Bakan Kurum Açiklamasi 'Tüm Afetzedelerimizi Sicak Yuvalarina Kavusturacagiz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum “Gece gündüz çalisarak tüm afetzede kardeslerimizi yeni, güvenli, saglikli ve sicak yuvalarina süratle kavusturacagiz" dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Tüm Afetzedelerimizi Sicak Yuvalarina Kavusturacagiz'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci ile birlikte geldigi Malatya’da depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu.

Kent merkezindeki incelemelerinin ardindan Dogansehir ilçesine geçen Bakan Kurum, burada yaptigi açiklamada, "Afetin ilk anindan itibaren Gaziantep’teydik. Dün Adiyaman’da, ondan önceki Kahramanmaras’ta, Pazar günü ise Hatay’daydik. Simdi de Malatya’mizdayiz. Malatya, depremin acisini çekmis bir sehrimiz. Biz burada, bir önceki depremde vatandaslarimizla daima birlikteydik. Yaralari birlikte sardik. Yeni yuvalarimizi bir yil gibi kisa bir sürede tamamlayarak vatandaslarimiza teslim ettik. Mutluluklarina sahit olduk. Insallah yine ayni sekilde bir seferberlik ruhuyla gece gündüz çalisarak kardeslerimizin yaninda olacagiz. Ve bu zor günleri hep birlikte asacagiz" dedi.



"11 ilimizde de vatandasimizla el ele, afetin açtigi yaralari sarmaya devam ediyoruz"

Devletin ve milletin bir seferberlik ruhuyla Malatya’da ve depremden etkilenen diger illerde oldugunu ifade eden Banka Kurum, "Su anda Malatya ve diger illerimizde çalismalarimizi 7/24 esasina göre sürdürüyoruz. Arama kurtarmadan insani yardim çalismalarina, hasar tespitten yeni yapacagimiz konutlarin yerlesim yerlerinin tespitine kadar her alanda gereken neyse devletimiz tarafindan yapiliyor. 11 ilimizde de vatandasimizla el ele, afetin açtigi yaralari sarmaya devam ediyoruz. Malatya’da arama kurtarma ekiplerimiz çalismalarini neredeyse tamamlamak üzere. Biz her enkazda son ana kadar çalismalarimizi sürdürecegiz. Kahramanmaras’ta 222. saatte 42 yasindaki Melike kardesimize, 248. saatte Aleyna kizimiza ulasilmasi bizleri hakikaten çok duygulandirdi. Milletimizi sevince bogdu” ifadelerine yer verdi.

"56 bin 80 binayi yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik"

Hasar tespit çalismalari hakkinda bilgiler aktaran Bakan Kurum, "Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizin 7 bin 100 uzmani 10 sehrimizde çalismalarini sürdürüyor. Malatya’mizda da de ekiplerimiz; hasar tespit çalismalarimiza hizla devam ediyor. Su ana kadar, karadan ve havadan, sehirlerimizin dijital ikizleri üzerinden yaptigimiz tespitlerimize göre, tüm illerimizde 577 bin 689 bina, yani 2 milyon 665 bin 317 bagimsiz bölüm inceledik. Bunlardan 56 bin 80 binayi yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik. Bu da yaklasik olarak 297 bin 122 bagimsiz bölüme denk geliyor. Malatya’mizda da yikik, acil yikilacak ve agir hasarli 194 bin 885 bagimsiz bölümden olusan 39 bin 311 bina tespit ettik. 48 bin 622 bagimsiz bölümden olusan 10 bin 233 binayi yikik, acil yikilacak ve agir hasarli olarak tespit ettik” seklinde konustu

"10 ilimizde insa edecegimiz tüm konutlarimizi da 1 yil içerisinde tamamlayacagiz"

