Geleneksel 'Olcak Dede' Bereket Ve Sükür Duasi Yapildi

Manisa’nin Sarigöl ilçesine bagli Dindarli Mahallesi "Olcak Dede" mevkiindeki her yil mayis ayinin ilk cumartesi yapilan geleneksel Olcak Dede bolluk ve bereket duasi bu yil bir hafta ertelemeli olarak binlerce çiftçinin katilimi ile yapildi. 55 adaklik hayvanin kesildigi ve kazanlarca yemegin pistigi etkinlikte çiftçiler bolluk ve bereket için dua etti.

Geleneksel 'Olcak Dede' Bereket Ve Sükür Duasi Yapildi
Geçtigimiz hafta yapilmasi planlanan geleneksel Olcak Dede bolluk ve bereket duasi yagis nedeniyle bir hafta ertelendi. Yüzlerce çiftçi sabahin erken saatlerinde kesecekleri adaklik kuzulari ve çesitli yiyecekleri yanlarinda götürdü. 55 adaklik kuzunun kesildigi etkinlikte erkekler ve kadinlar tarafindan kazanlarda pisirilmek için yemekler hazirlandi. Kazanlarda pisirilen yemekler ögle namazinin ardindan yapilan bolluk, bereket ve sükür duasinin ardindan binlerce kisi tarafindan kurulan sofralarda birlikte yenildi.

"Yagmur yagsa da yagmasa da mutlaka yapilir"

Sarigöl Dindarli Mahallesi Muhtari Soner Sözer, Olcak Dede geleneginin 150 yila askin bir süredir yapilmakta oldugunu belirterek sunlari söyledi: "Bu gelenek bir buçuk asirdan fazla bir zamandir yapiliyor. Buradaki gelenek her yil mayis ayinin ilk cumartesi günü yapilir. Olcak Dede gelenegine göre yagmur yagsa da yagmasa da mutlak yapilir. Yagmur yagmadigi yillarda yagmur duasi, yagmur yagdigi yillarda bolluk bereket ve sükür duasi yapilmakta. Bu yil yagislar güzel oldu ve bolluk bereket ve sükür duasi yaptik."

Dindarli Mahallesi Muhtari Soner Sözer, Olcak Dede, bolluk, bereket ve sükür duasinda 55 küçük bas hayvanin adak olarak kesildigini anlatarak, “150 yila askin süredir yasatilan Olcak Dede geleneginde çiftçiler durumlarina göre kimileri kurban keser, kimileri ekmek, kahve, çay, pasta, salatalik, domates, biber gibi çesitli gida getirirler. Kimileri de lokum, bisküvi getirerek buradaki görevliye teslim ederler. Bunlar ögle namazi ve dua sonuna kadar kadinlar tarafindan sofra için hazirlanir. Yani maddi durumuna göre herkes yaninda bir seyler getirir" dedi.



"Katilim çok oluyor"

Etkinlige Dindarli Mahallesi sakinlerinin yani sira Sarigöl ilçe merkezinden, Baharlar ve Emcelli Mahalleri ile komsu il Denizli’nin Buldan ilçesine bagli Sarimahmutlu ve Kadiköy Mahallelerinden de çiftçiler katildi.

Dindarli Mahallesi Cami Imami Mesut Çiniz tarafindan kildirilan ögle namazinin ardindan çiftçilerle birlikte bolluk, bereket ve sükür duasi yaptirildi.

Yüzlerce çiftçi gelecek yil tekrar Olcak Dede mevkiinde bulusmak için söz vererek topluca kurulan yer sofralarinda hazirlanan yemekleri yedi.
Kaynak: İHA