Aliyev Ve Pasinya Arasinda 'Zengezur Koridoru' Tartismasi

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan arasinda Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantisinda “Zengezur Koridoru” tartismasi yasandi. Aliyev, Pasinyan’in ithamlarina verdigi cevapta, "Azerbaycan hiçbir koridoru kapatmadi. Bu platformu asilsiz suçlamalar için kullanmaya gerek yok" dedi.

Aliyev Ve Pasinya Arasinda 'Zengezur Koridoru' Tartismasi
Rusya’nin baskenti Moskova’da düzenlenen Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantisina katilan Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan arasinda “Zengezur Koridoru” tartismasi yasandi. Aliyev’in toplantida yaptigi konusmada, Zengezur Koridoru’nun olusturulmasi için Azerbaycan’in girisimde bulundugunu hatirlatarak, “Zengezur Koridoru sadece Azerbaycan’in ana bölümünü Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’ne baglamakla kalmayacak, ayni zamanda uluslararasi demiryolu güzergahlarinin bir parçasi olacak” dedi.

Aliyev’in sözlerine karsilik veren Ermenistan Basbakani Pasinyan ise, "2020’deki üçlü deklerasyonda sadece bir koridordan söz edildigini ve bu koridorun Rus baris güçlerinin kontrolünde olmasi gereken ancak maalesef Azerbaycan tarafindan yasadisi bir sekilde bloke edilen Laçin Koridoru oldugunu vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullanarak, Azerbaycan’in Laçin Koridoru’ndaki varligindan rahatsiz oldugunu dile getirdi.

Pasinyan’in sözlerine cevap veren Aliyev ise, "Azerbaycan hiçbir koridoru kapatmadi. Bu platformu asilsiz suçlamalar için kullanmaya gerek yok" dedi.

Aliyev ve Pasinya arasindaki tartismada araya giren Rusya Devlet Baskani Putin, "Sayin Aliyev, 1991 anlasmalariyla belirlenen sinirlarin çizilmesiyle ilgili kosullardan bahsetti. En önemli sey, Azerbaycan ile Ermenistan arasinda toprak bütünlügü konusunda anlasmadir, diger konular ise ikinci plandadir. Bütün Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) ülkeleri, Ermenistan ile Azerbaycan arasindaki ihtilaf da dahil olmak üzere ’birlik’ topraklarindaki ihtilaflarin sona ermesiyle ilgileniyor” dedi.

Kaynak: İHA