Prof. Dr. Murat Tosun Açiklamasi 'Kurban Etini 24 Saat Dinlendirin'

Her Kurban Bayrami oldugu gibi bu yil da kurban etinin nasil saklanacagi ve tüketilecegi konusunda vatandaslarin merakli sorulari gündemin ilk siralarina yerlesti.

Prof. Dr. Murat Tosun Açiklamasi 'Kurban Etini 24 Saat Dinlendirin'
“Istah artirici ve doyurucu bir madde”

Etin beslenme açisindan hayvansal kaynakli gida maddeleri arasinda önemli bir yere sahip oldugunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölüm Baskani Prof. Dr. Murat Tosun, “Et protein kaynagi olarak önemli bir rol oynamaktadir. Hayvansal kaynakli proteinler esansiyel aminoasitleri yeterli ve dengeli oranda içermektedir. Vitaminleri (A vitamini ve B grubu vitaminler) önemli oranda içermektedir. Mineral madde içerigi bakimindan beslenmede önemli rol oynayan demir (Fe) ve fosfor (P) içerigine sahiptir. Istah artirici, lezzetli, doyurucu bir gida maddesidir.” dedi.

“Eti mutlaka 24 saat süreyle dinlendirin”

Etin kalitesini etkileyen pek çok faktör oldugunu ifade eden Prof. Dr. Murat Tosun, ”Bunlar hayvanin türü, irki, cinsiyeti, yasi, beslenme programi, kesimden önceki stres durumu, kesim metodu, sogutma ve depolama sartlari ve son olarak da pisirme yöntemidir. Hayvan kesildikten sonra kaslarin hayati fonksiyonlari hemen durmadigi için kaslarin ete dönüsümleri belirli bir süre alir. Kesimden sonra et eger mümkünse karkas halinde mutlaka 0-4 derecede en az 24 saat süreyle dinlendirilmesi gerekir. Taze etin mutlaka pisirilerek tüketilmesi gerekir. Pisirmede amaç, etin duyusal ve dokusal özelliklerini degistirerek tüketilebilir hale getirmek, lezzetini attirmak ve gida güvenligini saglamaya yöneliktir. Pisirmede etin iç kismindaki isi en az 75 dereceye ulasmasi gerekir.” diye konustu.

Kaynak: İHA