ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Uruguay Ile Orta Vadede 1 Milyar Dolarlik Dis Ticaret Hedefliyoruz'

Uruguay Dogu Cumhuriyeti’nin ilk Ankara Büyükelçisi olan Hugo Cayrus, ATO Baskani Gürsel Baran’i makaminda ziyaret etti. Baran, Uruguay ile orta vadede 1 milyar dolarlik bir dis ticaret hedeflediklerini söyledi.

ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Uruguay Ile Orta Vadede 1 Milyar Dolarlik Dis Ticaret Hedefliyoruz'
Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, Türkiye’nin dönem dönem canli hayvan ithalati yaptigi Uruguay ile tarim, sanayi ve turizm sektöründe ticari iliskilerin gelistirilebilecegini belirterek, “Ülkemiz ile Uruguay arasinda halihazirda 320 milyon dolar civarinda olan dis ticaretimizi kisa vadede 500 milyon dolar, orta vadede de 1 milyar dolara çikarmayi hedefliyoruz” dedi.

Baran, iki ülke arasindaki cografi uzakligin ekonomik iliskilerin gelismesini geciktirdigini belirterek, son yillarda karsilikli ziyaretlerle diyalogun daha da arttigini söyledi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun geçen yil Uruguay’a resmi bir ziyaret gerçeklestirdigini ve bu ziyaretle birlikte iliskilerin ivme kazandigini kaydeden Baran, görüsmeleri devam eden Serbest Ticaret Anlasmasi’nin hayata geçirilmesiyle karsilikli ekonomik ve ticari iliskilerin artacagini söyledi.

Halihazirda 320 milyon dolar civarinda olan dis ticaret hacminin iki ülkenin potansiyelini yansitmaktan uzak olduguna dikkat çeken Baran, Türkiye’nin dönem dönem canli hayvan ithalati yaptigi Uruguay ile tarim, sanayi ve turizm sektöründe ticari iliskilerin gelistirilebilecegini vurguladi.

Uruguay’in yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelik yatirimlarini ilgiyle takip ettiklerini kaydeden Baran, son 10 yilda ülkenin bu alanda 8 milyar dolarlik yatirim çektigini ve bu yatirimlarla fosil yakitlara bagimliligin azaltildigini bildirdi. Büyükelçiye Ankara ekonomisi hakkinda bilgi veren Baran, iki ülke arasindaki turizmden sanayiye tüm alanlarda iliskileri gelistirmek için Ankara ya da Istanbul’dan direkt uçus imkani saglanmasinin önemine dikkat çekti. Uruguay’a yatirim yapilmasi durumunda Güney Amerika ülkelerine ihracat yapma imkaninin cazip olugunu belirten Baran, “Yatirimlari ve ticaret hacmini gelistirmek için Ankara Ticaret Odasi olarak üzerimize düsen görevi yerine getirmeye haziriz” diye konustu.

Büyükelçi Cayrus da Türkiye ile Uruguay arasinda 1929 yilinda imzalanan dostluk anlasmasina ragmen iliskilerin aradaki mesafe nedeniyle geç gelisme kaydettigini belirterek, kendisinin Uruguay’in ilk Ankara büyükelçisi olarak geçen yil sonu göreve basladigini ve 27 Aralik 2022 tarihinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a güven mektubunu sundugunu söyledi.

Uruguay ile Türkiye arasinda 320 milyon dolarlik dis ticaret hacminin Türkiye açisindan küçük bir rakam olarak görülse de Uruguay ekonomisi açisindan önemli oldugunu belirten Büyükelçi Cayrus, Türkiye’ye canli hayvan ihracatinin yani sira, selüloz, soya fasulyesi, pirinç, yün ve süt ürünleri satisi gerçeklestirdiklerini söyledi.

Otomotiv ve tarim makineleri basta olmak üzere Türkiye’nin ürün gamindan faydalandiklarini kaydeden Büyükelçi Cayrus, iki ülke arasindaki iliskileri gelistirmek için çalismalarin devam ettigini, su anda ülke parlamentolarinda yatirim anlasmasinin onaylanmak üzere bekledigini söyledi.

Cayrus, “Ülkelerimiz arasinda çifte vergilendirmeyi önleme anlasmasina dair görüsmeler de devam ediyor. Bu anlasmalar tamamlandiginda iki yönlü ticaret açisindan önemli bir asama kat edilmis olacak” dedi.



Büyükelçi Cayrus ATO yetkililerini Uruguay’a yatirim yapmaya davet etti

Büyükelçi Cayrus, ekonomik istikrarin tesis edildigi Uruguay’da hukuka saygili, kurallari net bir kurum kültürü oldugunu belirterek, Ankara Ticaret Odasi üyelerini Uruguay’a yatirima davet etti. Uruguay’a yatirim yapan bir isletmenin Latin Amerika ülkeleri Brezilya, Arjantin, Paraguay gibi ülke pazarlarina girmesinin mümkün oldugunu söyleyen Büyükelçi Hugo Cayrus, “Uruguay’da Türkiye’deki gibi serbest ekonomi bölgeleri var. Burada yatirim yapip üretim gerçeklestirerek ihracat yapmak da mümkün” dedi.

Kaynak: İHA