Hatay'da Arazi Yetersizligi Camiyi Karadeniz Usulü Büyüttü

Kahramanmaras merkezli depremlerin büyük yikim yaptigi Hatay’in Defne ilçesinde, arazi yetersizligi nedeniyle sonradan büyütülen caminin altindan yol geçmesi ilgi çekiyor. Ibadete kapali olan caminin depremde minaresi ise yerle bir oldu.

Hatay'da Arazi Yetersizligi Camiyi Karadeniz Usulü Büyüttü
Kahramanmaras merkezli depremler 11 il içinde en çok Hatay’da etkili oldu. Deprem kent merkezi kadar ilçe ve köylerde de etkili oldu. Defne ilçesine bagli Özengili Mahallesi’ndeki müstakil evlerde de küçük çatlaklar eklentilerde yikilmalar meydana geldi. Can kaybinin yasanmadi mahalledeki Özengili Köyü Cami’nin minaresi yikildi. Cami güvenlik amaçli ibadete kapatilirken, altindan geçen yol ise dikkat çekti. Karadeniz mimarisini andiran caminin mimarisinin arazi yetersizliginden kaynaklandigi ögrenildi. Köy nüfusunun kalabaliklasmasinin ardindan caminin de büyütülmesine karar verildi.

Fakat bölgedeki arazi sikintisi nedeniyle

"Buda Antakya mimarisi"

Depreme uykuda yakalandiklarini anlatan Züleyha Dönmez, Gürültüyle uyandik, köyün toplanma alanina geldik. Daha sonra esim ve oglum mahsur kalan yakinlarimi kurtarmaya gitti. Köyde ilk depremde yikintilar oldu. Ikinci depremle evler büyük zarar gördü, caminin minaresi yikildi. Eski Antakyalilar bilir merkezde de Kantara Camisi var. Sanirim ondanda esinlenilmis. Arazi sikintisi vardi. Caminin yanindaki arsayi birisi bagisladi. Köy büyüyüp cami yetersiz küçük kalinca o tarafa camiyi büyütmek zorunda kaldik. Buda Antakya usulü cami oldu. Kantara Camisinin altindan da bu sekilde yol geçiyor. Ihtiyaçtan dolayi cami büyüyünce böyle oldu” dedi.

Kaynak: İHA