Afyonkarahisar'in En Önemli Fay Hatlarindan Biri Olan Bolvadin Fay Hattiyla Ilgili Önemli Açiklama

AKÜ Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çaglar Özkaymak, Afyonkarahisar’in en önemli fay hatlarindan biri olan Bolvadin fay hattina dikkat çekerek, “Bolvadin yerlesim alani içerisinde bu deformasyonlar toplamda yaklasik 7 km uzunluga ulasti. Deformasyon hatti boyunca her yil ortama 9 cm düsey yer degistirme meydana geldi. Çizgisel gidisli bu deformasyon hatti boyunca yaklasik 100 bina bu deformasyonlardan etkilendi” dedi.

Afyonkarahisar'in En Önemli Fay Hatlarindan Biri Olan Bolvadin Fay Hattiyla Ilgili Önemli Açiklama
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Valiligi Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü (AFAD) ve Bolvadin Belediyesi arasinda imzalanan protokol çerçevesinde AFAD Müdürlügünde düzenlenen toplantida DUAM Bolvadin yerlesim alani içerisinde gözlenen yüzey deformasyonlarinin analizi ve haritalanmasi üzerine gerçeklestirdikleri bilimsel çalismalarin sonuçlari ile Afyonkarahisar’in afet riskleri ve yapilmasi gereken öncelikli çalismalar degerlendirildi.

“Deformasyonlar toplamda yaklasik 7 km uzunluga ulasti”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yigitbasi baskanliginda gerçeklestirilen toplantida konusan

Özkaymak, 6,3 ve 6,0 büyüklüklerindeki 3 Subat 2002 Çay depremleri sonrasinda Bolvadin Fayi üzerinde yikici deprem olmaksizin olusmaya baslayan yüzey deformasyonlarinin her yil artarak devam ettigini söyledi.

2020 yili sonrasinda yüzeyde izi belli hale gelen 3 yeni deformasyon kolunun daha meydana geldigini ifade eden Özkaymak, “Böylece Bolvadin yerlesim alani içerisinde bu deformasyonlar toplamda yaklasik 7 km uzunluga ulasti. Deformasyon hatti boyunca her yil ortama 9 cm düsey yer degistirme meydana geldi. Çizgisel gidisli bu deformasyon hatti boyunca yaklasik 100 bina bu deformasyonlardan etkilendi” diye konustu.



“Bolvadin Belediyesi tarafindan öncelikle imar tadilati yapilmali”

Binalarin altindaki faylarin ve bu tip kirilmalarin, zeminin tasima gücünü azaltarak üzerindeki binalarda kalici hasara neden oldugunu ifade eden Özkaymak, Bolvadin’deki afet riskine dikkat çekti. Özkaymak, “Binalarin altindaki faylar ve kirilmalar sebebiyle, zeminin tasima gücünü azalacagi için binalarda kalici hasara neden olabilecektir. Dolayisi ile bölgede meydana gelebilecek muhtemel depremler sirasinda ilk yikilacak binalar bu deformasyonlar üzerinde yer alan binalardir. Bolvadin yerlesim alani içerisindeki 7 km uzunlugundaki bu deformasyon zonunun Bolvadin Belediyesi tarafindan öncelikle imar tadilati yapilarak yapilasmaya kapatilmasi sonrasinda ise afete maruz bölge ilan edilmesi, zon içerisinde kalan hasarli yapilarin ise afet riski olmayan alanlara tasinmasi hususlarinda öncelikli çalismalar yürütülmelidir” dedi.

Il AFAD Müdürü Mehmet Buldan ise Bolvadin yerlesim alani ile beraber Büyük Kalecik’te gözlenen kaya düsmesi tehlikelerine yönelik olusturulan proje gelismeleri hakkinda bilgi verdi.
Kaynak: İHA