Minikler Hem Eglendi Hem De Afet Konusunda Bilgilendi

Anadolu Üniversitesi tarafindan Türkçe‘ye ve Türk Kültürü’ne uyarlanan Riskli Alan Egitim Seti’nde yer alan oyunu oynayan ilkokul ve ortaokul minik ögrenciler, hem eglendi hem de afetler hakkinda bilgilendi.

Minikler Hem Eglendi Hem De Afet Konusunda Bilgilendi
Birlesmis Milletler Afetlerin Azaltilmasi Uluslararasi Strateji Ofisi (UNISDR) ve UNICEF’in 2004 yilinda çocuklar için hazirladigi ‘Riskli Alan (Riskland) Egitim Seti’, Anadolu Üniversitesi Bilimsel Arastirma Komisyonu tarafindan desteklenen ‘Riskland Egitim Seti’nin Türkçeye Uyarlanmasi ve Ögrencilerin Afet Bilinci Düzeylerine Etkisi’ adli proje ile Türkçe‘ye ve Türk Kültürü’ne uyarlandi. Projenin yürütücülügünü Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. H. Ferhan Odabasi gerçeklestirirken, arastirmaci olarak Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hidir Karaduman, Dr. Ögretim Üyesi Ümran Alan, Dr. Ögretim Üyesi Okan Yetisensoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Ars. Gör. Dr. Remzi San görev aldi. Çocuklara oyun araciligi ile deprem, sel, erozyon gibi dogal afetlere karsi bilgi kazandirmayi hedefleyen etkinlik, 250 adet çogaltilarak Eskisehir Il Milli Egitim Müdürlügüne bagli okullara dagitilmasi planlaniyor.

Hem eglendiler, hem de afetlerle ilgili bilgi sahibi oldular

Yunus Emre Kampüsü içinde yer alan Mustafa Kemal Ilkokulu/Ortaokulu ögrencileri, bugün düzenlenen etkinlikle Riskli Alan Egitim Seti’nde yer alan oyun hakkinda bilgi aldi. Oyunun kurallarini ögrenen minikler, daha sonra Riskli Alan’i oynamaya basladilar. En az iki kisiyle oynanan oyunda çocuklar, afetlerle alakali bilgiler içeren sorulari bilmeye çalisarak asama kaydetmeye çalistilar. Keyifli olduklari her hallerinden belli olan çocuklar hem eglendi hem afetlerle ilgili bilgi sahibi oldu.

“Afetlerin ortaya çikmasini engellemek”

Riskli Alan oyunu üzerine arastirmaci olarak görev yapan Anadolu Üniversitesi Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hidir Karaduman, “Aslinda bu yasadigimiz afet üzerine yaptigimiz bir etkinlik degil. Iki yillik projenin sonucu böyle bir zamana dek geldigini söyleyebiliriz. Keske böyle bir döneme denk gelmeseydi. Bu setin amaci bu tür afetlerin ortaya çikmasini engellemek. Biz çocuklara afet önlem egitimi verdigimizde onlar gelecegin yetiskinleri olarak bu tür afetleri önleyebilecekler diye düsünüyoruz. Çocuklarimiza diyoruz ki; afet önleme kültürünü asilarsak gelecekte bu tür olaylarda daha bilgili davranacaklar. Ve belki de bu afetlerin bu sikliklarla, bu etkilerle yasanmasini önleyebilecekler. Bu set Birlesmis Milletler ile UNICEF ortak girisimi sonucumda ortaya çikarilmis, 2004 yilinda yapilmis ve 15’ten fazla dile çevrilmis durumda. Ve sonrasinda 250 adet çogaltip Eskisehir Il Milli Egitim’e bagli okullara dagitmayi planliyoruz” diye konustu.



“Oyundan ibaret oldugunu düsünemeyelim”

Oyunun oynanisi ve yararlari hakkinda da detay veren Doç. Dr. Hidir Karaduman söyle devam etti;

“Bu kitabin güzelligi içerisinde afet önlemeyi ögrenerek, aktarmasi, zarar verilebilirligi tehlikeyi anlatan oyunlar ve etkinlikleri içinde barindirmasi. Sadece bunu oyundan ibaret oldugunu düsünemeyelim, ögretmeler bu etkinlik ve oyunlari bir araya getirerek afet önleme kültürünün gelistirilmesine katkida bulunabilirler. Oyun en az iki kisi ile oynaniyor. Bu oyunu açik erisim olaraktan sunduk. Isterse ögretmenler akilli tahtada açip, tüm sinifa oynatabilirler. En az iki grup olmasi gerek. Çünkü iki grup riskli yollari geçip, 80 kutucugun sonuna geldiginde belirli düzeyde belirli bir bilgi ve farkindalik düzeyine ulasiyor.”
Kaynak: İHA