Baskan Seçer Açiklamasi 'Mersin'de 400 Bin Siginmaci Var, Fazlasini Kaldiramayiz'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, konumu nedeniyle İçel’in depremden birçok yönden etkilendigini belirterek, “İçel, 10 ilin disinda depremden dolayli en yogun etkilenen 11. il oldu. Yikim olarak 10 il etkilendi ama depremin komplikasyonlarini da isin içine katarsaniz depremden etkilenen 11. il İçel’dir” dedi.

Baskan Seçer Açiklamasi 'Mersin'de 400 Bin Siginmaci Var, Fazlasini Kaldiramayiz'
İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, katildigi bir televizyon programinda, deprem bölgelerinde gerçeklestirilen ve İçel’e gelen afetzedelere yönelik çalismalari anlatti. Deprem bölgesinden kaç kisinin geldigi yönündeki soruya yanit veren Seçer, “Tahmini rakamlar söyleyebilirim. Bir kismi kayit altina aliniyor ama bir kismi da kayit altina alinmadan sehre gelebiliyor. Akrabalarinin yanina gelebiliyor ama valilik tarafindan kayit altina alinanlar da var. Dolayisiyla çok resmi bir kayit yok. Tahmini 250 bin var. İçel, 10 ilin disinda depremden dolayli en yogun etkilenen 11. il oldu. Yikim olarak 10 il etkilendi ama depremin komplikasyonlarini da isin içine katarsaniz depremden etkilenen 11. il İçel’dir" diye konustu.



“Sayiyi kontrol altinda tutma sansina sahip degiliz”

Deprem bölgesinden yerli halkin ve siginmacilarin geldigini ifade eden Baskan Seçer, bunun etkilerini hem su tüketiminde hem de sehir trafigindeki yogunlukta hissettiklerini ifade ederek, sunlari söyledi:

“Zaten bizim yerli nüfusunuz 1 milyon 900 bin ama Suriyeli siginmacilar, Ukraynalisi, Rus’u ya da Afganlisi farkli nedenlerle, farkli statüyle burada olanlari isin içerisine koyarsaniz 2.5 milyon nüfusla karsi karsiya kalirsiniz. Deprem dolayisiyla hem bizim vatandaslarimiz geliyor hem de o bölgede yine siginmaci statüsünde olan insanlar buraya geliyor. Bir anlamda da bazilari planli bir sekilde, devletin yetkili organlari tarafindan, ilgili kurumlari tarafindan geliyor. Bir kismi da yine siginmacilarin da burada yasayan akrabalari var, onlarla iletisime geçiyorlar, kendileri bagimsiz olarak geliyorlar. Bu nedenle de sayiyi kontrol altinda tutma sansina sahip degiliz.”

“Yeni bir sehir istiyorsaniz İçel’den daha iyi bir yer bulamazsiniz”

Deprem bölgesindeki vatandaslara seslenen Baskan Seçer, kendisine yeni bir yasam kurmak isteyenler için İçel’in çok uygun bir sehir oldugunu vurgulayarak, “Yeni bir sehir istiyorsaniz İçel’den daha iyi, daha huzurlu, daha güvenli, daha gelisen, kalkinan bir yer bulamazsiniz. Herkesi de İçel’e davet ediyorum. Biz herkesi bagrimiza basariz, herkesin de yardimcisi oluruz. Orada kesinlikle bir sorun yok” ifadelerini kullandi.

“İçel açisindan artik kaldirilamaz bir durum olur”

İçel’in yaklasik 400 bin siginmacinin yükünü çektigini dile getiren Seçer, “Ama bunun üzerine eger ki rakamsal olarak da çok abartili rakamlarda insanlari buraya siginmaci statüsünde getirirseniz, bu İçel açisindan artik kaldirilamaz bir durum olur. Ben bunun uyarisini yapmak istedim. Birkaç gün önce yaptim ama ne yazik biliyorum ki hala gelisler devam ediyor. Tren garina bakalim günlük gelen trenler içerisinde gelen depremzedelerin yarisi siginmaci statüsünde, yarisi da kendi vatandaslarimiz ya da özel arabalarla otobüslerle gelenlerin durumu kimlik bilgileri bunlardir” seklinde konustu.



“Depremzedelerin yardimcisi olun. Onlari bagriniza basin lütfen”

Depremzede vatandaslara herkesin elinden geldigince yardimci olmasinin çok önemli oldugunu vurgulayan Baskan Seçer, “İçelliye yarasan, buradan da vatandaslarima, konut sahiplerine sesleniyorum; depremzedelerin yardimcisi olun. Onlari bagriniza basin lütfen. Onlara konutlarinizi makul fiyatlarla verin. Hatta indirimli verin. Zaten burada millet olma bilinci, suuru zor günlerde ortaya çikar" dedi.

Kaynak: İHA