Isçinin Bilgisayarini Iznsiz Inceleyen Patrona Sok

Bursa’da, kendisinin rizasi alinmadan bilgisayari patronca incelendikten sonra kovulan isçinin imdadina mahkeme yetisti. Bursa Bölge adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi; isçinin kullandigi bilgisayarinin incelenecegi konusunda bilgilendirilmemesi ve rizasi disinda incelenmesi neticesinde hukuka aykiri yolla elde edilen bilgilerin hakli fesih gerekçesi yapilamayacagina hükmetti.

Teknolojinin hizla gelismesiyle birlikte is uyusmazliklarinda elektronik izleme konusu önem kazandi. Isçinin elektronik ortamda izlenmesi, e-mail adresleri, bilgisayarlar, kamera ve ses kayitlari ve araç takip sistemleri ile gerçeklestirilebiliyor. Isveren yönetim hakkina dayanarak, isçisine is için verdigi kurumsal e-maili ve bilgisayari elektronik ortamda izleyebilmesinde yasal olarak bir engel bulunmuyor. Ancak bu inceleme için bilgisayari kullanan isçinin isverence bilgilendirilmesi gerekiyor.

Bursa’da çalistigi isyerinde, bilgisayari rizasi disinda incelenen isçi, yazismalari sebebiyle tazminatsiz kovuldu. Mahkemenin yolunu tutan isçi, islemin yasal olmadigini öne sürdü. Is Mahkemesi, davacinin hakli sebeple kovulduguna hükmetti. Davaci isçi karari istinafa götürdü. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 3. Hukuk dariesi emsal nitelikte bir karara imza atti. Isçinin, kullandigi bilgisayarinin incelenecegi konusunda bilgilendirilmemesi ve rizasi disinda incelenmesi neticesinde hukuka aykiri yolla elde edilen bilgilerin hakli fesih gerekçesi yapilamayacagina hükmetti. BAM, Is Mahkemesi kararini bozdu.
Kaynak: İHA