Bayburt Üniversitesi Deprem Bölgesindeki Hasar Tespit Çalismalarinda Aktif Rol Aliyor

Kahramanmaras merkezli depremlerin yaralari sarilirken, diger taraftan bölgedeki yasamin sürdürülebilirligi için önem arz eden hasar tespit çalismalari hiz kesmeden devam ediyor. Mühendislik Fakültesi ögretim üyeleri, depremden en fazla etkilenen illerden biri olan Adiyaman’daki hasar tespit çalismalarina katilarak bölgedeki yapi stogunun hizlica dönüstürülmesinde kilit rol üstleniyor.

Bayburt Üniversitesi Deprem Bölgesindeki Hasar Tespit Çalismalarinda Aktif Rol Aliyor
Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü ögretim üyeleri Doç. Dr. Haci Süleyman Gökçe, Dr. Ögr. Üyesi Hakan Alper Kâmiloglu, Dr. Ögr. Üyesi Yavuz Selim Hatipoglu ve Dr. Ögr. Üyesi Rusen Sinir ile birlikte destek personeli Ali Gültekin’in Rektörlük görevlendirmesiyle gittikleri Adiyaman’da yürüttükleri hasar tespit çalismalari, Çevre ve Sehircilik Bakanligi koordinasyonunda hizlica yeniden insa edilmesi planlanan bölge yasaminin altyapisina önemli bir destek sunuyor. Dört kisilik ekiple hiç durmaksizin bir günde onlarca binanin hasar tespitini yapan akademisyenler, tarama çalismalarinin planlanan sürede tamamlanmasi için var güçleriyle çalisiyor. Tarama faaliyetleri hakkinda bilgi aktaran Doç. Dr. Gökçe, "Depremin ilk anindan beri Rektörlügümüz koordinasyonunda sürdürülen destek çalismalarinin parçasi olarak uzmanlik alanimiz çerçevesinde faydali olmaya çalistik. Önceki safhada çesitli televizyon kanallarinda farkindalik yayinlarina katilmistik. Birimler arasi istisareler sonucunda sahada hasar tespit ihtiyaci oldugu bilgisi resmî kaynaktan teyit edilince vakit kaybetmeden bölgeye intikal ettik. Bölgedeki yapi stokunun önemli bir kismi sürdürülebilir yasam için risk olusturuyor. Hizli dönüsüm kapasitesi için tarama çalismalari büyük önem arz ediyor. Biz ve sahada çalisan yüzlerce ekiple çok kisa sürede tamamlanmasi beklenen çalismalar, yeniden bir yasam dokusu tesis etmek için bilimsel altyapi görevi üstlenecek. Biz mesai mefhumu gözetmeden çalisarak bölgesel yeniden kalkinmada üzerimize düseni yapmakta kararliyiz." dedi.

Bölgedeki destek faaliyetleri hakkinda açiklama yapan Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise, "Depremin ilk gününde duydugumuz aciyi, bölgesel kenetlenme ve dayanisma için bir güdüye dönüstürdük. Çünkü acinin yogunluguna esdeger bir emekle yeniden ayaga kalkabilirdik. Bunun için tüm beseri, teknik ve teçhizat kapasitemizi seferber ettik. Lojistik ve insani yardimlar disinda bugün bölgesel yeniden kalkinma ve dönüsüm hareketinin ihtiyaç duydugu hasar tespit çalismalari için gerekli görevlendirmeleri gönüllülük esasiyla gerçeklestirdik. Tüm akademisyenlerimizin gönüllülükte tereddüt etmeyisinden gurur duyuyoruz. Sürekli iletisimde oldugumuz saha ekibinin canhiras çalismalarini takip ediyoruz. Bölgedeki çalismalarin geneline bakinca çok kisa bir sürede yeniden ayaga kalkacagimiza dair umudumuz artiyor. Sahada görev alan tüm personelimize tesekkür ediyor, muvaffakiyet diliyorum." ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA