Abdullah Reha Nazli Açiklamasi 'Projemizin Önemi 50 Yil Sonra Anlasilacak'

Kütahyali girisimci ve yazar Abdullah Reha Nazli, KÜTOPYA projesi ile kaybolmak üzere olan Kütahya’ya ait bilgileri derleyip gelecek kusaklarin ulasabilecegi sekilde arsivlediklerini belirterek, bugün gerekli görülmese bile bunun gelecekte çok önemli olacagini söyledi.

Abdullah Reha Nazli Açiklamasi 'Projemizin Önemi 50 Yil Sonra Anlasilacak'
Kütahya üzerine yazilmis çogu eserin yavas yavas sahaflarda bile bulunmadigini, fotograflarin giderek kayboldugunu, yer isimlerinin unutuldugunu, eski Kütahya’yi hatirlayanlari kaybettiklerini ifade eden girisimci ve yazar Abdullah Reha Nazli, Kütahya için bu projeyi yapma sansi olan son nesil olduklarini ve içerikler bir kez korunduktan sonra her zaman daha iyi projeler için kullanilabilecegini belirtti.

Kütahyali önemli insanlarin, yazarlarin, arastirmacilarin ziyaret ettigi bir kitapçida büyüdügünü söyleyen Nazli, sanat ve kültür için yapilmis her seyin degerinin bir sonraki nesilde anlasildigini gördügünü ifade etti.

Nazli, "Bir çalismada kullanacagi bir bilgiyi içeren bir sahaf eserini bazen yillarca arayan insanlar görürdüm. Bir sanatçinin rahmetli olduktan sonra basilmis bir eseri geldiginde kitabevinde üzerine saatlerce konusulur ve artik kendisiyle sohbet edilemeyecegi için hayiflanilirdi. Her zaman kültürel çalismalara ancak gelecekte fakat geçmise yönelik kiymet verme aliskanligimiz oldugunu çocukken ögrendim" dedi.



"Gelecek nesillere miras"

Abdullah Reha Nazli, bir mühendis, bir arkeolog, bir tarihçi, iki tasarimci ile birlikte giristikleri projede iki yildir gönüllü olarak çalistiklarini, bir gün Kütahya için yapilacak önemli kültürel geri kazanimlar gerektiginde en kolay ve derli toplu ulasilabilir proje ve arsivleri ortaya çikardiklarini belirtti.

Nazli, ayrica arsivleme ve derleme bittiginde projelerinin oyun ve çizgi film gibi bu çagin islevsel araçlarina dönüsecegini bildirdi. Internetin olusturdugu bilgi kalabaliginin da etkisiyle kitaplarin arsivlemedeki öneminin unutulmasi sonucu 5 yil önce rahatça bulunan eserlerin bile bugün neredeyse kayboldugunu söyleyen Nazli, her zaman el altinda olacakmis gibi önemsenmeyen içeriklerin çoguna kendilerinin proje için bile zor ulastiklarini anlatti. Nazli, bu sebeple kendileri Kütahya için arsivler olusturmazsa gelecek nesillerin istese dahi çogu bilgiye ulasamayacaklarini düsünerek projeye devam ettiklerini bildirdi. Nazli, degisen yer isimleri, yikilan binalar, bozulan sokak yapilari nedeniyle kendilerinin 20 yil önceye kadar soruldugunda herkesin gösterecegi bir yeri bile bugün bulmakta zorlandiklarini, gelecek nesillerin muhtemelen bugün en klasik yerleri bile hatirlayan kimsenin kalmadigi bir dönemde yasayacaklarini aktardi. Abdullah Reha Nazli, bazi dönemler o güne kadar birikmis bilgi birikimini derleyip toplayan birileri ortaya çikmadiginda o bilgilerin kesintiye ugrayip kayboldugunu, kendilerine biçtikleri amacin bu kesintinin yasanmamasi oldugunu belirtti.

Abdullah Reha Nazli, Kütahya’nin tarihi açidan Anadolu’daki en önemli on sehirden biri olmasina ragmen tarihi belgeleme ve arsivleme açisindan kesintiler yasadigi için eski önemini yitirmis bir sehir oldugunu dile getirdi. Nazli, Ismail Hakki Uzunçarsili’nun tarih derlemesi, Ahmet Yakupoglu’nun resimleri ve birkaç önemli kisinin büyük çabalari disinda çok çok az içerige sahip bir sehir olan Kütahya’nin geri kalmisliginin kendi kültürüne sahip çikmamaktan kaynakli oldugunu düsündügünü söyledi.

Kaynak: İHA