ABD'deki kriz endişesi Avrupa'ya sıçradı! Domino taşları düşmeye mi başladı? Şimdi de Credit Suisse...

Bir zamanlar Avrupa bankacılık sektörünün bayrak gemisi olarak görülen Credit Suisse Bank'in durumu, ABD'de başlayan banka iflasları ile bankacılık sistemine yönelik artan genel kuşkularla beraber daha da zorlaştı. Credit Suisse tarafından dün yayımlanan raporda yer alan zarar açıklamasının ardından bankanın hisselerindeki sert düşüş, Avrupa'da bankacılık hisselerini vurdu.

ABD'deki kriz endişesi Avrupa'ya sıçradı! Domino taşları düşmeye mi başladı? Şimdi de Credit Suisse...
ABD'deki kriz endişesi Avrupa'ya sıçradı! Domino taşları düşmeye mi başladı? Şimdi de Credit Suisse...
Credit Suisse hisselerinde yaşanan tarihi değer kaybı küresel piyasaların gündemine oturdu. Birçok aktör krizde farklı boyutlara dikkat çekti. 

2008 KRİZİNDEN BU YANA EN BÜYÜK ZARAR

1856 yılında kurulan İsviçreli bankacılık devi Credit Suisse geçen hafta açıklaması gereken 2022 mali ve operasyonel sonuçlarını dün yayınladı. Banka, raporunda şubat ayında açıkladığı finansal sonuçları teyid ederek 2022 yılında 7.3 milyar İsviçre Frangı (8 milyar dolar) zarar ettiğini açıkladı. Bu, bankanın 2008 krizinden bu yana açıkladığı en büyük zarar oldu.

CREDİT SUİSSE HİSSELERİ SERT DÜŞTÜ

Bu açıklama üzerine zaten yoğun satış baskısı altında olan Credit Suisse hisseleri yeni bir satış dalgasına maruz kaldı. Hisseler öğle saatlerinde günlük yüzde 29 değer kaybederek 1.59 İsviçre Frangına kadar geriledi. Bu hisseler için şu ana kadarki tarihi dip oldu.

AVRUPA'DA PANİK DEVAM EDİYOR

Düşüşte ABD'de Silicon Valley Bank'in (SVB) iflasının ardından bankacılık sistemine yönelik artan genel kuşkuların da katkısı oldu. ABD'de Fed ve Hazine Bakanlığı banka müşterilerinin mevduatlarının tamamını koruyacağını açıklayarak ülkedeki krizi bastırmış görünse de Avrupa'da Credit Suisse kökenli panik tam gaz devam ediyor.

'DAHA FAZLA SIKINTI OLACAK'

JPMorgan Asset Management CEO'su Bob Michele, Credit Suisse Bank'in sorunları 'buzdağının görünen yüzü' olarak değerlendirdi. Fed'in faiz artırım döngüsünün gecikmeli etkileri olduğuna ve bunun küresel ekonomi için daha geniş çaplı problemler yaratabileceğine işaret eden Michele, 'Daha fazla sıkıntı olacak' diye konuştu.

'BANKA HİSSELERİ BİRAZ DAHA BASKILANIR'

Federated Hermes Kıdemli Hisse Stratejisti Linda Duessel da banka hisselerinde biraz daha baskı beklediğini belirtti.

CREDİT SUİSSE KRİZİNİ 'KASIRGA' OLARAK TANIMLADI

Bloomberg Opinion yazarı Paul Davies ise Credit Suisse Bank'in bilanço temellerinin sağlam olduğunu ve bu 'kasırgayı' finansal tabloya zarar vermeden atlatıp atlatamayacağının çok önemli olduğunu belirtti.

BATAMAYACAK KADAR BÜYÜK ANCAK KURTARILMAYACAK KADAR DA BÜYÜK

'Kriz kahini' olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Credit Suisse Bank'in 'batamayacak kadar büyük ancak kurtarılamayacak kadar da büyük' olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Roubini, 'Düzenleyici kurumların bir kurtarma planı oluşturacak kaynaklara sahip olup olmadığı belirsiz' dedi.

'FED'DEN ARTIK 50 BAZ PUANLIK BİR ARTIŞ BEKLEMİYORUM'

Eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers da 22 Mart'ta Fed'den artık 50 baz puanlık bir artış beklemediğini, ancak 25 baz puanlık bir artışın da masadan kalkması halinde piyasaların krizin boyutu konusunda endişe duyacağını belirtti.

'BANKACILIK KRİZİ SVB'NİN İFLASININ ÖTESİNE GEÇECEK'

BlackRock CEO'su Larry Fink on yılı aşkın bir süre boyunca kolay para ve düşük faiz oranları sırasında mali sistemde oluşan çatlaklardan yüksek sesle endişe duyarak, bankacılık krizinin Silikon Vadisi Bankası'nın iflasının ötesine geçebileceğini söyledi.

'DOMİNO TAŞLARI DÜŞMEYE Mİ BAŞLADI?'

Dünyanın en büyük fon yönetim şirketinin CEO'su olan Fink Çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamada, 'Domino taşları düşmeye mi başladı? Hasarın ne kadar yaygın olduğunu bilmek için henüz çok erken' ifadelerini kullandı.