ABD Disisleri Bakani Blinken'den NATO'nun Genisleme Sürecine Iliskin Yorum

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, NATO’nun genislemesine yönelik süreçte üye ülkelerin endiselerini dile getirmesinin normal olduguna dikkat çekerek, "Bu süreç isledi ve Türkiye sahip oldugu bazi endiseleri dile getirebildi" ifadelerini kullandi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Italyan mevkidasi Antonio Tajani ile Washington’da basin toplantisi düzenledi.

Isveç’in PKK terör örgütüyle baglantisini ilan eden bir kisiyi Türkiye’ye iade etmesinin Türkiye’nin NATO’ya katilimin yolunu açmasi için yeterli olup olmayacagina dair bir soruya yanit olarak Blinken, "Tarihi açidan bakildiginda Finlandiya ve Isveç’in üyelik süreçleri çok çok hizli gelisti." degerlendirmesinde bulundu. Iki ülkenin de NATO’nun uzun süredir ortaklari olmalari, AB üyelikleri ve Rusya’nin Avrupa güvenligine yönelik tehdidi nedeniyle bu sürecin hizli olmasinin normal oldugunu kaydeden Blinken, "Ancak bu süreç çerçevesinde NATO üyesi ülkelerin endiselerini dile getirmesi de normal. Bu, özellikle saldiriya ugrayan üyelere digerlerinin destek vermesi anlamina gelen NATO’nun 5. maddesi açisindan önem tasiyor. Bu süreç isledi ve Türkiye sahip oldugu bazi endiseleri dile getirebildi" seklinde konustu.

Finlandiya ve Isveç’in de Türkiye’nin endiselerini gidermek için gerekli adimlari attigini söyleyen Blinken, "Diger NATO müttefikleri ve ABD artik Isveç’in resmi olarak NATO’ya katilmasi gerektigi görüsünde. Beklentimiz bunun Temmuz ayindaki NATO Zirvesi’nde gerçeklesebilecegi yönünde" diye konustu.

Blinken, Türkiye, Isveç ve NATO arasinda bu hafta bir toplanti gerçeklestirilmesinin beklendigini de sözlerine ekledi.

Italya Disisleri Bakani Tajani de ülkesinin Isveç’in NATO üyeligini destekledigini belirterek, "Gelecek ay yapilacak NATO Vilnius Zirvesi’nde bunu gerçeklestirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA