Beyoglu'nda Kismen Çöken Bina Ile Ilgili IBB'den Açiklama

Beyoglu’nda tadilat yapilirken kismen çöken 5 katli metruk bina ile ilgili Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nden açiklama yapildi.

Beyoglu Karaköy, Kemeralti Caddesi üzerinde bulunan tadilat yapilan 5 katli metruk binada saat 06.30 siralarinda kismen çökmüs, beton parçalari da yola dökülmüstü. Ihbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edilmis, polis ekipleri çevrede genis güvenlik önlemleri alirken tramvay seferleri bir süreligine durdurulmustu. Ekiplerin çalismalari sürerken, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Kültür Varliklari Daire Baskani Oktay Özel olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Incelemelerini tamamlayan Oktay Özel basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

“Istanbul’un metruk sorununu çözmesi gerekiyor”

Kültür Varliklari Daire Baskani Oktay Özel, “Kemeralti Caddesi’nde tarihi binada bir çökme tehlikesi söz konusu su an bütün görevli arkadaslarla buradayiz ne yazik ki çok aktif kullanilan, tramvayinda geçtigi bir alan. Tarihi bina ikinci derece tescilli, 2015 yilinda Koruma Kurulu tarafindan güçlendirme ve restorasyon projeleri onaylanmis, 2016 yilinda da ruhsat alinmasina ragmen özel mülkiyette olan yapi ne yazik ki mülkiyet sahibi tarafindan restorasyon ve güçlendirme çalismalari baslatilmamis. Metruk bir halde günümüze gelmis ve bugün tarihi alandaki tarihi duvarda bir çökme baslayarak bir tehlike arz etmeye basladi.

Koruma Kurulu tarafindan ivedi bir karar bekliyoruz. Biz bu süreç içerisinde IBB miras olarak IBB’nin gerekli birimleri, yetkili birimleri olarak hem mülkiyet sahibine hem kurum ve kuruluslara defalarca uyarilarda bulunduk. Son olarak 2023 Mart ayinin basinda tekrar mülkiyet sahibini koruma kanunu geregi sorumlulugunu yerine getirerek gerekli güvelik önlemlerinin alinmasi, restorasyon ve güçlendirme çalismalarinin ivedilikle baslatilmasi yönünde uyarilarda bulunduk ama ne yazik ki yine gerekli çalisma baslatilmadi. Son olarak geçtigimiz haftalarda Koruma Kurulu tarafindan hem kanuni yükümlülükler hatirlatilarak restorasyon çalismalarinin baslatilmasi yönünde mülkiyet sahibine ve ilçe belediyesine son bir karar iletildi ama bugün böyle bir tehlike yasiyoruz. Istanbul için bu metruk tarihi yapilar büyük bir tehlike, bugün burada bu tehlikeyi yasiyoruz, yarin baska bir cadde üzerinde baska bir mahallede benzer tehlikeler yasayabiliriz. 3 bin 500’e yakin bu tarz tehlike içeren yapi var ve bu metruk sorununu Istanbul’un çözmesi gerekiyor. Hepimiz için geçmis olsun” dedi.

Kaynak: İHA