Kayalik Arazilerde Saksida Sifa Kaynagi Yaban Mersini Yetistiriliyor

Daglik ve kayalik alanlarda yetisen yaban mersini, Kirklareli’nde 40 dekarlik alanda 15 bin saksi içinde üretildi.

Kayalik Arazilerde Saksida Sifa Kaynagi Yaban Mersini Yetistiriliyor
Kirklareli’nde topraksiz tarim alanlari her geçen gün artiyor. Bu çerçevede taslik alanda saksi içinde üretilen sifa deposu yaban mersinine Kirklareli’nden yurt disina ihraç edilmesi hedefleniyor.

Kirklareli’nde saksida yetistiricilik ön plana çikmaya basladi.

Merkeze bagli Kayali köyünde kayalik ve daglik elverissiz bölgede yaklasik 40 dekarlik alanda 15 bin saksi içinde yaban mersini üretiliyor. Her geçen yil verimi artirarak ihraç edilmesi hedefleniyor. Kirklareli Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aksoy, Kayali köyünde saksi içinde ekili olan yaban mersini bahçesinde incelemelerde bulundu.

15 bin saksida yaban mersini üretildi

Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aksoy, devletin verdigi destek sayesinde üreticinin 40 dekar alanda 15 bin saksi içinde yaban mersini ürettigini ifade ederek, “Burada bizim üreticilerimiz devletimizin verdigi hibe desteklerle yaban mersini bahçesini kurdular. 15 bin saksi var 40 dekarlik alan ve bu sene 3’üncü senesi bu yil 10 ton yaban mersini almayi hedefliyorlar. Gelecek yillarda tabii 25, 30, 40 ve 50 ton gibi degisecek, biz de bu alanlari artirmayi hedefliyoruz. Kirklareli’mizde 4 bin 700 dekardan daha fazla bag alanimiz var, bin 800 dekara yakin aronya ve yaban mersini alanimiz var. Geçen yil yaptigimiz üzümsü meyveler projesi ile bögürtlen ve ahududu ile ilgili çalismalar yapiyoruz. Kirklareli ilimiz üzümsü meyveler konusunda Türkiye’nin en sansli illerinden bir tanesi çünkü cografya olarak, iklim olarak burasi çok uygun. Bununla ilgili Bakanligimiz kirsal kalkinmada ve ekonomik kalkinmada destekler vermeye devam ediyor. Eger üreticilerimiz böyle bir ise girmek istiyorlarsa il ve ilçe müdürlüklerimize basvursunlar elimizden gelen destegi yapmaya haziriz. Cumhurbaskanimizin tarimi stratejik alan görmesinden sonra özellikle pandemi döneminde bu yatirimlar hizli bir sekilde artmaya basladi” dedi.



Üzümsü meyve

Üzümsü meyveler konusunda Bursa ve Yalova’dan sonra Kirklareli’nin de ihracatinin artmasi için çalistiklarini vurgulayan Aksoy, “Üzümsü meyveler konusunda ülkemizde su anda Bursa ve Yalova’da üretim yapiliyor. Insallah biz de bu üretimi büyük bir kismini Kirklareli’ne kaydirmayi planliyoruz. Kendimize yeten ve ihraç eden bir duruma gelecegiz üzümsü meyveler konusunda” diye konustu.



“Türkiye’de örnek proje”

Topraksiz tarimda Türkiye’de örnek bir proje oldugu anlatan Aksoy, “Yaban mersini tibbi aromatik bitkiler sinifindan da degerlendiriliyor. Antioksidan degeri yüksek olan bir bitki ve meyvesi çok faydali oldugu için zaten pahali bir bitki, katma degeri yani ekonomik anlamda yüksek bunu için yaban mersinin dikimine bir agirlik vermeye basladik. Özellikle marjinal olan tarim arazilerinde saksida üretim yapiliyor. Su anda bu yapilan is Türkiye’de örnek olacak projelerden birisi. Bununla ilgili Bakanligimiz gerekli destegi veriyor. Daha önce var miydi yaban mersini; bir miktarda var belki yaban ancak simdi kültüre alinmis, islah esilmis çesitlerle biz bu üretimi yapiyoruz. Kirklareli’nde yaklasik olarak 500 dekardan fazla yaban mersini bulunuyor, geriye kalan kisimda aronya olarak dikimini bitirdik” seklinde konustu.



“Geçen sene 7 euro’dan ihraç ettik”

Yaban mersinin euro ile satildigini anlatan Aksoy, geçen sene Demirköy ilçesinde 7 euro’dan ihraç ettiklerini belirterek, “Yaban mersinin su anda piyasasi çok yüksek euro ile satiliyor. 50 grami pazarda 30 ila 40 lira arasinda fiyatlarda satiliyor. Ancak yurt disindan geçen sene biz Demirköy ilçemizde yaptigimiz hasatta 7 euro’ya ihraç ettik. Dolayisiyla fiyati iyi üreticimiz buradan para kazaniyor. Ancak iklim önemli, yagis önemli kontrollü sartlar degil biliyorsunuz sonuçta açik havada çalisiyorsunuz. Bu sene iklim çok güzel ve düzgün gittigi için bereketli bir mevsim, bereketli bir yil. Bakanligimizin bir mottosu var ‘Sen üret yeter’ diyor. Üreticimiz üretsin, biz de elimizden gelen destegi vermeye çalisiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Marjinal tarimin önemine deginen Aksoy, “Özellikle Istranca bölgemiz yani tepelik olan yüzde 8 egimli olan, ve alti tas olan alanlarda saksida üretimi tesvik ediyoruz. Seracilik alaninda da ayni seyi yapiyoruz. Ovaya kurmak yerine tas olan marjinal tarim alanlarinda yapilmasini daha çok önemsiyoruz ve onlara da destek veriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA