Diyarbakir'da Baliklar Oksijensiz Kalarak Boguldu
Diyarbakir’da yagislar nedeniyle meydana gelen sel felaketi sonrasi baliklar çamurlu ve lagim sularinin karismasiyla derelerde kiyiya vurdu, uzmanlar baliklarin oksijensiz kalarak boguldugunu açikladi.

Prof. Dr. Kiliç, “Çevremizde pek çok dere ve çay var. Buralarda özellikle yagisin fazla olmasiyla çevre tarlalardan gelen çamur, tarim ilaçlari, gübreler oldugu gibi derelere ulasti. Bazi baliklar maalesef bundan genel olarak olumsuz etkileniyor. Çamur suyla bulustugu için baliklar maalesef gerekli oksijeni suda bulamiyorlar, kiyiya geliyorlar ve orada da disariya vurma gerçeklesiyor. Aslinda baliklarda bogulmalar meydana geliyor, oksijen alamiyorlar. Bazi baliklar dayanikliliklari nedeniyle uygunsuz sartlari geçirebiliyorlar ama bir kismi telef oluyor” dedi.
“Tarlalarda drenaja dikkat”
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Ahmet Kiliç, tarlalarda drenaja dikkat edilmesi gerektigini hatirlatarak toprak kaybi ve derelerin çamurlasmasinin engellenebilecegini vurguladi. Prof. Dr. Kiliç, “Bunun için özellikle tarlarda drenaja dikkat etmemiz lazim, nehirlere ulasacak toprak taskinlariyla ilgili bir düzenleme yapilmali. Hem toprak taskiniyla ilgili önlem alinir hem de dere ve nehirlerimiz çamurla karismamis olur. Çevrede yogun yerlesim var ise atik lagim sulari ve sanayi tesislerinden gelen atiklar, diger petrol türevlerde bu sulara ulastiklarinda baliklar çamura oranla iki misli daha tehlike altinda kaliyorlar. Baliklarin disinda omurgasiz dedigimiz pek çok balik türleri var bunlarda olumsuz etkileniyor” diye konustu.
