Sinop'tan Türkiye'ye 'Muhabbet' Gönderiyor

Istanbul’dan, memleketi Sinop’un Türkeli ilçesine yerlesen 52 yasindaki Mümtaz Mahmut Akin, köyünde kurdugu tesisten Türkiye’nin her yerine ’muhabbet kusu’ gönderiyor.

Sinop'tan Türkiye'ye 'Muhabbet' Gönderiyor
Yaklasik bir yil önce Istanbul’dan memleketi Türkeli ilçesine bagli Haci Köyü Örev Mahallesi’ne yerlesen 52 yasindaki 3 çocuk babasi Mümtaz Mahmut Akin, köyüne muhabbet kusu üretim tesisi kurdu. Akin, yetistirdigi muhabbet kuslarini Türkiye’nin her yerine gönderiyor.

Daha önce Istanbul’da da bu isi yaptigini ve emekli olduktan sonra memleketi Türkeli ilçesine bagli Haci köyünde devam ettirmeye karar verdigini belirten Mümtaz Mahmut Akin, “Bir senedir Türkeli’nin Haci köyü Örev Mahallesi’nde kurdugum çiftlikte üretim yapiyorum. Daha önce Istanbul’da yapiyordum. Üretime baslamadan önce 6 ay kadar bir hazirlik sürecimiz sürdü. 8 x 9 metre ebadinda bir üretimhane insa ettik. Bir adet mutfak, bir adet karantina odasi, bir adet ilaçlama ve hasta bakim odasi, bir odasi da salma odasi seklinde. Bu sene 500 civarinda yavru aldik ama kuslarin bu sene uyumundan dolayi bu rakam düstü. Çünkü havanin degisimi, ortama ayak uydurmasi bir hayli zaman aliyor. Iki sefer üretimi durdurup, ilaçlama yapmak zorunda kaldik. Bu seneden itibaren üretim alani daha verimli hale gelecek. Suanda üretim alaninda yaklasik 300-350 adet muhabbet kusu bulunuyor. Bir dahaki seneye hedefim, 500 ile 1000 yavru alabilmek” dedi.

Karadeniz ikliminin muhabbet kusu üretiminde olumsuz etkiler oldugunu ancak gereken tedbirlerin alindigi takdirde üretiminin basarilabilecegini aktaran Akin, söyle konustu:

“Buradaki muhabbet kuslarinin hepsi cins kuslar ve farkli irklari var. Karadeniz iklimi çok yagisli ve nemli bir ortam olmasi nedeniyle burada kus yetistirmek zordur. Bunun ortamini ve nemini ayarlamak gerekir. Ideal sicaklik ve isiyi saglamak gerekir. O da ekstra maliyettir. Öncelikle tabi ki üretimhanenin düzgün olmasi gerekiyor. Klimasi, havalandirmasi olmasi gerekiyor. Biz ilk önce bunu saglamaya çalisiyoruz. Bu sezon 300’ün üzerinde kus sattik. Bu kuslar, tüm Türkiye genelindeki petshoplara gidiyor. Bu sene Sinop merkezde birkaç tane petshopa verdim. Alaçam’da kus isiyle ugrasan bir arkadasimiz var ona verdim. Bir de Istanbul’a gönderiyorum.”

Kizil dari üretimine de basladigini anlatan Akin, “Bizim yavrularimizin yerli ve ithal yavrularla kiyaslanmamasi lazim. Bizim kuslarimiz biraz daha farkli. Burada biri bizden kus aldiginda farkini hissediyor zaten. Çünkü biz özel mamalar kullaniyoruz. Ithal mamalar kullaniyoruz. Yem olarak sadece akdari ve aspur kullaniyoruz. Ayni zamanda dal darisi denen bir kus yemimiz var. Bizim yavru yemimiz kizil dari bunun da ortalama kilogrami 100 ile 120 lira civarinda. Ben onun suanda ekimini de yapiyorum. Bu bölgeye suanda uyum sagladi. Geçen sene deneme amaçli ektim mahsul de aldim, bu sene insallah tekrar ekecegim. Kizil dari bu bölgede yetisiyor. Özellikle güzel bir potansiyel ve satisi çok kolay. Mesela bir bugday ekeceksin bugday yerine kizil dari eksen bugdayin kilosu 10 liraysa, kizil darinin kilosu 100 lira. 10 misli katma deger bu. Neden biz bunu Türkeli’de yapmayalim. Türkeli Kizil dari diye de isim koyacagiz. Bence herkesin baginda, bahçesinde yetistirebilecegi ve geliri de yüksek olan bir sey bu. Ilçemdeki herkese öneriyorum. Detayli bir sekilde bilgi edinmek isteyenleri de her zaman beklerim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA