Sosyal Tesis Açilisinda Konusan Bakan Dönmez, Gida Ve Enerjiye Dikkat Çekti

Inönü Ilçesi’nde sosyal tesis açilisina katilan Eskisehir 1. Sira Milletvekili Adayi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, yaptigi konusmada ilçelerdeki altyapi çalismalarina dikkat çekerken, “dogalgaz, 2002’de iktidara geldigimizde sadece 5 büyük sehrimizde vardi. Simdi nüfusumuzun yüzde 75’i dogalgaza erisebilir halde” dedi.

Sosyal Tesis Açilisinda Konusan Bakan Dönmez, Gida Ve Enerjiye Dikkat Çekti
Inönü Belediyesi tarafindan vatandaslarin özel günlerinde kullanabilmesi amaciyla Akpinar Mahallesi’nde sosyal tesis yaptirildi. Özellikle kentlerden köylere gelen vatandaslarin sosyal anlamda eksiklik hissetmemesi amaçlanarak yapilan tesisler, ilçede bulunan 10 mahallenin 5’inde hizmete girdi. Akpinar Mahallesi’nde yapilan sosyal tesisin açilis törenin Eskisehir 1. Sira Milletvekili Adayi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez de katildi.

Ilçe genelinden çok sayida vatandasin katilim gösterdigi açilista konusma yapan Bakan Dönmez, üretimi destekleyici faaliyetlerin devam edecegini belirterek “Ekmegimiz, çorbamiz, etimiz, sütümüz, peynirimiz hepsi sizden. Onun için burada bizim üretmeye devam etmemiz lazim” dedi.

“Gida güvenligi sizde, enerji güvenligi bizde”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, yaptigi konusmada enerji ve gida konusuna deginirken, “Geçtigimiz birkaç yil içerisinde dünya çok önemli kriz yasadi. Pandeminin ardindan Ukrayna-Rusya savasi ile baska bir ekonomik krizi daha hep birlikte yasadik. En çok 2 konuyu tartistik. Bir tanesi gida güvenligi oldu. Insanoglu anladi ki gida olmadan hayatimizi devam ettirmemiz mümkün degil. Enerji olmadan da hayatimizi ayni standartlarda devam ettirmemiz mümkün degil. Onun için gida güvenligi sizde, enerji güvenligi bizde. Sehirde yasiyoruz çalisiyoruz ama yiyecegimiz birkaç ögün yemekte soframiza gelecek yemegi siz üretmezseniz nereden bulacagiz. Ekmegimiz, çorbamiz, etimiz, sütümüz, peynirimiz hepsi sizden. Onun için burada bizim üretmeye devam etmemiz lazim. Ama tarimi eski geleneksel yöntemlerden uzaklasarak daha modern yöntemlerle yapmamiz lazim. Söyle 20 yil öncesine bir gitsek. Evlerimizde traktör az sayida vardi. Sulama sistemleri modern degildi. Ekipman az vardi. Bugün hamdolsun makineyle çok daha fazla topragi isleyebilir hale geldik. Verimimizi, randimanimizi arttirdik. Yasam kalitemizi de arttirmamiz lazim. Iste bu tesis, sehirlerde bile nadiren gördügümüz bir sosyal tesis. Sizin müsterek ihtiyaçlarinizi, cemiyet halinde yapacaklarinizi karsilamak için faydali olacak. Bunlarin sayisinin artmasi lazim. Baskanimiz da burada biz de buradayiz. Siz yeter ki yer gösteren. Biz bu projeleri tüm bölgemize yapalim. Sizin hizmetinize sunalim” dedi.

“Nüfusumuzun yüzde 75’i dogalgaza erisebilir hale geldi”

Ülkenin her yerine esit sekilde altyapi hizmeti sunulmasinda hassas davrandiklarini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, “Devletimiz köy, kent ayirt etmeksizin vatandasimizin yasadigi, nefes aldigi her yere, altyapi hizmetlerini götürmeye kararli. Bakin dogalgaz, 2002’de iktidara geldigimizde sadece 5 büyük sehrimizde vardi. Eskisehir de bunlardan birisiydi. Lakin merkezdeki birkaç mahalle disinda dogalgaz kullanan yoktu. Simdi 81 ilin tamaminda dogalgaz var. Cumhurbaskanimiz “Batida ne varsa, dogudaki vatandasimiz da onu kullanacak. Dogu, bati ayrimi yapmaksizin, hangi dine, hangi etnik kökene mensup olursa olsun bu hizmetleri götürecegiz” dedi.

