SUBÜ Konusmalari'nin 53'Üncü Konusmacisi Gazeteci-Yazar Dasdemir Oldu

SUBÜ Konusmalari’nin 53’üncü konusmacisi Gazeteci-Yazar Hilmi Dasdemir, güvenilir bir arastirma için en önemli hususun rassalligi saglamak oldugunu söyledi.

SUBÜ Konusmalari'nin 53'Üncü Konusmacisi Gazeteci-Yazar Dasdemir Oldu
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafindan düzenlenen SUBÜ Konusmalari’nin 53’üncü konusmacisi ‘Arastirmalar Niçin Önemli?’ baslikli söylesiyle Gazeteci-Yazar Hilmi Dasdemir oldu. Moderatörlügünü Uygulamali Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Asena Boztas’in üstlendigi söyleside ögrencilik döneminde arastirmalarda yer almanin önemi, anketlerin tutarliligi, analiz yöntemleri ile dogru ve güvenilir veri saglamak için yapilmasi gerekenler konusuldu. Dasdemir, “Ulasim problemleri yasaniyordu. Su an her türlü imkân var. Teknik de gelisti. Eskiden kâgit kalemle yapiyor ve fotokopi çekiyorduk. Bazen fotokopi bulamadigimiz oluyordu. Simdi tablet ve telefonlarimizla anket yapiyoruz. Analizleri yaparak daha kisa sürede sonuç aliyoruz. Üniversite döneminde anketörlük yapmak kendini ifade etme yetenegini kazandirir. Benim hayatim boyunca çok fazla arkadasim olmadi. Sosyal bir insan degildim. Bunu anketörlük yaparak astim. Çünkü anket yaparken birilerine katilip katilmadigini sormaniz gerekiyor. Düzgün bir iletisim kurmali ve iyi bir izlenim vermelisiniz. Anket yaparken uzun uzun konusmak isteyenler, dert yananlar oluyor. Tüm bunlar sosyalligi ve iletisimi artiriyor” dedi.



“Gerektiginden fazla siyaset odakli bir toplumuz”

En çok merak edilenlerin siyasetle ilgili arastirmalar oldugunu vurgulayan Dasdemir, “Gerektiginden fazla siyaset odakli bir toplumuz. Bu bizi zaman zaman düsmanliklara hapsediyor ve ayriliklari pekistiriyor. Siyaset hayatin bir parçasi ancak gereginden fazla parçasi oluyor. Biz Optimar olarak siyasal arastirmalar yaparken bir yandan da sosyal arastirmalar yapiyoruz. Türkiye’de bagimlilikla ilgili en çok çalisma yapan sirketlerdeniz. Yesilay ile birlikte yaptigimiz çalismalar var. Gençler ve kadinlarla ilgili alanlarda çalismalarimiz var. Pazar arastirmalariyla bir isletme herhangi bir yatirim yapacaksa hedef kitlesi kim olmali? Hizmetlerin fiyat araligi ne olmali? Hangi ambalaji kullanmali? Ve benzeri sorulara cevap ariyoruz. Hatta tat ve deneyim testiyle yol da gösteriyoruz” diye konustu.



“Türkiye’yi temsil ettigimiz noktada bazi illeri alip bazi illeri ihmal edersek sikinti yasariz”

Arastirmanin çesitli kademelerinden bahseden Dasdemir, “Türkiye’yi temsil ettigimiz noktada bazi illeri alip bazi illeri ihmal edersek sikinti yasariz. Izmir’i alip Kayseri’yi almazsak sonuç daha farkli olur. Buradaki esas husus homojen bir dagilim ve dogru örneklemle rassalligin saglanmasidir. Bazi yürüyüs kurallarimiz ve kisi metotlarimiz var. Bazen TÜIK’ten rassal olarak adresler çekip oralarda anketler yapariz. Isabetli bir arastirma yapmaktaki en önemli husus rassalligin saglanmasidir. Bir yas, bir cinsiyet, bir sosyo-ekonomik kitle ya da bir cografyanin öbeklenmesini engellemek, bunlar için kotalar belirlemek, sahada yansiz bir uygulama yapmak ve yansiz sorular sormak gerekiyor. Bunlari yapmazsaniz tüm emekleriniz çöpe gider. Adimlari kontrollü atmak ve verileri dogru bir sekilde analiz etmek lazim. Biz isimizi askla yapiyor ve kontrol mekanizmalarini muntazam sekilde uyguluyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA