Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Bayraktar Açiklamasi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, çesitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Sirnak’a geldi. Bakan Bayraktar ve beraberindekiler Gabar Dagi Sehit Esma Çevik petrol sahasinda incelemelerde bulundu.

Türkiye petrolcülügünde Sirnak’in gelecekte önemli bir sehir olacagina dikkati çeken Bayraktar, “Öncelikle depremzede kardeslerimizin, depremle mücadele eden, depreme ugrayan illerimizin tekrar insasi ihyasi ve tekrar ayaga kalkmasi anlaminda dün malumunuz Hatay ve Adiyaman’da ilk ziyaretimizi gerçeklestirdik. Bu günde burada Türkiye’nin yüzyilinda enerjinin de yüz yilina, stratejisine uygun sekilde bizim için Türkiye enerji sektörü için, Türkiye Petrol sektörü için çok önemli olan bir ziyareti gerçeklestiriyoruz. Sirnak’tayiz” dedi.
Sirnak’ta bu son dönemlerde gerçeklestirdikleri kesiflerle çok önemli bir petrol merkezine dönüstügünü belirten Bakan Bayraktar, “Aslinda bir anlamda aslina rücu ediyor. Sirnak öteden beri 1970’lerden beri önemli petrol güzergahi. Irak-Türkiye boru hattinin geçtigi güzergahlardan bir tanesi. Türkiye’ye giris noktalarin oldugu yerlerden bir tanesi ve hem Türkiye’nin hem de aslinda dünya petrol piyasalari için çok önemli bir merkez. Simdi artik burada biz kendi petrolümüzü de bulduk ve üretimine basladik. Bir dönem terörle anilan, terörle hemen es anlamli hale gelen bölgelerde, Gabar’da, Kato’da ve Bestler-Dereler bölgelerinde artik petrol ile anilmaya baslandi. Bu bölge artik huzurun, sükunetin ve petrolün bölgesi olmaya basladi.
Elbette Türkiye Cumhuriyeti devletinin kararli israrli durusu ve mücadele etmesi ile bu bölgeler terörden temizlendi. Bütün kurumlarimiz, basta valilerimiz, mülki idari amirlerimiz, ilgili kuruluslarimiz, güvenlik güçlerimiz, jandarmamiz, polisimiz, askerimiz hep birlikte bu bölgeleri gerçekten huzurlu, yasanir hale getirdi. Bizlerde hemen akabinde buralarda özelikle petrol ve dogal gaz aramaciliginda basladigimiz çalismalari devam ettirdik ve bunlardan netice almaya basladik” diye konustu.
Bakan Bayraktar, “2016 yilindan sonra ilan ettigimiz milli enerji ve maden stratejisinde, politikasinda en temel unsurlardan bir tanesi Türkiye’nin disa bagimlilikla, cari açikla mücadele anlaminda özellikle petrol ve dogal gaz aramaciliginda kendi petrolünü ve dogalgazini üretmesiydi. Bunun için hem denizlerimizde yogun bir arama faaliyetine giristik, hem oralarda kendi filolarimiz ile daha farkli bir is yapis tarzi ile faaliyet gösterdik. Bunun neticelerini de aldik. Sakarya gaz sahasi Türkiye’nin en büyük kesfini gerçeklestirdik. simdi karalarda da daha önce gidilmemis bölgelerde faaliyetlerimizi yogunlastirdik. Sismik faaliyetlerinden sonra sondaj faaliyetlerinde de yine buralarda çok önemli sonuçlar aldik. Bu gün Cumhuriyetimizin yüzüncü yilinda, 2023 yilinda Türkiye Petrolleri insallah bu sene bitmeden yüzüncü yilin içerisinde tarihin en büyük üretim rakamina geçmis olacak ve bir rekor kirmis olacak. Yani bir rekorlar yili olacak insallah. 2024 yilinda yine Türkiye Petrolleri açisinda fevkalade önemli. Yetmisinci yilinda Türkiye Petrolleri insallah bu üretim rekorlarini daha da yukari tasiyacak ve 200 bin varil günlük bir üretime ulasacak. Bu Türkiye’nin ihtiyacinin yaklasik yüzde 20’sini karsilanmasi anlamina geliyor. Elbette gidilecek daha çok yolumuz var. Gidilecek daha çok cografya var. Buralarda da yogun bir arama faaliyeti ve insallah ondan sonra da kesiflerle beraber üretim faaliyetlerini gerçeklestirecegiz” ifadelerine yer verdi.
Kato’dan yapilan çalismalarini da incelediklerini belirleten Bakan Bayraktar, “Kato’da da biliyorsunuz bir sondaj faaliyetimiz var. Ama insallah buradan da ümitliyiz. Sabirla, büyük bir titizlik ile bizim çalismalarimiz hakikaten çok ciddi teknik çalisma gerektiren konular. Dolayisiyla sabirla israrla bu bölgelerde çalismamiza devam edecegiz. Önümüzde ki birkaç hafta içerisinde o çalismalarin neticesinde insallah olumlu sekilde milletimiz ile paylasmak isteriz. Ama bizim temel prensibimiz yeni dönemde sahada daha çok olmak, sizler ile belki daha çok hep beraber olacagiz, dolasacagiz ülkemizin her yerini. Bu neticeleri milletimiz ile paylasacagiz. Elimizden gelen gayreti bu dönemde göstermis olacagiz. Ben bu anlamda yaklasan kurban bayraminizi simdiden tebrik ediyorum. Sizlerin tüm Sirnak halkinin bu es güdüm ve uyum içerisinde çalismaktan dolayi da tüm arkadaslarimiza çok tesekkür ediyorum” diye konustu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Bayraktar’a Vali Osman Bilgin, Belediye Baskani Mehmet Yarka, Jandarma Bölge Komutani Tuggeneral Yusuf Ziyaeddin Cavlak, Emniyet Müdürü Cemal Dalman, AK Parti Sirnak Milletvekili Arslan Tatar, Beytüssebap belediye baskani Habip Asan, TSO Baskani Osman Gelis, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin eslik etti.
