Tekstil Zirvesi 'TEXUM'23' 4. Kez Kapilarini Açti

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Tekstil Mühendisligi Toplulugu’nun; UHKIB, UTIB ve sektör temsilcileri ile isbirliginde bu yil 4.sünü gerçeklestirdigi Tekstil Zirvesi TEXUM 2023 basladi.

Tekstil Zirvesi 'TEXUM'23' 4. Kez Kapilarini Açti
Ana temasini “Sektörde Dijitallesme” üzerine kuran ve 5-6 Aralik tarihleri arasinda yapilan TEXUM’23, BUÜ ev sahipliginde bu yil 4. kez kapilarini açti. Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen programin açilis törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Adem Akpinar, Tekstil Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Dilek Kut, Türkiye Giyim Sanayicileri Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Ramazan Kaya, Uludag Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (UHKIB) Yönetim Kurulu Baskani Nüvit Gündemir, Istanbul Moda Akademisi Yönetim Kurulu Baskani Jale Tuncel, akademisyenler, sektör temsilcileri ve ögrenciler katildi.

Törende konusan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, Tekstil Toplulugu’nun dijital dönüsüm basligi altinda düzenledigi TEXUM’23 programina katilan herkese tesekkür etti. Üniversite olarak bünyelerinde 230’a yakin ögrenci toplulugu bulundurduklarinin bilgisini veren Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Bu topluluklar sadece ögrenciler arasindaki etkilesimi artirmakla kalmiyor. Ayni zamanda derslerde edindikleri teorik bilgileri pratige dönüstürmelerine ve mezuniyet sonrasindaki hayatlarini daha yakindan tanimalarina imkan veriyor. Topluluklar, topyekûn bir akademik ve sosyal faaliyet alani olusturuyor diye düsünüyoruz. Bugün gerçeklestirilen program, bunun en güzel örnegidir. Tekstil Mühendisligi Toplulugu, 2 gün boyunca devam edecek ve sektör temsilcileri ile akademisyenleri oturumlarda agirlayacak dev bir organizasyona imza atti. Büyük bir is basariyorlar. Insallah devami da gelecektir. Bizim için de son derece kiymetli olan bu organizasyonda emegi geçen herkesi tebrik ediyorum” seklinde konustu.

Sektöre nitelikli personel yetistiriliyor

Tekstil sektörünün önemine iliskin de görüslerini paylasan Rektör Yilmaz; “Bursa, öteden beri tekstil sehri olarak anilir. Tekstilin mutlak deger olarak miktari artiyor olsa bile, Türkiye ekonomisi içerisindeki nispi payinin azaldigini görüyoruz. Ancak bu sektörün öneminin azaldigi anlamina gelmiyor. Emek yogun kisminin tipki Avrupa’nin izledigi süreç gibi giderek daha üst bir düzeye geçtigine sahit oluyoruz. Gelecek adina her zaman umudumuzun oldugu sektöre üniversite olarak en iyi ve en kalifiye personelin yetistirilmesi adina çalisiyoruz. Tekstil Mühendisligi Bölümümüz, ülkedeki en iyi bölümler arasinda yer aliyor ve nitelikli akademisyenleri bünyesinde barindiriyor. Sektör ile yogun bir isbirligimiz var. El ele vererek sektörün gelecegini daha da aydinlatacak nitelikli bireyler yetistirmeye devam ediyoruz” açiklamasinda bulundu.

Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Adem Akpinar ise 2020 yilindan itibaren basarili bir sekilde düzenlenen Tekstil Zirvesi’nin 4.sünün gerçeklestirildigine isaret etti. Bu yil dijital dönüsümün odak konusu olarak seçildigini kaydeden Prof. Dr. Adem Akpinar; “Sektörün maruz kalmakta oldugu dijital dönüsüm, tekstil üretiminde dijitallesme ve ürünlerde dijitallesme konu basliklarinda enine boyuna tartismalarin olacagi oturumlar planlandi. Bu oturumlara katkida bulunacak olan sektörün kiymetli aktörlerine fakültem adina tesekkür ediyorum. Organizasyonda emegi geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Tekstil dijital ile dönüsüm sürecinde

Tekstil Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Dilek Kut da; “Tekstil endüstrisi, geleneksel üretim ve tasarim süreçlerini dijital teknolojilerle birlestirerek önemli bir dönüsüm geçiriyor. Dijitallesmenin getirdigi yenilikler, tasarim süreçlerini hizlandirmakta, çesitliligi ve üretim verimliligini artirmaktadir. Akilli tekstil ürünleri, giyilebilir teknolojiler ve dijital pazarlama stratejileri sektörümüzü daha rekabetçi hale getirmektedir. Ancak bu degisimlerle birlikte geleneksel yöntemlerden dijitallesmeye geçis, teknolojiye uyum saglama süreci ve is gücü egitimi gibi karsilasilan zorluklarda söz konusu olmaktadir” seklinde konustu.

Tekstil Mühendisligi Toplulugu Baskani Emir Taha Kaya da verdikleri desteklerden ötürü bölüm hocalarina ve sektör temsilcilerine tesekkür etti.

Zirve, ilk gün yapilan “Tekstil Sektöründe Dijital Dönüsüm”, “Metavers’ün Tekstil Sektöründeki Yeri”, “Tekstilde Dijital Girisim”, “Tekstil Üretiminde Dijitallesme” ve “Yeni Nesil Tekstil Makinelerinde Dijitallesme” baslikli 5 oturum ile devam etti. Organizasyon 6 Aralik’ta gerçeklestirilecek “Giyilebilir Teknolojiler”, “Belirsizlik ve Dijitallesme Çaginda Kurumlar ve Bireyler” oturumlari ve mezunlarin katilacagi panelin ardindan sona erecek.
Kaynak: İHA