Isten Çikarilan 400 Isçi Bagcilar'da Eylem Yapti

Kayseri’de bir fabrikada yetersiz kosullarda çalisan isçilerin sendikaya üye olmasindan rahatsiz olan firma 400 isçiyi isten çikardi. Bagcilar’da Öz Iplik-Is Sendikasi, isten çikarilan isçiler için basin açiklamasi gerçeklestirdi.

Bagcilar Mahmutbey Mahallesi’nde Öz Iplik-Is Sendikasi isten çikarilan isçiler için Sirikçioglu Tekstil merkez binasi önünde basin açiklamasi yapti. Kayseri’de ki fabrikada yetersiz kosullarda çalisan isçilerin sendikaya üye olmasindan rahatsiz olan yetkililer üyelikten çikmayanlari isten çikaracagini söyledi.

Sendikadan ayrilmayan 400 isçi 2017 yilinda performans düsüklügü bahanesiyle isten çikarildi. Hakkini mahkemede arayan isçilerin davasi 27 Eylül 2022 tarihinde Kayseri 4.Is Mahkemesinde görüldü.

Davanin lehlerine sonuçlanmasi ile 6356 sayili kanun geregi 5 Mayis 2023 tarihinde sendika ve isveren yetkililerinin toplu is sözlesmesi yapmaya karar verildi.

Toplantiya ise isveren yetkilileri katilim saglamayinca görüsme reddedildi.

Bugün fabrika önünde toplanan 60’a yakin sendika üyesi bir basin açiklamasi düzenledi.

Grup adina açiklama yapan sendika görevlisi Serkan Açici, “Kayseri’de 2017 yilinda Sirikçioglu Tekstil’de isçiler kötü çalisma kosullari ve düsük ücretler karsiliginda Öz Iplik-Is Sendikasi’na üye olmaya basladilar. 2019 yilinda biz bu süreci tamamlayip yetki aldik. Patron yetkiye itiraz etti. Kesinlesmis yetki 2022 yilinda geldi. Toplu is sözlesmesi süreci basladi.

Sirikçioglu patronu anayasayi tanimaz isçileri tanimaz tavriyla toplu sözlesme masasina oturmadi. Bu süreçte 400’e yakin üyemizi isten çikardi. Kendi isçisini Öz Iplik Is Sendikasi’ni tanimasina ve bu toplu sözlesmeyi sonlandirmaya davet ettik. Eger bu hukuk tanimaz tavri devam ederse her geçen gün biraz daha büyüyen eylemlerimizle Türk isçi sinifiyla bu süreci tamamlamaya çalisacagiz” dedi.



"Davayi kazandim ama benim magduriyetim giderilmedi”

Sendikadan istifa etmeyince isten çikarilan Hasan Çapar, "Çikarilma sebebimi ilk sordugumda ya sendikadan istifa edeceksin ya da tazminatsiz bir sekilde isten çikaracagiz dediler. Ben istifa etmeyince tazminatsiz bir sekilde isten çikardilar. Çikinca sendikanin avukatlariyla konustum. Magduriyetini mahkeme yoluyla hukuk yoluyla giderebilir dediler. Bir hafta önce sendikal tazminat ve ise iade istemiyle davayi kazandim. Davayi kazandim ama benim magduriyetim giderilmedi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA