Pülümür Ilçesindeki 177 Konutun Kentsel Dönüsüme Tabi Tutulmasi Planlaniyor

Tunceli’nin Pülümür ilçesinde bulunan 177 konutun kentsel dönüsüme tabi tutulmasi planlaniyor. Pülümür Belediye Baskani Müslüm Tosun, ilçenin deprem bölgesi oldugunu hatirlatarak, sürecin hizlandirilmasinin önemli oldugunu söyledi.

Pülümür Ilçesindeki 177 Konutun Kentsel Dönüsüme Tabi Tutulmasi Planlaniyor
Tunceli’nin Pülümür ilçesi Meydanlar Mahallesi’nde köylerinde sel ve deprem gibi afetlere maruz kalan vatandaslar için 1987 yilinda baslanarak etap etap toplam 177 afet konutu insa edildi. 1992 Erzincan, 2001 Pülümür depreminden etkilenen konutlarin bazilarinda güçlendirme çalismalari yapildi. En son 2020 yilinda meydana gelen Elazig depreminin ardindan konutlar risk olusturdugu gerekçesiyle bosaltildi. Su anda bos olan konutlarin kentsel dönüsüme tabi tutulmasi planlaniyor.

Konutlarla ilgili olarak resmi kurumlarla görüsmeler gerçeklestirdiklerini dile getiren Pülümür Belediye Baskani Müslüm Tosun, “Çevre Sehircilik Il Müdürlügü, Afet Müdürlügü, valilik kanaliyla zaman zaman da bakanlik düzeyinde gelip bakildiginda kentsel dönüsümle buraya müdahale edilebilecegini ancak bunun için de hak sahipliginin öncelikle çözülmesi gerektigi konusunda mutabik kaldik. Biz de belediye olarak özel bir imar uyguladik. Buranin mevzi imar planini, 18 uygulamasini yaptiktan sonra hap sahipliginin kazanilmasina yönelik süreci tamamladik. Planlar olusturuldu. Tapuda vatandaslarimizin bu süreç içerisinde hak sahipligi olusacaktir önümüzdeki haftalarda” dedi.

Türkiye’de meydana gelen son depremlerden ilçede de etkilenen yapilar oldugunu belirten Baskan Tosun, “Biz bununla ilgili basvuruyu da yaptik. Ilgili kurumlar yine burayla ilgili hasar tespitini de yapti. Ilçemizin ya da ilimizin afet bölgesine alinmasinin bu anlamda çok degerli oldugunu düsünüyorum. Bu konuda emegi geçen valimiz, milletvekilimiz, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü, afet müdürlügü, kaymakam bey, muhtarlarimiz bu konuda herkes elinden geldigince çaba sarf etti. Afet bölgesi ilani ile birlikte buradaki konutlardaki sorunlari da birlikte çözecegimizi umut ediyorum” diye konustu.

Pülümür ilçesinin deprem bölgesinde yer aldigini vurgulayan Tosun, “Özellikle Yedisu fay hattinin bilim insanlarinin da isaret ettigi olasi bir depremde en çok etkilenecek yerlerden biri. Bununla ilgili bu sürecin hizlanmasinin hem Pülümür adina hem de ülkedeki deprem olmamis bölgelerin önlemleri açisindan örnek teskil etmesi bakimindan çok önemli olacagini düsünüyorum. Umut ediyorum ki burada bir yol alirsak bu hem örnek açisindan Türkiye genelinde bir model olusturur hem de olasi bir depremde can kayiplarinin önüne geçilmesi anlaminda insanlarin duyarliligini arttirir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA