Nilüfer'de Minikler Atik Yag Ve Pil Toplayarak Çevreyi Korudu

Nilüfer Belediyesi’nin çevre duyarliligini artirmak ve çocuklari doganin korunmasina tesvik etmek amaciyla gerçeklestirdigi çalismalardan biri olan Okullararasi Nebati Atik Yag Toplama Yarismasi ile Atik Pil Toplama Yarismasi sona erdi. Toplam 7 bin 637 litre nebati atik yag ile bin 200 kilogram atik pilin toplandigi yarismada dereceye girenlere ödülleri, Dünya Çevre Günü’nde düzenlenen törende verildi.

Nilüfer'de Minikler Atik Yag Ve Pil Toplayarak Çevreyi Korudu
Kentte yasayan her yastan insana çevre bilinci asilamak, doga ve insan sagliginin korunmasina katki sunmak amaciyla egitimler düzenleyen Nilüfer Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü, ilçe sinirlarindaki okullarda düzenledigi yarismalarla da çocuk ve gençleri tesvik ediyor. Nilüfer Belediyesi’nin, doganin korunmasinda en önemli etkenlerden biri olan nebati atik yag ve atik pillerin geri dönüsümüne tesvik etmek hedefiyle düzenledigi “10. Okullararasi Nebati Atik Yag Toplama Yarismasi” ile “Atik Pil Toplama Yarismasi” da sona erdi. Nilüfer Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve Kolza Biodizel Yakit ve Petrol Ürünleri’nin de katkilariyla gerçeklestirilen yarismada dereceye girenlere ödülleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde verildi.

Nilüfer Belediyesi Baris Meclis Salonu’nda gerçeklestirilen ödül törenine Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Nilüfer Belediye Baskan Yardimcilari Remzi Çinar ile Osman Uçar, Nilüfer Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürü Zerrin Güles, Nilüfer Ilçe Milli Egitim Müdürü Sadettin Çelik, Kolza Biodizel Yönetim Kurulu Baskani Haydar Eroglu, ögretmenler ve ögrenciler katildi.

Törende konusan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, bu yil 10’uncusu gerçeklestirilen Okullararasi Nebati Atik Yag Toplama Yarismasi’nda 7 bin 637 litre nebati atik yagin, Atik Pil Toplama Yarismasi’nda da bin 120 kilogram atik pilin toplandigini açikladi.

1 litre atik yagin, 1 milyon litre suyu kirletebildigini söyleyen Baskan Turgay Erdem, “Duyarliliginiz sayesinde milyarlarca litre suyun kirlenmesinin önüne geçtiniz. Sizi kutluyorum” ifadelerini kullandi.

Nilüfer’de bin 300 site ve apartmanda, okullarda ve 64 mahalle muhtarliginda nebati atik yag toplama bidonlarinin yer aldigini belirten Baskan Turgay Erdem, toplanan atik yaglarin lisansli firmalar tarafindan biodizele dönüstürüldügünü, atik pillerin de bertaraf edildigini söyledi.

Baskan Erdem, “Vatandaslarimiz atik yaglarini bidonlarda topluyorlar. Ayrica okullarimizda konuyla ilgili verilen egitimlerin ardindan ögrencilerimiz de atik yag toplamak için birbirleriyle yarisiyorlar. Toplanan yaglar lisansli firmalar tarafindan alinarak çevreci bir yakit olan biodizele dönüstürülüyor. Okullarda düzenledigimiz bu yarisma da, zaman içinde hem ögrencilerimizin, hem de ailelerinin bilgi sahibi olarak konuya duyarli davranmasini sagliyor. Ben yarismaya giren tüm çocuklarimiza tesekkür ediyorum ve dereceye giren okullari da kutluyorum” diye konustu.

Baskan Erdem, atik pillerin çevreye verdigi zarara da su sözlerle dikkat çekti: “sadece 1 tane kalem pil, 4 metrekare topragi kirleterek üretim yapilamaz hale getiriyor. Toplumda bu konuda farkindalik olusturmak çok önemli. Bu maksatla biz Tasinabilir Pil Üreticileri ve Ithalatçilari Dernegi ile ortak çalismalar yürütüyoruz. Ben konuya duyarlilik gösteren, yarismaya katilan tüm ögrencilerimize tesekkür ediyorum. 5 Haziran Çevre Günü’nü kutlarken hepinize saglikli bir çevrede, saglikli bir gelecek diliyorum.” Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Kolza Biodizel Yönetim Kurulu Baskani Haydar Eroglu’na katkilarindan dolayi tesekkür etti.

Ögrencilerin, yaptigi bu duyarli davranisin yetiskinlere örnek olmasi gerektigini söyleyen Nilüfer Ilçe Milli Egitim Müdürü Sadettin Çelik de, “Yaptiginiz küçük çalismalar, yarinlar için büyük sonuçlar doguracak” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, protokol üyeleriyle birlikte dereceye girenlere ödüllerini verdi. 10. Okullararasi Nebati Atik Yag Toplama Yarismasi’nda bin 300 kilogram yag toplayan Baris Anadolu Lisesi birinci olurken, 640 litre ile Özel Final Okullari ikinci, 580 litre yag toplayan Özel Çagdas Öncü Okullari da üçüncü oldu. Özel Tan Okullari 545 litre yag toplayarak dördüncü, Koç Ortaokulu 465 litreyle besinci, Özel 3 Mart Okullari da 420 litre ile altinci oldugu yarismada Ibrahim Uyar Ilkokulu da 280 litre ile jüri özel ödülünün sahibi oldu.

Toplam bin 200 kilogram atik pilin toplandigi Atik Pil Toplama Yarismasi’nda da 425 kilogram ile Hüsnü Züber Ilkokulu birinci oldu. 200 kilogram atik pil toplayan Özel Final Okullari’nin ikinci oldugu yarismada, 15 Temmuz Ilkokulu da 120 kilogram atik pil toplayarak üçüncü sirada yer aldi.
Kaynak: İHA