Içisleri Bakani Soylu Açiklamasi '(Suriye'nin Kuzeyinde) 240 Bin Konutu En Geç 3 Yillik Süreç Içinde Tamamlayacagiz'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Suriye’nin kuzeyinde ilk 5 binlik konutun bugün temelinin atildigini belirterek, "6 ay içerisinde 5 bin konut bitecek. 2 ay içerisinde 28 bin konut daha baslayacak ve 240 bin konutu insallah 2,5 yil, en geç 3 yillik bir süreç içerisinde tamamlayacagiz” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, seçim çalismalari çerçevesinde Bakirköy’deki bir otelde Sivaslilar ile bir araya geldi. Bakan Soylu yaptigi konusmada, bugün Cerablus’a gittiklerini, orada temel atma törenine katildiklarini söyledi.

2011 yilindan beri Suriye’de iç savasin oldugunu belirten Soylu, "Oradan toplam 6.8 milyon insan Suriye’nin içerisinde yer degistirdi. 6.7 milyon insan da ülkesinin disina çikti. Türkiye’ye de geldi. Bugün 3 milyon 381 bin Suriyeli kardesimiz var" diye konustu.

Bakan Soylu, bundan 1 yil önce Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Katar Emirinin bir araya geldigini anlatarak, "Dediler ki, ’Ne yapmamiz lazim. ’Çünkü cumhurbaskanimiz bundan bir süre önce Birlesmis Milletler kürsüsünde bütün dünyaya seslendi, ’orada terörden arindirdigimiz bir bölge var, gelin oraya konutlar yapalim, bütün dünya ülkeleriyle beraber yapalim, bütün dünya ülkeleriyle burada o insanlari Türkiye’den alip o güvenli bölgeye yerlestirelim’. Bir tek ülkeden ses çikmadi, bir tek ülkeden ’biz bunu yapariz’ denmedi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in çagrisina sadece Katar’dan ses geldi. Katar dedi ki, ’Ben Türkiye’nin bu çagrisina cevap veriyorum ve Türkiye’nin bu çagrisina cevap vererek ben orada tam 240 bin konutun yapilmasi konusunda Türkiye’yle bir mutabakata variyorum, tam 1 milyon Suriyeli kardesimizi Türkiye’den alacagim, 240 bin konutla beraber Cerablus’ta, El Bab’da, Tel Abyad’da, Resulayn’da, o bölgelerde bu konutlari yapacagim. Sadece konut yapmayacagim, bir taraftan organize sanayi sitesi, tarim alanlari, hastaneler, okullar, alisveris merkezleri yapacagim ve orada tek bir sart koyacagim, Türkiye’den gelen Suriyeliler burada oturabilme hakkina ve çalisabilme hakkina sahiptirler’. Dostluk, yakinlik gösterdi ve Türkiye’nin karsi karsiya kaldigi bu büyük meselede Katar Emiri Recep Tayyip Erdogan’la dostlugu ve Türkiye’yle dostlugu sebebiyle elini uzatti. Nisan ayinda 240 bin konutun protokolünü yaptik ve ilk 5 binlik konutun bugün temelini attik. 6 ay içerisinde 5 bin konut bitecek. 2 ay içerisinde 28 bin konut daha baslayacak ve 240 bin konutu insallah 2,5 yil, en geç 3 yillik bir süreç içerisinde tamamlayacagiz. Burada güvenli, onurlu ve gönüllü bir geri dönüsle beraber bu meselede bütün dünyada ve insanlik tarihinde ilk kez bir adim atacagiz. Tayyip Erdogan öyle lafla peynir gemisi yürüten bir lider degil, bütün dünyaya isin nasil yapilacagini, insanliga nasil sahip çikilacagini ve bugüne kadar 21 yildir Türkiye’yi hangi noktadan, hangi noktaya getirdigini gösteren bir liderdir" ifadelerini kullandi.

