Baskan Tepe Açiklamasi 'Benim Çocuklugum Buralarda Geçti, Böyle Bir Yagis Ve Sel Görmedim'

Eskisehir’in Seyitgazi ilçesinin bazi mahallelerinde meydana gelen sel ve su taskinlari sonrasi bilgi veren Belediye Baskani Ugur Tepe, "Benim çocuklugum buralarda geçti, çocuklugumdan bu yana böyle bir yagis ve sel görmedim” dedi.

Baskan Tepe Açiklamasi 'Benim Çocuklugum Buralarda Geçti, Böyle Bir Yagis Ve Sel Görmedim'
Seyitgazi ilçesinde uzun süredir yagan saganaklar sonrasi bazi mahallelerde sel ve su taskinlari meydana geldi. Su taskinlari bazi mahallelere karayolu ulasimini aksamasina neden olurken, selin vurdugu bölgelerde vatandaslar magdur oldu. Bazi evler yogun selin siddetine dayanamayip yikildi. Seyitgazi Belediye Baskani Ugur Tepe, yasanan afetin olusturdugu tahribat ve yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Çocuklugundan bu yana bu bölgede yasadigini fakat böyle bir afeti ilk kez gördügünün altini çizen Tepe, “Yol üstlerinden geçisler var, özellikle bu yollarda seyahat eden yolcularimizin çok dikkatli olmasini öneriyorum. Su anda buradan akan sel, Sancar üzerinden dereye karisiyor. Orada da Sancar’in yerlesimlerini tehdit ediyor. Özellikle Çatiören’de dere agzinda bulunan yerlesim yerlerinde yogun sel akisiyla vatandaslarimiz magdur oldu. Yarbasan’da da yine baraj kenarinda magduriyet olustu. Ilçe ve büyüksehir belediyemizin bütün is makinalari saglanirken, DSI ve diger müdürlüklerimizin destegiyle bunun üstesinden gelmeye çalisiyoruz. Benim çocuklugum buralarda geçti, çocuklugumdan bu yana böyle bir yagis ve sel görmedim. Büyüklerimizden de duydugumuza göre 50 yildir böyle bir yagis ve sel akisinin olmadigini söylediler. Benim temennim can kaybinin olmamasi. Yine hayvan teleflerinde de mal canin yongasidir, vatandaslarimizin tedbirli olmasini, özellikle disarida sürü otlatan hemserilerimize de duyuruda bulunmak istiyorum. Mahallerinden uzaklasmamalarini ve derelerden karsiya geçmemelerini öneriyorum" dedi.



"Bütün temennimiz can kaybinin olmamasi"

"3 gün önce de buna benzer sel akislari olmustu. Bundan biraz daha azdi ama 1 haftadir yogun selle ugrasiyoruz" ifadelerini kullanan Baskan Tepe, "Su anda Yarbasan mahallelerimizde mahsur kalan vatandaslarimiz var, kara yolundan geçis mümkün gözükmüyor. Farkli bir güzergâh kullanarak ekiplerimiz ulasmaya çalisiyor. Çatiören’de yine yolu kullanamiyoruz, dere yataginin tasmasiyla yol kullanilamaz hale gelmis. Oraya da farkli bir yoldan giris bulduk ve vatandaslarimiza yardimci oluyoruz. Yarbasan ve Çatiören’de mahsur kalanlar var, özellikle yogun selin olusmasiyla Sancar Mahallesi de tehlike altinda. Saricailyas Mahallesi’nde de selin geçtigi bölgede birkaç evde su baskinlari oldu. Hatta o evleri 2 gün önce Sayin Kaymakamimiz ve ilçe tarim müdürümüz ile geçmistik. Magduriyetleri görmüstük ama bugünkü yagis o günkü yagistan 3-4 kat daha fazla. Bu güzergah üzerinden toplam 4 mahallemiz var, o 4 mahallede toplam 500-600 kisi civarinda yasayan var. Tabii, 1 kisi de olsa 10 kisi de olsa bizim için çok önemli. Mahsur kalan vatandaslarimizin kurtarilmasiyla alakali bütün ekiplerimiz is makinalarimizla birlikte çalisiyoruz. Temennimiz can kaybinin olmamasi ancak ilerleyen saatlerde yogun bir yagis bekleniyor, yine bu yagis öncesi vatandaslarimiz tarafindan tedbirlerin alinmasini öneriyoruz. Dedigim gibi bütün temennimiz can kaybinin olmamasi ama maddi hasarlarimiz var, tarim arazileri yogun hasar gördü. Bunlarin da kurumlarimizin hasar tespit çalismalarini yapacaktir” diye konustu.



“Sel derelere sigmadi”

Çatören Mahallesi’nde ikamet eden Fadime Gül adli vatandas, "Suradan buraya kadar burasi duvardi. Burada da komsunun kapisi vardi, o da yikildi. Hasar çok, bizim evlere kadar girdi. Damlar tarafinda zarar var mi bilmiyorum, oraya geçemedim. Yagmur bayagi yagdi, 2 saat falan yagmistir bilemiyorum. Bir anda geldi, inceden yagmur yagmaya basladi, ondan sonra nasil olduysa sel derelere sigmadi. Ileride, komsularin o taraflarda duvarlar falan da yikildi. Su asagida da ev yikilmis” diyerek yasadiklarini anlatti.
Kaynak: İHA