Yeni yapilmasi planlanan afet konutlari hakkinda açiklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Ülke olarak 99 depremi öncesi insa edilen bu yapilari dönüstürmek için son 20 yilda, 3.3 milyon konutun dönüstürdük, TOKI eliyle 1 milyon 180 bin saglam ve güvenli sosyal konutu tüm donatilariyla beraber insa ettik. 50 ve 100 bin sosyal konut kampanyamizi büyük oranda tamamladik. Yeni 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut insa edilecek arsa ve 50 bin isyeri çalismalarimiz hizla devam ediyor. Tüm bu çalismalarla bugüne kadar, 24 milyon insanimizi eski yapilardan kurtardik. Özel sektörümüzün yaptigi yüzbinlerce konut ve etkin yapi denetim sistemimizle bu süreci kararlilikla yürüttük. Tam bir seferberlik ruhuyla, hep birlikte; milletimizi, saglikli, güvenli bir sekilde hayat sürecekleri yeni yuvalarina kavusturmak için var gücümüzle çalistik. Bakanlik olarak 10 ilimizde eszamanli olarak baslattigimiz Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutu seferberligimizle insallah Mart ayinin hemen basinda ilk etapta 30 bin konutumuzun temellerini atacagiz. Afetzede kardeslerimiz için 10 ilimizde insa edecegimiz tüm konutlarimizi da 1 yil içerisinde tamamlayacagiz" dedi.



"Yeni yerlesim alanlarina dair mikro-bölgeleme ve zemin etütlerimizi titizlikle yapiyoruz"

"Biz su anda 11 ilimizde insa edecegimiz yeni yerlesim alanlarina dair mikro-bölgeleme ve zemin etütlerimizi titizlikle yapiyoruz" diyen Bakan Kurum, "Zaten bugüne kadar yaptigimiz tüm uygulamalarda, devlet olarak konut ürettigimiz tüm bölgelerde bu etütleri yaptik ve insa ettik. Bugün milyonlarca kardesimiz bu güvenli alanlarda hayat sürüyor. Biz yeni yapacagimiz yerlesim alanlarinda bir taraftan bu çalismayi yaparken diger taraftan da yeni fay hatlarinin olusmasi nedeniyle depremden etkilenen bölgelerde de bu etüt çalismalarimizi titizlikle yürütüyoruz“ diye konustu.

Yeni konutlar insa edilene kadar hiçbir vatandasi magdur etmeyeceklerini kaydeden Bakan Kurum, "Bir alanin yerlesim yerine depremsellik açisindan uygun olup olmadigini belirleyen rapora mikro-bölgeleme etüt raporu deriz. Bu bilgilerden sonra ifade etmek isterim ki; asrin felaketini yasadigimiz tüm illerimizde deprem sonrasi yeni fay hatlari olustugu için halihazirdaki mikro-bölgeleme etüt raporlarini bastan asagi tekrar inceliyoruz. Deprem sonrasi yeni fay hatlari olustugu için tüm etütleri tekrar gözden geçiriyoruz. Diger taraftan imar plani olan yerlerde imara esas jeolojik etüt raporlari zaten var. Biz belediyelerimizin hazirladigi jeolojik etüt raporlarini da diger etütleri inceledigimiz gibi inceleyecegiz. Tüm bu incelemelerin ardindan çikacak sonuçlara göre; gerekirse imar planlarinda degisiklik yapacagiz ve kat sayilarini düsürecegiz. Yine yapilasma yogunlugunu azaltacagiz. Yine gerekirse yerlesime yasak alanlari da belirleyecegiz" seklinde konustu.



"Evlerimizi insa edene kadar hiçbir vatandasimizi magdur etmeyecegiz"

"Bugün yikilmis olan binalari jeolojik açidan inceledigimizde, bunlarin dere yataklarinda, dere kenarlarinda insa edildigini görüyoruz" ifadelerini kullanan Bakan Kurum, sunlari kaydetti:

"Su anda tüm deprem bölgesinde zemin kosullarinin tespiti için detayli bir çalisma yürütüyoruz. Sunu da belirtelim. Biz Türkiye çapinda dönüsümü sürdürdügümüz her yerde mikro-bölgeleme etüt raporu, jeolojik etüt raporu ve zemin etüt çalismalarimizi yaptik, yeni yapacagimiz yerlesim yerlerinde de yapmaya zaten devam ediyoruz. Bütüncül bir anlayisla bu çalismamizi tamamlayarak yeni sehirlerimizi güvenli ve saglikli yerlere insa edecek ve vatandaslarimiza teslim edecegiz. Evlerimizi insa edene kadar hiçbir vatandasimizi magdur etmeyecegiz. Esya, tasinma, kira yardimi gibi tüm yardimlari yapacagiz. Maddi-manevi vatandasimizin tüm ihtiyaçlarini devletimizin tüm imkânlariyla karsilayacagiz. Gece gündüz çalisarak tüm afetzede kardeslerimizi yeni, güvenli, saglikli ve sicak yuvalarina süratle kavusturacagiz."
Kaynak: İHA