta güçlük, nefes darligi, hiriltili soluma basladigi zaman acil servislere gelmek gerekiyor. Hizli müdahaleyle toparlamamiz gerekiyor. Normalde sivrisinek isiriginda 2 santimetreye kadar bir lezyon görürüz. Vücut anormal bir tepki verdiginde bu 10 santimetreye kadar çikabiliyor. Normal de 20 dakikada bu lezyon çikip 2 gün içerisinde geçecekken 10 santimetreye ulasan lezyonlarin ortaya çikmasi 2 saati bulabiliyor. Geçmesi de 4 günün üzerinde süre alabiliyor. Böyle zamanlarda lezyon büyük oldugu için kasintiyla da yara açilabiliyor. O bölgeye mikrop bindirip cilt enfeksiyonuna çevirebiliyor. Kisi buna bagli olarak büyük bir lezyon üzerinde isi artisi, boyun, koltuk alti, kasik bölgelerinde sislik, ates görürse acil servis olmasa bile enfeksiyon hastaliklari, aile hekimligine, cildiye gibi kliniklere basvuru yapmasi gerekir. Geçtigimiz Kurban Bayrami’nda çok baktik. Uzun süreli dönemlerde acil servislere de basvurabilirler” dedi.

Kaynak: İHA