Açik Mahkeme Günü Ile Haklarini Ögrendiler

Ceza adalet sisteminin isleyisi ve vatandaslarin haklari hakkindaki bilgilerinin artirilmasi amaci ile Eskisehir Adliyesinde açik mahkeme günü düzenlendi.

Açik Mahkeme Günü Ile Haklarini Ögrendiler
Program çerçevesinde çiftçi, esnaf, ögrenci ve farkli meslek gruplarindan otuz vatandas Eskisehir Adliyesi’ne giderek savcilik birimleri ve mahkemelerin isleyis süreçlerini izleyerek adli süreçler hakkinda bilgilendirildiler.

Avrupa Birligi ve Avrupa Konseyi isbirligi ile Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi ve Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi Ihlallerinin Önlenmesi için Yargi Mensuplarinin Kapasitesinin Artirilmasi projesi çerçevesinde düzenlenen açik mahkeme gününde farkli mesleklere sahip otuz vatandas, Eskisehir Adliyesi’nde bir gün geçirdi. Vatandaslar, adliyenin günlük faaliyetleri, ceza adalet sisteminde hâkim ve Cumhuriyet savcilarinin rolleri hakkinda yargi mensuplari tarafindan bilgilendirildiler.

Eskisehir Adliyesi’nde düzenlenen programa Adalet Bakanligi Ceza Isleri Genel Müdür Yardimcisi Senol Tas, Eskisehir Cumhuriyet Bassavcisi Ali Yeldan, Tetkik Hakimleri, Avrupa Konseyi üyeleri ve otuz vatandas ile birlikte çok sayida yargi mensubu katildi.

Program dâhilinde vatandaslara farkli bürolarda çalisan savcilarin ve ceza mahkemeleri hâkimlerinin rolleri hakkinda bilgi verildi ve Ulusal Yargi Agi Bilisim Sistemi (UYAP) ile ilgili sunumlar yapildi. Vatandaslar gün içerisinde adliyenin mahkeme salonlari, adli görüsme odalari, savcilik birimleri gibi alanlari ziyaret ederek merak ettiklerini görevlilere sordular.

“Soguk duvar algisini yikmak istiyoruz”

Program ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Ceza Isleri Genel Müdür Yardimcisi Senol Tas, program çerçevesinde toplumun farkli kesimlerinden adliyeye gelen vatandaslarin adliyeyi ve adli süreçleri görmesinin oldukça önemli oldugunun altini çizerek, “Bizler bu tür programlar ile adliyelerimiz hakkinda disarida olusturulan olumsuz algiyi yikmak istiyoruz. Adliyenin duvarlari soguk degildir. Bugün burada bulunan vatandaslarimiz da bunun bizzat sahidi oldular” dedi.

Programin devaminda söz alan Cumhuriyet Bassavcisi Ali Yeldan ise programin Eskisehir Adliyesi’nde düzenlenmesinin Eskisehirliler için oldukça faydali oldugunu vurgulayarak, “Bu program araciligi ile sehrimizde yasayan vatandaslarimiza adliyemizi ve çalisma süreçlerimizi anlattik. Bunlarin yani sira adli süreçlerdeki haklarini da hatirlattik. Bu tür programlarin çogaltilarak vatandaslarimizin bu alanda bilgi ve tecrübelerinin artirilmasi ile ilgili çalismalarimizi sürdürüyoruz” seklinde konustu.

“Haklarimizi bilmiyormusuz”

Programin sonunda gün içerisinde edindigi deneyimi degerlendiren çiftçi Mehmet Öztürk, açik mahkeme günü programina katilarak daha önce hiç duymadigi ve bilmedigi birçok hakkinin bulundugunu ögrendigini ifade ederek, “Bizler haklarimizi bilmiyormusuz. Yapilan bu program sayesinde bilmedigim birçok seyi ögrendim. Birçok insan da bizim gibi bilgisiz. Bu tür programlar yayginlastirilsa güzel olur” diye konustu.

Program vatandaslarin gün sonunda yargi mensuplari ile soru cevap yapilmasi ve fotograf çekimi ile son buldu.
Kaynak: İHA