Çöplerden Üretilen Elektrik 2 Bin 200 Hanede Kullaniliyor

Bitlis-Güroymak yolu üzerinde bulunan Bitlis Kati Atik Birliginde (BI-KA) metan gazinin enerjiye dönüstürülmesiyle yüzlerce haneye elektrik olarak veriliyor.

Çöplerden Üretilen Elektrik 2 Bin 200 Hanede Kullaniliyor
Avrupa Birligi (AB) fonlari ile Bitlis Kati Atik Birligi (BI-KA) bünyesinde kurulan ve yaklasik 12 yildir isletilen “Evsel Kati Atik Düzenli Depolama Tesisi”nde 2022 yilinda çöpten 10 bin megavat (MW) elektrik enerjisi üretildi. Ülkeye katma deger olusturmak, çevreyi korumak ve kati atigi enerjiye dönüstürmek için 2011 yilinda Bitlis’te AB destegiyle kurulan “Evsel Kati Atik Düzenli Depolama Tesisi”, Bitlis ve ilçeleri ile çevre illerin çöplerini depolayarak enerji üretimine katki sagliyor.

BI-KA bünyesinde açilan tesise tir ve kamyonlarla getirilen alüminyum kutu, pet, plastik, kagit, karton gibi evsel kati ve ambalaj atiklar hacimsel büyüklük ve cinslerine göre ayrilip balyalanarak ekonomiye kazandiriliyor. Tesiste 2011 yilindan bugüne kadar yaklasik 450 bin ton çöp depolanirken, çöplerin depolama sahasinda olusturdugu metan gaziyla üretilen elektrik ise yaklasik 2 bin 200 haneyi aydinlatiyor.

Konuyla ilgili gazetecilere açiklama yapan BIKA Halkla Iliskiler Sorumlusu Gülsen Basar, “Günlük yaklasik 250 ton belediye çöpünü depolama alanimiza kabul ediyoruz. Çöpün içindeki ambalaj atiklarini kaynaginda öncelikle ayrilmasini hedefliyoruz. Bu da yüzde 10’luk bir kisma tekabül ediyor. Bu kisim ayrildiktan sonra depolama alanina kabul ettigimiz çöpten sizan metan gazindan bir elektrik enerjisi üretimi söz konusu. Metan gazi karbondioksite oranla 21 kat daha fazla sera etkisi olan ve çevre için zararli bir gaz. Bu üretim sekli yeni bir trend. Ama tabi ki diger sistemlere göre daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir sistem. Iki büyük kazanimi var, birincisi bu sera gazi etkisini azaltmak, metan gazini dogaya salinimini önleyerek, daha temiz bir enerji elde etmek. Çöpten olusan gazla elde ettigimiz enerji yaklasik saatlik olarak 2 bin 200 evin elektrik ihtiyacini karsilayabilecek kapasitede. Hedeflerimiz bunu arttirmaktir” diye konustu.

Basar, dogal kaynaklarin daha verimli kullanilmasi açisindan çöplerin ayristirilarak hammadde olarak kullanildigini sözlerine ekleyerek, “Kaynaginda ayristirilan ambalaj atiklar, ambalaj atigi ayirma ünitemizde balyalanip preslenerek hammadde olarak kullanilmak üzere bunlari isleyecek olan fabrikalara gönderiliyor. Böylece depolama alanina kabul ettigimiz çöp miktari azalmis oluyor ve dogal kaynaklarin daha verimli kullanilmasina katki saglamis oluyor” dedi.

Kaynak: İHA