Kuzey Kore'den BM Genel Sekreteri Guterres'e Esit Davranma Çagrisi

Kuzey Kore Disisleri Bakanligi, Pyongyang’in uydu firlatmasini kinayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i BM üyesi ülkelere esit davranmaya çagirdi.

Kuzey Kore, askeri kesif uydusu firlatma girisimini kinayan Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i hedef aldi. Kuzey Kore Disisleri Bakanligi Uluslararasi Örgütler Dairesi Baskani Jo Chol Su, Guterres’in açiklamasini ülkesinin mesru egemenlik haklarini ihlal eden “uygunsuz bir davranis" olarak nitelendirerek, bu haksiz ve adaletsiz yaklasimi reddettiklerini vurguladi. "Egemenligin esitligi, egemenlik haklarina saygi ve iç islerine karismama ilkeleri, BM’nin kurulus felsefesinin temeli oldugu gibi, BM tüzügünün de temel ruhunu olusturmaktadir" ifadelerini kullanan Jo, "BM Genel Sekreteri Guterres, ülkemizin uydu firlatmasi konusundaki tavrini açiklamayi kendine görev olarak görüyorsa, önce BM tüzügünde öngörülen görevine uygun olarak 190’dan fazla BM üyesi ülkeye esit davranmayi ögrenmeli ve neden diger ülkelerin uydu firlatmasina itiraz etmedigini bunun için sadece Kuzey Kore’yi suçladigini açiklamalidir" dedi.



"BM ABD’nin tekelinde degil"

Guterres’in Kore Yarimadasi konusunda bugüne kadar sergiledigi "dengesiz ve önyargili" tutum göz önüne alindiginda, kendisinden Kuzey Kore ve uluslararasi toplumun sorularina tatmin edici cevaplar vermesini asla beklemediklerini kaydeden Jo, ülkesinin uydu firlatma girisimini, ABD ve müttefiklerinin askeri tehdidine karsi mesru bir yanit ve bir devletin egemenligini ve toprak bütünlügünü savunma konusundaki evrensel hakkinin kullanimi olarak nitelendirdi. BM genel sekreteri olsa dahi kimsenin buna karsi çikmaya hakkinin olmadigini savunan Jo, BM’nin ABD’nin tekelinde olmadigini ve ABD’nin keyfi uygulamalarinin dünya üzerinde asla islemeyecegini kanitlamak için askeri kesif uydusu firlatma da dahil egemenlik haklarini kullanmayi sürdüreceklerini kaydetti.



Uydu yeniden firlatilacak

Kuzey Kore’nin askeri kesif uydusu "Malligyong-1"i yörüngeye göndermek üzere firlattigi yeni "Chollima-1" roketi motorundaki ariza nedeniyle Sari Deniz’e düsmüs, Pyongyang ise firlatmanin en kisa sürede tekrarlanacagini açiklamisti. Kuzey Kore’nin denemesi, Japonya, Güney Kore ve ABD basta olmak üzere uluslararasi kamuoyunun tepkisini çekmisti. Kuzey Kore’nin girisimini siddetle kinayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pyongyang’i bu tür eylemleri durdurmaya ve sürdürülebilir baris ile Kore Yarimadasi’nin tam ve dogrulanabilir bir sekilde nükleer silahlardan arindirilmasi hedefine ulasmak için diyalogu hizla yeniden baslatmaya çagirmisti.
Kaynak: İHA