Birçok ilçemize dogal gaz götürdük. Nüfusumuzun yüzde 75’i dogalgaza erisebilir hale geldi. Ben sik sik Avrupa’ya da dünyanin çesitli ülkelerine de giden birisiyim. 20 sene gibi kisa bir sürede bunlari yapinca dogal olarak Avrupa’nin, Dogu’nun, Bati’nin, Asya’nin da dikkatini çekiyor” diye konustu.

“Vatandaslarimizin faturalarinda sifir bedel yazacak”

Geçtigimiz günlerde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in müjdesini verdigi dogalgazdaki ücretsiz kullanim hakkinda da konusan Bakan Dönmez, “Bugüne kadar kullandigimiz dogal gazin hemen hemen tamamini disaridan temin ediyorduk. Ama hamdolsun artik kendi gazimiz da var. Karadeniz’in binlerce metre altinda aradik ve sonunda gaza ulastik. Yillarca hasretle bekledigimiz dogalgazimiza ulastik. Artik sira evlerimizde. Cumhurbaskanimiz Ramazan ayinin son günü, arife günü, bayram hediyesi olarak da sizlere verdi. “Evlerimizde kullanacagimiz, mutfakta kullanacagimiz gazi 1 yil süre ile insanimiza bedava verecegiz” dedi.

Yetmedi, “Tüm tüketiminizi 1 ay biz karsilayacagiz” dedi.

Simdi vatandaslarimiz faturalarini aldiginda, orada sifir bedel yazacak. Bizim vatandasimiza hediyemiz yazacak. Siz en güzeline layiksiniz. Bizim görevimiz de size hizmet etmek. Hizmet ve eser siyasetine devam etmek” ifadelerini kullandi.

“Baharlar gelecek diyorlar, biz bu sözleri çok duyduk”

Konusmasinin sonlarina dogru Millet Ittifaki’nin Cumhurbaskani Adayi Kemal Kiliçdaroglu’nun vaatlerini elestiren Fatih Dönmez, “Birçok hayali nasil gerçeklestirdiysek bundan sonra da hayallerinizi gerçeklestirmeye devam edecegiz. Birilerinin dedigi gibi bos vaatte bulunmuyoruz. Söz uçar yazi kalir diyoruz. Simdi bunlar kalkmis söz veriyorlar. Baharlar gelecek diyorlar, biz bu sözleri çok duyduk. Hep baharlari vaat ettiler, ne bahar geldi ne yaz. Biz sonbahara raziydik lakin bize hep kara kis yasattilar. Onun için bos vaatlere inanmayin. Eserlerimiz ortada. Kümbet’in Akpinar köyüne kadar hizmetlerimizi getirmisiz. Ilçelerimiz de öyle, adeta yarisiyorlar. 20-25 yil öncesini mukayese edince çok büyük fark var. Su yollar. Daha önce Türkiye’de sadece 6 bin kilometre bölünmüs yolumuz var. Simdi 26 bin kilometreyi geçti. Simdi sira bu yollarda kullanacagimiz araçlarda. Cumhurbaskanimiz “Artik Türkiye’nin yollarinda kendi yerli otomobilimizle gidecegiz” dedigi zaman birileri gene yalan dedi, sahte dedi, maket dedi.

Iste gerçegi burada. Tarim Bakanligimizin üzerinde çalistigi Elektrikli Traktör projesi de yakinda bitecek. Hizmetinize sunacagiz” diye konustu.

“Mahallelerimizden 5 tanesine bu tesisleri yaptik”

Ilçeden bulunan 10 mahallenin 5’inde sosyal tesislerin tamamlandigini digerlerine ise nüfus planlamasiyla tesis yapilacagini belirten Inönü Belediye Baskani Kadir Bozkurt, su ifadeleri kullandi:

“Vatandaslarimizin kentlerden köye dönmesi için onlarin ihtiyaçlarini karsilanmasi gerekir. Inönü’de toplam 10 tane dis mahalle dedigimiz köylerimiz var. Su ana kadar tüm bu mahallelerden 5’ine bu tesisleri yaptik. Geriye kalan 5 mahallede nüfusa göre planlama yapiyoruz. Insallah bitirecegiz. Gördügünüz gibi bu tesiste köylü her türlü ihtiyacini karsiliyor. Dügününü yapiyor, kinasini yapiyor, aksamlari oturuyor, çay içiyor, yagmur duasini yapiyor. Her türlü ihtiyaci, nisanini, dügününü yapiyor. Ben Inönü ilçesindeki tüm dis mahallelere bu tesisleri yapma sözü verdim. Su anda 5 tanesini bitirdik. Bütün hemserilerimiz katiliyor, birliktelik oluyor, muhabbet oluyor, aralarinda sevgi artiyor, birbirleriyle yardimlasma artiyor. Insallah hizmeti alanlardan memnun olur.”
Kaynak: İHA