"Bu iki fotografin Allah’in izniyle bir tek galibi olacaktir o da Recep Tayyip Erdogan olacaktir"

Seçimde ilk turda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a milletin 27 milyon 133 bin oy attigini hatirlatan Soylu, “Yüzde 49,5’la beraber bay bay Kemal’de ilk turda güya Tayyip Erdogan’i yenecekti, o da yüzde 44,88 oy aldi. Simdi 28 Mayis’a gidiyoruz. Iki tane fotograf var. Biri Recep Tayyip Erdogan fotografi, biri de Kemal Kiliçdaroglu, bay bay Kemal fotografi. Dünyada hangi ülkede bu iki fotografi ortaya koyarsaniz, bu iki fotografin Allah’in izniyle bir tek galibi olacaktir, o da Recep Tayyip Erdogan olacaktir” dedi.



“Bay bay Kemal’i sasirttiniz, dengesini bozdunuz"

Bakan Soylu, Cumhurbaskani Erdogan ’gitsin’ diyenlerin, Türkiye’ye yeni bir elbise biçmeye hazirlandigini, buna müsaade etmeyeceklerinin altini çizerek, "Çünkü biz bugünlere kolay gelmedik, agir bedeller ödeyerek geldik. Bu ülkede rahmetli Özal cumhurbaskani oldugu zaman hepimiz sevindik, alni secdeye degen bir cumhurbaskani oldugu için. Bizim bütün sevinçlerimizi kursaklarimiza tikadilar. Simdi sevincimizi kursagimiza tikayamayacaklar. Çünkü siz 14 Mayis’ta onlara bir cevap verdiniz. Verdiginiz cevap açiktir. Bir Kandil’e ’hayir’, bu ülkenin içerisinde özerklik kurmak isteyenlere, LGBT’ye, FETÖ’ye ’hayir’, bu ülkede kayyumlardan belediyeler alip yine teröristlere vermeye çalisanlara, bu ülkede Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de terör devleti kurmak isteyenlere ’hayir’ dediniz. Bu ülke benim ülkemdir, ben ’bu ülkeyi kimseye vermeyecegim’ dediniz. Ben size bir sey söyleyeyim, Bay bay Kemal’i sasirttiniz, dengesini bozdunuz" diye konustu.



"Bu 4 gün içerisinde hepimiz çok gayret göstermeliyiz"

28 Mayis’ta yapilacak seçime 4 gün kaldigini hatirlatan Bakan Soylu, sunlari kaydetti:

“Bizim en büyük rakibimiz rehavettir. Ne kadar esiniz, dostunuz varsa, onlarin yapmak istedigi aman kazaniyorlar, aman biz kaybediyoruz’ diye bir anlayisi hakim kilmaktir. Sakin bu oyuna ve bu tezgaha düsmeyin. Rehavet bizim pazara kadar en büyük rakibimiz, en büyük hasmimizdir. Tayyip Erdogan tam 25 yildir bu ülkede sadakatle çalismaktadir. Birçok sikintilarla, saldirilarla karsi karsiya kaldi, birçok zaferle de karsi karsiya kaldi. Ne birisinde ise kapildi, ne de her birisinde bir ümitsizlikle karsi karsiya kaldi, ne de bir rehavete, ne de zaferin coskusuyla beraber isi bosluga birakti. Biz 14 Mayis’ta meselenin ancak birinci turunu kazandik. Size burada bütün siyasi tecrübemle bir sey söylemek istiyorum. Kim sandiga getirirse o kazanacaktir, bu kadar açik ve net. Esinizi, dostunuzu, yakinlarinizi, akrabalarinizi, her birini tek tek arayin. Surada 4 gün kaldi, bu 4 gün içerisinde hepimiz çok gayret göstermeliyiz, çok mücadele etmeliyiz. Pazar aksami Allah nasip edecek, dünya lideri yeniden seçilecek, pazartesi sabahi sabah namazlarinda, sükür namazlarinda Cenabi Allah bize Ayasofya’da kilmayi nasip edecek insallah."
Kaynak: İHA