Kurallara Uymayan Yayalar Kazaya Davetiye Çikariyor

Konya’da trafikte yayalarin karistigi trafik kazalarinin önlenmesi için çesitli çalismalar yapiliyor. Konya Emniyet Müdürlügü, yayalarin karistigi ölümlü ve yaralanmali kazalardan görüntüler paylasarak kural ihlallerine dikkat çekerken, trafik polisleri yaya geçitlerinde vatandaslari ve trafikteki sürücüleri bilgilendirmek için brosür dagitip, uyarilarda bulunuyor.

Kurallara Uymayan Yayalar Kazaya Davetiye Çikariyor
Konya Emniyet Müdürlügü son dönemde yayalarin yaptigi kural ihlalleri ve buna bagli olarak olusan can kayiplarinin önüne geçmek için dikkatleri bu konu üzerine çekti. Trafik kazalarini ve can kayiplarini sifira indirmek için seferber olan trafik ekipleri, uyari ve denetimlerini sürdürürken, birçok projeyle trafik kurallarina tam anlamiyla uyulmasi için farkindalik olusturmaya devam ediyor. Trafik polisleri yaya geçitlerinde uygulamalar yaparak kirmizi isikta geçen yayalari uyarirken, yayalarin uymasi gereken kurallarla ilgili brosür dagitiyor. Ayni zamanda trafikteki araç sürücülerini de uyaran trafik polisleri, yayalarin önceligi hakkinda bilgi verdi. Çalismalar neticesinde trafik kazalarinda meydana gelen ölüm oranlarinda ciddi oranda bir düsüs söz konusu olurken, özellikle son dönemde örnekleri görülen yayalarin dalginlikla ve trafik kurallarini ihlal ederek yola çikmasiyla gerçeklesen trafik kazalari dikkati çekiyor.

Yaya trafikte öncelikli olsa da kurallar görmezden gelinemez

Kurallara uymadan yola çikan yayalarin önemli bir kismini da çocuklar olusturuyor. Burada ebeveynlere de görev düsüyor. Ebeveynlerin araç trafigi olan yerlerde çocuklarinin ellerinden tutarak ve kurallara uyarak karsidan karsiya geçmesi ve “Egitim ailede baslar” anlayisiyla çocuklarina trafik kurallarini asilamasi hayati önem tasiyor. Türkiye’de trafik kurallari ile ilgili yanlis anlasilan konularin basinda ise yayalarin öncelikli oldugu ve yaya geçerken her zaman araçlarin durmasi gerektigi geliyor. Öncelikle yayalarin karsidan karsiya geçerken yaya geçitlerini kullanmasi, yaya geçidinin oldugu bir yerde veya kavsakta, ayni zamanda isik varsa, yayanin da isiga uymasi gerekiyor. Kavsakta yaya geçidi var ama yaya için kirmizi isik yanmissa yayanin geçme üstünlügü bulunmuyor. Trafik polisleri, her trafik kuralinin bir hayat kadar degerli oldugunun unutulmamasi gerektiginin altini çiziyor.

Kameralara yansiyan yaya kazalari ihlalleri gözler önüne seriyor

Konya Emniyet Müdürlügü farkli zamanlarda yayalarin kural ihlallerinden kaynakli meydana gelen kazalarla ilgili KGYS (Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) kameralarindan görüntüler paylasti. Görüntülerde, Beysehir Çevre Yolu’nda yaya bir vatandas soluna ve sagina bakmadan, 100 metre ilerideki yaya geçidini ve yaya üstgeçidini kullanmadan yoldan karsidan karsiya geçmek isterken araç çarpiyor. Kazada yaya vatandas hayatini kaybediyor. Baska bir kazada ise yayalar için kirmizi isik yanarken geçmeye çalisan vatandasa kamyonet çarparak sürüklüyor. Dikkatsiz bir sekilde yakinlarinin yanindan karsiya geçmek için yola kosan çocuk ise motosikletin çarpmasindan kurtulamiyor. Yayalar için kirmizi isik yanarken yaya geçidinden geçmeye çalisan vatandasa otomobilin çarpmasi, dikkatsiz bir sekilde yola çikan yaya çocuga otomobilin ve baska bir çocuga motosikletin çarpmasi da görüntülerde yer aliyor.

Yayalar çogunlukla kurallara uyuyor

Yaya geçidinden yesil isikta geçilmesi gerektigini ifade eden bir vatandas, “Mümkün oldugunca dikkat ediyoruz. Konya’da geçici bir süre bulunuyoruz. Her yerde mümkün oldugunca dikkat etmeye çalisiyoruz. Burada da dönüslerde yaya serbestisi var, ikaz isiklari var. Araçlar da yol veriyor. Gayet güzel. Çocuklu aileler için bu konu daha da önemli. Biz yine de hizli geçebiliyoruz ama bebek arabasiyla falan daha zor. Netice de çocuk senin yaninda geçmiyor. Okula giderken, yürürken bu yaya kurallarina uyulmasi can güvenligi için çok önemli” dedi.

Yaya olarak kirmizida geçilmemesi gerektigini belirten Yusuf Taban da, “Yesilde geçerken bile dikkat etmemiz gerekiyor. Sen dikkat etsen bile diger taraf dikkat etmiyor. Çocuklarin kendilerine dikkat etmeleri gerekiyor” seklinde konustu.

Elinden geldigi kadar kirmizida geçmemeye çalistigini söyleyen Abdi Önay, “Çocuklarimi da özellikle uyariyorum. Oglumu kirmizi isikta kat’iyetle geçmemesi için uyariyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA