Sigarada 4 Binden Fazla Kimyasal Madde Bulunuyor

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Hayrullah Gölen, tütün ürünlerinde 4 binden fazla kimyasal madde bulundugunu söyledi.

Sigarada 4 Binden Fazla Kimyasal Madde Bulunuyor
Sivas Numune Hastanesinde görevli Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Hayrullah Gölen, dünyada her yil 7 milyon kisinin ölümüne sebep olan sigara hakkinda bilgiler verirken, sigaranin tüm dünyada en önlenebilir kanser nedeni oldugunun altini çizdi.

Tütün ürünlerinde 4 bindeden fazla kimyasal madde oldugunu belirten Uzm. Dr. Hayrullah Gölen, “Nikotin, tütündeki temel müptelalik yapan kimyasaldir. Sigara, nargile, pipo içme veya dumaninin solunmasi zamanla kiside psikolojik ve fiziksel müptelalik olusturur. Tütün ürünlerinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadir. Hastalik kontrol ve önleme merkezleri, tütünün yilda 7 milyon ölüme neden oldugunu tahmin ediyor. Koklanarak burundan çekilen ya da çignenen dumansiz tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir” dedi.



“Çevreye yayilan sigara dumani normal olarak içilen sigaradan 3 kat daha fazla nikotin içeriyor”

Tütün ve Tütün ürünleri kullananlarda yoksunluk neticelerini siralayan Uzm. Dr. Gölen, “Kolay öfkelenme, istah artisi, bas dönmesi, kas kasilmasi, tansiyon düsmesi, uykusuzluk, siddetli nikotin alma istegi gibi etkenler kendini göstermektedir. Çevreye yayilan sigara dumani normal olarak içilen sigaradan 3 kat daha fazla nikotin, yüzde 70 daha fazla katran ve 2,5 kat daha fazla karbon monoksit içermektedir. Tüm bunlarla beraber yanan bir sigaradan çevreye yayilan dumanin 50 adeti kanser yapici olan 4 bin kimyasal madde ve toksik içermektedir” diye konustu.

"Tütün kullanimi gebelikte erken dogum riskine veya düsük riskine yol açmaktadir"

Tütün müptelaliginin yol açtigi saglik sorunlarini siralayan Uzm. Dr. Hayrullah Gölen, “Tütün kullanimi akciger, mide ve rahim agzi kanserleri basta olmak üzere, kalp ve damar hastaliklarina, diyabet hastaliklarina, ülsere, gastrite, solunum hastaliklarina, gebelikte erken dogum riskine veya düsük riskine yol açmaktadir. 20 dakika sonra, kalp atis hiziniz ve kan basinciniz düser. 2 hafta 3 aylik süre zarfinda, kan dolasiminiz düzene girer ve akciger fonksiyonlarinizda gelisme kaydedilir. 1 yil sonra, koroner kalp hastaligi riskiniz, sigara içenlerinkinin yarisi kadar olur. 10 yil sonra, akciger kanserinden ölme riskiniz, sigara içenlerinkinin yaklasik yarisi kadar olur. Tüm bu sonuçlar için ALO 171 Sigara Birakma Danisma Hattini arayabilir veya Sivas Numune Hastanesine hafta içi her gün Sigara Birakma Poliklinigine basvurabilirsiniz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA