GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi Açiklamasi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, İçel Limani’ndaki yogunluk nedeniyle hem ithalatin hem de ihracatin sekteye ugradigini belirterek, yasanan sorunlarin çözümü için çalistiklarini söyledi.

GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi Açiklamasi
Ticaret Bakanligi’na yasanan sorunlari ilettiklerini, hizli bir dönüsle ve yapici bir yaklasimla sorunun çözümü için harekete geçildigini aktaran Ünverdi, “Bakanligimiz konuyu yakindan takip ediyor ve en kisa sürede çözüme kavusacagina inaniyoruz” dedi.

Iskenderun Limani’ndaki yangin sonrasi özellikle Gaziantep ve bölge illeri için tek liman haline gelen İçel Limani’nda yasanan sikintilarin birbirini tetikledigini ve adeta bir sorun yumagi haline geldigini belirten Ünverdi, “Konuya iliskin Oda üyelerimizden yogun sikayetler geliyor. Ortak sorunlar oldugu gibi münferit sorunlar da yasaniyor. Maalesef dis ticaretimizde gerek zaman kaybi gerekse maliyetler konusunda çok büyük kayiplar yasiyoruz. Iskenderun gemilerinin İçel’e yönlendirilmesi ile İçel Limani’nin kapasitesi fazlasiyla asilmis durumda. Gemiler açikta bekletiliyor ve problemler büyüyor” dedi.

“Ihracata gidecek ya da ithal ettigimiz ürünlerimiz 15-20 gün limanda bekliyor” diyen Ünverdi, söyle devam etti: “Hem beklemek zorunda birakiliyoruz hem de buna bagli olarak ekstra masraflar çikariliyor. Ihraç ettigimiz ürün geç gittigi için nakit akisimiz, ödeme dengemiz bozuluyor, tahsilatimizi hep geriden yapmak zorunda kaliyoruz. Tahsilatimizin gecikmesine bagli olarak ihraç ettigimiz ürünün yerine yenisini koymak için bankalardan yüksek maliyetli finansman kullaniyoruz.”

Ihraç edilemeyen ürünün kayda girmedigini ve dolayisiyla ihracat degeri kazanmadigini dile getiren Ünvedi, “Aylik 1 milyar dolara yakin ihracat yapan bir kent olarak bu gecikmeler yüzünden Gaziantep ihracatina da maalesef bu rakamlari yansitamiyoruz. Bölgemiz zaten depremi yasamis ve toparlanmak için büyük çaba sarf ederken artik liman engeline takilmak istemiyoruz” diye konustu.

Konuya iliskin Ticaret Bakanligi yetkililerinin göstermis oldugu hassasiyete tesekkür eden Ünverdi, sorunun çözümü için konunun mercek alindigini ve çözüme kavusmasini beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA