Almanya'dan Depremzedeler Için Kolay Vize Açiklamasi Tüm Masraflar Davet Eden Kisi Tarafindan Karsilanacak

Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardindan Alman hükümeti tarafindan depremzedeler için sunulacak olan kolaylastirilmis vize uygulamasi kapsaminda depremzede akrabalarini yanlarina almak isteyen kisilerin, ülkeye gelen yakinlarinin tüm masraflarini karsilayacagini belirtildi.

Türkiye’de meydana gelen ve Suriye’de de can kaybina neden olan depremlerin ardindan Alman hükümeti ve Berlin eyalet yetkilileri harekete geçti. Almanya’da yakin akrabasi bulunan depremzedelerin ülkeye kabulünün hizlandirilmasi için kolaylastirilmis vize uygulamasi çalismalarinin sürdügü belirtildi. Kolaylastirilmis vize konusundaki kafa karisikliklarini gidermek için Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Dernegi (TBB), Berlin Eyaleti Göçmen Bürosu Müdürü Engelhard Mazanke ile bir bilgilendirme toplantisi düzenledi.

Etkinlik baslamadan önce, depremde hayatini kaybedenler için bir dakikalik saygi durusunda bulunuldu. Açilis konusmasini yapan TBB sözcüsü Ayse Demir’in ardindan söz alan Mazanke, depremzedeler için kolaylastirilmis vizenin ne sekilde, hangi sartlarda olacagini detaylica anlatti. Mazanke, daha sonra diger TBB sözcüsü Safter Çinar’in moderatörlügünde katilimcilarin sorularini yanitladi.

Sadece Almanya için geçerli olacak

Göçmen Bürosu Müdürü Mazanke, konusmasina kolaylastirilmis vizenin aslinda o kadar basit sekilde edinilemeyecegini söyleyerek basladi.

Mazanke, kolaylastirilmis, hizlandirilmis vizeden, hiçbir bürokratik islem olmadan, kontrol edilmeden yürüyecek bir prosedürün anlasilmamasi gerektigini söyledi.

Su an öngörülen prosedür geregi, Türkiye’den gelecek sahislarin birinci ve ikinci dereceden pasaportu olan akrabalar olmasi gerekiyor. Sadece Almanya için geçerli olacak ve süresi uzatilmayacak olan vizeler 90 gün için verilecek. Ayrica gelecek sahsin sicili temiz olmali, yani daha önce herhangi bir sebepten dolayi Almanya’dan sinir disi edilmis olmamali.

Tüm masraflar davet eden kisi tarafindan karsilanacak

Mazanke’ye göre, Türkiye’den depremzede yakinini Almanya’ya davet eden kisilerin öncelikle yeterli miktarda aylik gelire ya da banka hesabinda gelecek her bir bireye göre degisecek miktarda parasi bulunmasi gerekiyor. Almanya’ya gelen depremzedeler için 90 günlük saglik sigortasi primi de yaptirilmasi zorunlu tutuluyor. Davet eden kisi, gelen yakinlarinin Almanya’da kaldiklari süre boyunca bütün masraflarini üstlenecegini taahhüt edecek. Zira, verilecek 3 aylik vize, gelecek sahis için sosyal hiçbir hak içermedigi gibi devletin sosyal yardimlarindan ve ücretsiz saglik sigortasindan da yararlanmayi kapsamiyor. Bu çerçevede, sosyal yardimla geçinenler akrabalarini davet edemiyor.

Iltica basvurusu yapabilirler

Türkiye’den Almanya’ya gelen depremzede 90 günlük vizenin bitiminden sonra Almanya’da kalmaya devam ederek sosyal yardimdan faydalanirsa, sosyal yardim kurumu bu parayi, davet eden kisiden isteyecek. Sayet davet edilen akraba vize bitiminden sonra Almanya’da iltica basvurusunda bulunursa, yine 5 yil boyunca sahsi davet eden kisi tüm masraflarini karsilamak zorunda kalacak.

“Hayal kirikligina ugradik”

Toplantinin ardindan konusan TBB sözcüsü Demir, vize kolayligi konusunda hayal kirikligina ugradiklarini açikladi.

Gerçekte elle tutulur bir kolaylik göremediklerini söyleyen Demir, “Burada 2 türlü vize konusuldu. Ilk olarak aile birlesimi çerçevesinde yakin aile üyelerini, örnegin resit olmayan çocugunu ve esini getirme ki sürekli kalabilme durumu oluyor. Ikinci olarak ise Schengen vizesi çerçevesinde 90 günü geçmeyecek sekilde verilecek olan vizeyi konustuk. Burada bugünkü toplantinin sonucunda çok büyük bir kolayligin olmadigini tespit ettik. Bu çerçevede 5 gün içerisinde vizenin verilecegi konusuldu. Onun disinda yine belli formalitelerin yerine getirilmesi gerekiyor. Verpflichtungserklrung (sorumluluk beyani) denilen bir belgenin alinmasi gerekiyor. Bunun için de yeterli gelire sahip olunmasi gerekiyor ki birinci ve ikinci dereceden akrabalar getirilebilsin. Bir kolaylik var. Daha önce ikinci dereceden akraba için örnegin kiz kardesim için bu vizeyi alabilmem mümkündü. Simdi kiz kardesimin esini ve resit olmayan çocuklarini da getirebiliyorum; ikinci derece akrabalik uygulamasi kapsaminda. Burada bir kolaylik var. Ama onun disinda biraz hayal kirikligi oldu. Çünkü kamuoyunda çokça yer alan vize kolayliginin, aslinda çok da büyük bir kolaylik getirmedigini ögrenmis olduk. Sartlar tabii ki çok agir. Bu beyanin alinmasi gerekiyor. Belli sartlarin burada yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye’den getirilecek insanin deprem bölgesinde oldugunu ispatlamasi ve birinci-ikinci derece akraba oldugunu ispatlamasi gerekiyor. Buradaki insanin da belirli bir gelire sahip olmasi gerekiyor. En büyük engel bence bu. Burada sosyal yardim aliyorsam bir yakinimi getiremiyorum" dedi.

Kaynak: İHA