ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Türkiye Ekonomisi Saglam Temeller Üzerinde Büyümeye Devam Ediyor'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, küresel talepteki yavaslamaya, yine küresel düzeydeki finansal sikisma ve enflasyona, 6 Subat depremine ragmen Türkiye’nin yüzde 4 büyümeyi saglamasinin, üstelik bu veriyle birlikte üst üste kesintisiz bir biçimde 11 çeyrekte büyümesinin Türkiye ekonomisinin saglam temeller üzerinde durdugunun göstergesi oldugunu belirterek, “Türkiye ekonomisi saglam temeller üzerinde büyümeye devam edecek. Türkiye yüzyili, daha fazla yatirim, istihdam, üretim ve ihracatla gelisimini sürdürecek” dedi.

ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Türkiye Ekonomisi Saglam Temeller Üzerinde Büyümeye Devam Ediyor'
ATO Baskani Baran, yazili bir açiklama yaparak Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) bu yilin ilk çeyregine iliskin açikladigi Gayrisafi Yurtiçi Hasila (GSYH) rakamlarini degerlendirdi. Üretim yöntemiyle GSYH’nin ilk çeyrekte geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 84,4 oraninda artarak 4 trilyon 631 milyar lira, ABD dolari bazinda ise 245 milyar 464 milyon dolar oldugunu bildiren Baran, ayni dönem içerisinde yerlesik hane halklarinin tüketim harcamalarinin geçen yilin ayni dönemine göre zincirlenmis hacim endeksi olarak yüzde 16,2, devletin nihai tüketim harcamalarinin yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye olusumunun ise yüzde 4,9 artis kaydettigini belirtti.

Söz konusu dönemde mal ve hizmet ithalati yüzde 14 artarken, ihracatin yüzde 0,3 daraldigini da ifade eden Baran, sunlari kaydeddi:

“Dünya ekonomisi son yillarda önemli bir sinav veriyor. Koronavirüs pandemisi, ardindan Rusya-Ukrayna savasi derken küresel ekonomi daralma sinyalleri vermeye basladi.

Dünyanin en önemli ekonomileri arasinda yer alan sanayi devi Almanya son iki çeyrekte üst üste daralma yasadi ve resesyon sinyali olarak algilandi. Küresel ekonomideki bu gelismeler, özellikle bizim ihracat pazarimiz Avrupa’nin büyüme sancilari Türkiye’nin dis ticaretini olumsuz etkiledi. Içeride ise 6 Subat depreminin ekonomiye yansimalari devam ediyor. Tüm bu yasananlar Türkiye’nin iç tüketim ve ithalat yoluyla büyümesini sagladi. Dünyanin sisteminde sancilarin yasandigi bu dönemde bankalarin kredi musluklarini sikmasina ragmen iç potansiyeli harekete geçirerek büyümeyi devam ettirmek büyük basaridir. Önemli bir seçim sürecini geride biraktik. Türkiye genç dinamik nüfusu ile sürdürülebilir büyüme trendini devam ettirecek politikalar üretmek durumundadir. Seçimler de göstermistir ki, istikrar ve güven üzerine insa edilen Türkiye ekonomisi temelleri saglam bir sekilde büyümeye devam edecek. Bugünden sonra is dünyasi olarak hükümetimizle birlikte Türkiye yüzyilini daha fazla yatirim, üretim, istihdam ve ihracatla sürdürerek, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele, cari açik gibi önemli konularda kararli adimlar atacagindan ve üretim ve büyümenin kesintisiz biçimde devam etmesini saglayacak politikalari uygulayacagindan süphemiz yoktur.”
Kaynak: İHA