Üç aşamalı planın ardından Netanyahu sessizliğini bozdu: Hiçbir şey değişmedi!

İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü soykırıma yönelik dün ABD'den gelen açıklamalar, dünyanın gündeminde. ABD Başkanı Joe Biden'ın duyurduğu üç aşamalı plana Hamas'tan olumlu yanıt gelirken İsrail'in yaklaşımı merak konusu olmuştu. Netanyahu, yaptığı açıklamayla saldırılardaki tavrını ortaya koydu.

Üç aşamalı planın ardından Netanyahu sessizliğini bozdu: Hiçbir şey değişmedi!
Üç aşamalı planın ardından Netanyahu sessizliğini bozdu: Hiçbir şey değişmedi!
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Gazze'deki son duruma ve ateşkes müzakereleriyle ilgili İsrail'in yaptığı yeni öneriye ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Biden, ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü bildirmişti.

Üç aşamalı planın ardından Netanyahu sessizliğini bozdu: Hiçbir şey değişmedi!

3 AŞAMALI PLAN

Biden, 'çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişle ilgili müzakerelerin yürütüleceği ikinci aşamada, erkek askerler dahil kalan hayatta olan tüm rehinelerin serbest bırakılacağını, İsrail'in Gazze'den çekileceğini (ilk aşamadaki), geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceğini, ikinci aşamada tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçileceğini, bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edileceğini' aktarmıştı.

Biden, taraflar arasındaki müzakere sürecinin 6 haftadan uzun sürmesi durumunda, müzakereler sürdükçe geçici ateşkesin de devam edeceğini belirtmişti.

Üç aşamalı planın ardından Netanyahu sessizliğini bozdu: Hiçbir şey değişmedi!

HAMAS OLUMLU BAKIYOR

Ateşkes önerisinin hem İsrail hem de Hamas tarafından kabul edilmesini beklediğini belirten Biden, 'Bu savaşın bitme zamanı geldi. Yeni bir aşamaya geçme zamanı geldi.' ifadelerini kullanmıştı.

Biden'ın İsrail'in Katar aracılığıyla Hamas'a yeni bir ateşkes teklifi sunduğu yönündeki açıklamasına Hamas'tan yanıt gelmişti. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın konuşmasında geçen maddelere olumlu bakıldığı belirtilerek, 'Hamas, kalıcı ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, Gazze'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin evlerine dönmesini temel alan ve İsrail'in bağlı kalacağını beyan ettiği her türlü teklife olumlu ve yapıcı bir şekilde yaklaşmaya hazırdır' denildi.

Açıklamada, 'ABD'nin bu tutumu ve uluslararası ve bölgesel arenada Gazze'deki savaşın sona ermesi gerektiği yönünde oluşan kanaat, halkımızın ve kahraman direniş güçlerinin aminin sonucudur' ifadeleri kullanıldı.

Üç aşamalı planın ardından Netanyahu sessizliğini bozdu: Hiçbir şey değişmedi!

'ŞARTLARIMIZ DEĞİŞMEDİ'

İsrail, 8 aydır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde 'Hamas'ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması' gibi şartları sağlanmadan herhangi bir öneriyi kabul etmeyeceğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nde tüm hedefleri gerçekleşinceye kadar savaşın devam etmesinde ısrarcı olduğunu belirtti. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar ve esirlerin durumuna ilişkin değenlendirmelerine yer verildi.

Netanyahu'nun, 'tüm hedeflere ulaşılıncaya kadar Gazze Şeridi'ndeki savaşın sürdürülmesinde ısrarcı olacağı' ifade edildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun, Gazze'deki esirlerin en kısa sürede geri getirilmesi için müzakere heyetine genel hatların sunulması talimatı verdiğine dikkat çekilerek, şöyle devam edildi: 'Başbakan, müzakere heyetine Gazze'deki esirlerin mümkün olan en kısa sürede geri dönüşüne ilişkin genel hatları sunması talimatını verirken, tüm esirlerin geri dönüşü ve Hamas'ın askeri ve idari açıdan ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere savaşın tüm hedeflerine ulaşılıncaya kadar sona ermeyeceği konusunda ısrar ediyor.'

Açıklamada, hükümetin esirlerin bir an önce geri getirilmesi konusunda tam birlik içinde olduğu ve bu hedefe ulaşmak için çalıştığına işaret edilerek, 'İsrail'in önerdiği kesin hatlar, ilkelerimizi koruyacak şekilde bir aşamadan diğerine koşullu geçişe izin veriyor.' ifadeleri kullanıldı.